“Am corectat prin această Ordonanță de Urgență foarte multe nedreptăți și inechități care erau în legea 448/2006 și urmează să revenim asupra ei cu celelalte măsuri care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, referitoare la creșterea cuantumului pentru prestațiile sociale ale persoanelor cu handicap în momentul în care vom crește cuantumul și pentru pensia socială minimă”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale în ședința de Guvern de astăzi.

La propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Guvernul României a aprobat, astăzi, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora.

• Copiii cu handicap grav nu vor mai fi puşi pe drumuri la comisiile de evaluare

Copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Măsura a fost adoptată în contextul în care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, în repetate rânduri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare și condițiile în care copiii cu handicap grav și însoțitorii acestora erau nevoiți să aștepte ore sau chiar zile în șir pentru reînnoirea certificatului de handicap.

• Debirocratizare şi mai puţine drumuri la ghişeu

Persoanele cu dizabilități vor primi din oficiu prestația socială și nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens.
Această hotărâre s-a adoptat deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilități știau că trebuie să depună o cerere specială pentru a primi prestația socială, după obținerea certificatului cu handicap.

Noile prevederi stabilesc faptul că prestația socială se acordă automat, după obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, așa cum prevedea varianta veche a legii.
Nu în ultimul rând, măsura este una de debirocratizare, astfel încât să se evite drumurile inutile și cozile la ghișee.

• Scutirea persoanelor cu handicap grav psihic și mintal de la plata contribuției datorate în centrele rezidențiale

Mai precis, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic și mintal vor beneficia de scutire la plata contribuției datorate pentru adulții cu handicap din centrele rezidențiale.
Măsura a fost adoptată pentru a nu vulnerabiliza și mai mult această categorie socială, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic și mintal, care, în prezent, suportă plata contribuției în centrele rezidențiale.

• Sprijin pentru familiile adulților cu handicap asistați în centrele rezidențiale

În prezent, obligația de întreținere pentru adulții cu handicap asistați în centre se întinde până la frați și surori, rudele în linie dreaptă, soț și soție.
Modificarea adusă prin actul normativ a restrâns această obligație la soț și soție, părinți pentru copii și copii pentru părinți.
Decizia a fost luată întrucât, în practică, s-au înregistrat cazuri în care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns să fie executate silit pentru neplata acestei contribuții.

• Servicii sociale cât mai aproape de persoanele cu dizabilități

O altă prevedere importantă a ordonanței de urgență adoptate astăzi are în vedere crearea de oportunități de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidențial (centre de zi, centre respiro și locuințe protejate) și pentru autoritățile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cât mai aproape de cetățean.

Legea actuală permitea doar direcțiilor generale de asistență socială și protecția copiilor (DGASPC) să deschidă astfel de servicii publice, nu și autorităților locale.
Menționăm că o astfel de prevedere creează o oportunitate pentru primării, și nu obligația de a înființa servicii.
• Recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual

Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.
Spre exemplu, persoanele cu deficiențe de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la susținerea examenului de bacalaureat, în contextul în care s-a constatat o rată foarte mică de promovare a acestuia, de către persoanele din această categorie, și anume de sub 1%.
În același timp, măsura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, în condițiile în care, în practică, s-a constatat existența mai multor regionalisme.

8 Comments

 1. nu ar fi dat 1 leu pt indemnizatii!

 2. Se umpluse marea cu apa scursa pe Dimbovita si shimbarile nu mai veneau.Nu s a sinchisit nimeni pin acum sa simplifice procedurile,desi se vedea de departe cat de fara rost erau multe.

 3. Monica Angelescu

  Eu cred că orice persoană care are o boală care nu are leac , nu mai trebuie purtata la comisia de muncă , pentru a obține pensia cuvenita. Sunt bolnavă foarte grav de 24 ani , dar doar de 8 ani sunt în pensie de boală , dar trebuie sa merg la 3 ani , pentru prelungirea. Medici de la București și Cluj se mira ca eu mai trăiesc, dar trebuie să fac toate actele , pentru a-mi prelungi pensia . Sa stau la coadă la cabinete , iar eu nu pot sa stau nici în șezut, sunt o leguma. Dar merg la comisie unde o zi este cu siguranță..
  .

 4. Aceste legi trebuia sa le faceti acum multi ani hotilor, a trebuit sa umblu pana la 22 de ani si sa dau bani pe la doctori sa imi reinoiasca certificatul desii am handicap grav…rusine

 5. De ce de la 1 ianarie 2018, de ce nu de la 1 iulie? Va rog sa imi raspundeti D.ministra oare nu suntem egali? Noi avem medicamente avem si noi copii si trebuie sa platim si noi facturii. Cu ce? cu bani astia care ni dati? Dar nu va ajung banii? Nu uitati ca noi am lucrat in folosul statului si ne am imbolnavit cu ce suntem de vina ca nu mai putem muncii? Va rog sa imi raspundeti, dumneavoastra ati putea trai cu 272 lei?

 6. Faceti ceva si cu persoanele care se imbolnavesc dupa 26 de ani de o boala invalidanta.de exemblu la 28,29, 30,daca te imbolnavesti nu beneficiezi de handicap.si pensia de boala e mica.de exemplu la epilepsie e pusa conditie sa nu aiba venituri daca se imbolnaveste dupa 26 de ani.pai cine poate trai cu aer?

 7. Pingback: NOI FACILITĂȚI PENTRU PERSOANE CU DIZABILITĂȚI | Vreau sa lupt!

 8. Manaila Mihaela

  astea sunt doar pe hartie….. am copil de 14 ani cu handicap grav …. nu exista centru de kinetoterapie in sectorul 2 decat cu plata…. niste mincinosi…. RUSINE

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.