Imaginați-vă că trăiți viața fără mâini și fără picioare, că nu aveți abilitatea de a merge, de a îndeplini sarcinile zilnice sau de a-i îmbrățișa pe cei dragi. Faceți cunoștință cu Nick Vujicic, bărbatul care și-a sfidat soarta și a demonstrat că viața merită trăită, indiferent de circumstanțe și neajunsuri.

Povestea lui Nick Vujicic este una incredibilă, care la prima vedere te face să te gândești că viața lui e un coșmar. Însă realitatea, arată altfel la o privire mai adâncă. El și-a zugrăvit-o singur în culori frumoase. Când tânărul, cu origini sârbești, s-a născut în Australia, în urmă cu 34 de ani, părinții au fost șocați, iar o liniște ca de mormânt s-a așternut în sala de nașteri. El se născuse fără mâini și picioare, fără nicio avertizare medicală.

Dizabilitatea sa fizică, cunoscută drept sindromul Tetra amelia, este o afecțiune extrem de rară, caracterizată prin absența celor patru membre. Nick are doar un ,,ciot” sub șoldul stâng, care îl ajută să își păstreze echilibrul. Și totuși, părinții au fost destinați să facă față atât provocării, cât și binecuvântării de a crește un fiu, care nu a lăsat handicapul să-i limiteze stilul de viață.

Chiar dacă Nick nu are nici mâini și nici picioare, are din abundență zâmbete și o energie pozitivă, care pe loc te electrizează și te molipsește. În loc să se concentreze pe ceea ce îi lipsește, el se concentrează asupra spiritului său invincibil. Însă, nu i-a fost ușor să ajungă să adopte o astfel de atitudine. Copilăria i-a fost umbrită de neputință, de frustrare, de batjocurile colegilor, de răutățile celor din jur, care i se adresau mereu ca unui paria al societății. A început să se afunde tot mai mult în depresie și nu reușea să găsească un sens existenței sale. La vârsta de 10 ani, a descis să-și pună capăt zilelor, gândindu-se că, din cauza handicapului său, nu va putea să se bucure niciodată de lucrurile firești, pe care orice om și le dorește.

Potrivit lui Nick, victoria asupra frământărilor sale interioare, precum și forța și pasiunea sa pentru viața din prezent, i se datorează credinței puternice în Dumnezeu. În plus, părinții iubitori, prietenii și mulți oameni pe care i-a întâlnit de-a lungul călătoriei, l-au inspirat să continue.

,,A fost dificil în copilărie, chiar și în adolescență, să înțeleg că adevărata mea valoare nu e determinată de faptul că am brațe și picioare sau de cât de mulți prieteni am. Am luat-o încet și am realizat că suntem cu toții diferiți și că nu am de ce să fiu ceva ce nu sunt”, povestește Nick.

El a înțeles că viața nu este despre ceea ce ai, ci despre ceea ce faci cu ce ai. Părinții l-au încurajat mereu să încerce să facă lucruri noi, oferindu-i oportunitatea de a trăi bine și frumos. Deși multe sarcini zilnice reprezintă o reală provocare pentru el, Nick a învățat să fie cât mai independent și să facă o serie de activități, cum ar fi să se spele pe dinți, să se pieptene, să scrie la calculator (poate tasta 43 de cuvinte pe minut). Dizabilitatea sa nu a fost un impediment în a face ceea ce îi place: să facă sport, surf, să călărească și să joace fotbal și golf.

El a început să-și accepte dizabilitatea, să o reconsidere, să o vadă într-o altă lumină, ca pe o oportunitate – ,,trambulina”, care să-l facă să ajungă la cât mai multe inimi însetate după speranță și motivație. Tânărul ,,dependent de adrenalină”, s-a îmbarcat într-o adevărată aventură a vieții. La 17 ani, a înființat propria sa organizație non-profit, numită „Viata fara membre” („Life without limbs), al cărei motto-ul este: „Fără mâini, fără picioare, fără griji.” Din acel moment, el călătorește în toată lume și ține discursuri motivaționale, împărtășindu-le oamenilor povestea sa plină de forță și optimism, care reușește să smulgă o lacrimă celor care îl ascultă. Nick a răspândit mesajul său de speranță în 44 de țări, iar filmulețele postate pe YouTube au fost vizualizate de aproximativ 50 de milioane de oameni. Prelegerile sale se concentrează pe problemele persoanelor cu dizabilități și pe găsirea unui scop în viață.

Nick a reușit să absolve Universitatea Griffin din Logan, Australia, unde a obținut o dublă specializare, în Contabilitate și Planificare financiară.
În prezent, acest tânăr dinamic a realizat mai mult decât majoritatea oamenilor fără nicio dizabilitate, realizează într-o viață. Este autor, muzician, actor, iar printre hobby-urile sale se numără pescuitul, pictura și înotul. În plus, Nick a fost binecuvântat cu o soție iubitoare, care îl susține și care i-a dăruit doi copii.

Nick consideră ca nimic nu este imposibil. Cu condiția să nu renunți. Viața este ca un ,,roller-coaster”, o sinusoidă, care acum te urcă, acum te coboară, iar singura constantă este faptul de a crede în puterea de a te ridica mereu.

“Dacă voi cădea, atunci voi încerca să mă ridic încă o dată, încă o dată şi încă o dată până ce voi reuşi să mă ridic. Dacă tu o să cazi, tu o să încerci să te ridici? Spiritul omului poate reuşi mai mult decât ne imaginăm. Tot ce contează este cum închei totul. Eşti gata să fii puternic la final?” declară cu convingere el.

,,Nu trebuie să îți fie frică să încerci și nu trebuie să fii timid, nu trebuie să îți fie rușine de nimic. Încearcă și nu știi niciodată pe cine ai putea să inspiri la rândul tău”.

,,Dacă nu poţi să ai parte de un miracol, atunci fii tu unul.”
Nick Vujicic, cu o jumătate de trup, dar cu un spirit complex, duce o viață mai împlinită decât mulți. El este exemplul viu, că prin voință, încredere și determinare, orice obstacol poate fi trecut și nicio provocare nu te poate împiedica să-ți îndeplinești visurile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.