Milioane de oameni își încep dimineața cu o ceașcă de cafea, considerând-o un elixir magic ce le aduce energie și o stare de spirit bună. Dacă te numeri și tu printre astfel de oameni, probabil că te-ai întrebat: Este sănătos consumul de cafea?

Potrivit noilor cercetări, consumul moderat de cafea are efecte benefice asupra organismului. Aceasta nu dăunează, ba dimpotrivă ajută la prevenirea anumitor afecțiuni.

Două studii majore, conduse de cercetători britanici și americani, au constatat în mod independent că trei cești de cafea pe zi îți pot salva viața. O astfel de cantitate de cafea poate diminua riscul bolilor de inimă cu 15% și riscul morții precoce cu 17%. De asemenea, ea scade riscul anumitor tipuri de cancer, diabet, boli hepatice și demență.

,,Există un echilibru al riscurilor în viață, iar beneficiile consumului moderat de cafea par să depășească riscurile”, a declarat prof. Paul Roderick, co-autor al studiului, de la Universitatea din Southampton.

Totuși, oamenii de ștință au subliniat că cafeaua nu este recomandată tuturor. De exemplu, femeile gravide au un risc mai mare de a-și pierde sarcina dacă beau prea multă cafea, iar cofeina crește ușor riscul fracturilor osoase la femei. Dar, în ansamblu, ei au arătat că persoanele care consumă cafea au mai multe beneficii decât cei care nu consumă.

Cele mai mari benefici ale consumului de cafea au fost observate în bolile ficatului și în cancerul la ficat. Specialiștii au afirmat că aceste beneficii se datorează substanțelor conținute de cafea, care protejează ficatul și împiedică inflamația țesuturilor, indiferent dacă este vorba de cafeaua la filtru sau cafeaua instant.

,,Boabele de cafea prăjite conțin un amestec complex de peste 1000 de compuși bioactivi, alții cu potențial antioxidant, antiinflamator, antifibrotic sau cu efecte anticanceroase”, au spus ei.

„Bolile de ficat sunt asasini tăcuți, pentru că nu există simptome până nu este prea târziu. Cafeaua este ceva accesibil tuturor și este consumată cu regulalitate – filtrată, instant sau espresso – și poate face o diferență în prevenirea și, în unele cazuri, încetinirea dezvoltării de boli ale ficatului.”, a spus șeful executiv al British Liver Trust, Judi Rhys.

Echipa de cercetare, care a inclus experți de la Universitatea din Edinburgh, a analizat toate dovezile disponibile despre consumul de cafea, combinând rezultatele a 201 de studii publicate. Ei au descoperit ca aceasta a avut un impact major asupra problemelor cardiace, reducand riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. De asemenea, reduce riscul de cancer la ficat cu 34% și cancerul intestinal cu 17% , dar, de fapt, pare să crească riscul de leucemie. Cei care consumă cafea au un risc cu 36% mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson și un risc cu 27% mai scăzut de Alzheimer.
În urma consumului de cafea, stomacul produce o cantitate mare acid clorhidric, în special dacă o bei pe stomacul gol. Acidul clorhidric este necesar în organism pentru digestia proteinelor, însă cantitatea lui se diminuează pe măsură ce bei o cantitate mare de cafea. Acest lucru va produce probleme digestive precum indigestie, gaze intestinale şi balonare accentuată, deoarece proteinele nu sunt bine digerate.

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară, o cantitate moderată de cofeină pe zi este de trei până la cinci cești de cafea. Cei care beau mai mult riscă să se confrunte cu anxietate, palpitații, accelerarea pulsului și insomnie. Pentru a trage maxime foloase din consumul de cafea este recomandat să fie consumată simplă, fără lapte şi fără zahăr.

Deci, acum există nenumărate motive de a bea cafea cu moderație și poate fi încorporată ca parte a unui stil de viață sănătos de majoritatea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.