Noi, oamenii, ne putem îmbolnăvi, putem fi răniți în accidente și îmbătrânim. În prezent, tehnologia a avansat atât de mult, încât îi poate ajuta pe cei răniți grav să meargă din nou, pe cei care au suferit un accident vascular cerebral să-și recapete coordonarea, aducând avantaje și schimbând semnificativ viața omenilor.

Noua bionică reprezintă un pas uriaș înainte, permițându-le cercetătorilor să le redea oamenilor ce au pierdut cândva. Un astfel de cercetător este Hugh Herr, care a înființat Center for Extreme Bionics (Centrul de Bionică Extremă), în cadrul MIT Media Lab, în scopul de a contribui la avansarea tehnologiei necesare reabilitării umane din punct de vedere biomecatronic și regenerativ pentru cât mai multe dizabilități mentale și fizice.

,,Bionica explorează interacțiunea dintre biologie și design, iar electromecanica, atașată și implantată în corpul uman, începe să formeze o punte între dizabilitate și abilitate, între limite și potențial uman”, a spus el într-un discurs TED (Technology, Entertainment and Design).

Cum a ajuns ca bionica să-i definească viața? În anul 1982, ambele picioare i-au fost amputate în urma unui accident de escaladă montană. Acest eveniment nefericit i-a dat imboldul necesar de a se implica în avansul tehnologiei pentru a-și elimina dizabilitatea și, în cele din urmă, dizabilitățile altora. Din acel moment, Hugh Herr a devenit responsabil pentru descoperirile importante din domeniul bionicii, oferind o mai mare mobilitate și o nouă speranță celor suferinzi. A început să creeze membre specializate, care l-au readus în lumea verticală a cățărării pe stâncă și ghețar, sportul pe care îl iubea și îl practica înainte de accident. Datorită inovației, a devenit mai bun și mai rapid la acest sport. De fapt, tehnologia i-a transformat handicapul în oportunitate, oferindu-i noi abilități.

Hugh Herr spună că, tânăr fiind, își imagina un viitor în care tehnologia progresează, astfel încât să nu mai există handicap, o lume în care datorită implanturilor neurale orbii pot vedea, în care cei paralizați pot merge cu ajutorul exoscheletelor. Din nefericire, tehnologia actuală are unele deficiențe, astfel că el și-a dorit să o revoluționeze și să maximizeze beneficile ei.

Membrul bionic pe care el îl poartă se numeşte BiOMs și a fost dat spre utilizare la aproape 1.000 de pacienţi, dintre care 400 sunt soldaţi americani răniţi. În componența piciorului bionic sunt trei interfețe: mecanică, cum este el atașat la corpul biologic; dinamică, cum se mişcă asemenea mușchilor și oaselor; şi electrică, cum comunică cu sistemul nervos. Picioarele lui bionice sunt ataşate la corpul biologic printr-o piele sintetică cu rigiditate variabilă, ce oglindeşte biomecanica ţesutului subadiacent, pe baza unui model matematic și cu ajutorul aparatelor de imagistică precum RMN-ul pentru a vedea interiorul corpului şi a calcula geometria şi locaţia numeroaselor ţesuturi. De asemenea, s-au utilizat și instrumente robotice. Cu acest model, se produc cele mai confortabile membre bionice care au fost purtate vreodată. În plus, au fost incluse materiale cu senzori, inteligente în pielea sintetică, care sub efect electrostatic, îşi schimbă rigiditatea, iar sub voltaj zero, materialul devine flasc, precum hartia.

De asemenea, echipa lui Hugh Herr a construit primul exoschelet din istorie care augmentează mersul uman, reducând semnificativ costul metabolic.
,,În viitor, vom purta exoschelete în activitaţi obișnuite precum alergatul. Începem o perioadă în care mașinăriile atașate corpurilor noastre ne vor face mai puternici, mai rapizi și mai eficienți”, a afirmat el.

Într-adevăr, bionica face o diferență profundă în viețile oamenilor, așa cum e cazul dansatoarei Adrianne Haslet-Davis, care și-a piedut piciorul stâng în atacul terorist din Boston. Adrianne respiră și trăiește dansul, fiind exprimarea sufletului său. Hugh crede că bionica nu doar face oamenii mai puternici și mai rapizi, ci și mai umani. Prin urmare, el împreună cu alți oameni de știință din cadrul MIT cu competențe în proteze, robotică, învățarea dispozitivelor și biomecanică, i-au construit Adriannei un membru bionic care să-i permit să se întoarcă pe scenă.

,,Au fost 3,5 secunde între exploziile din atacul terorist din Boston. În 3,5 secunde, criminalii și lașii i-au luat Adriannei scena de dans. În 200 de zile, noi i-am dat-o înapoi. Nu vom fi intimidați, doborâți, slabiți, cuceriți sau opriți de acte de violență”, a mai spus el

,,Fiecare persoană ar trebui să aibă dreptul să trăiască o viață fără dizabilitate dacă așa alege – dreptul de a trăi viața fără depresie severă; dreptul de a vedea persoana iubită în cazul nevăzătorilor; sau dreptul de a merge sau a dansa, în cazul paraliziei membrelor sau amputației. Ca societate, putem asigura aceste drepturi umane dacă acceptăm afirmația că oamenii nu sunt infirmi. O persoană nu poate fi niciodată stricată. Mediul nostru construit, tehnologia noastră sunt stricate și inapte. Noi, oamenii, nu trebuie să ne acceptăm limitele, ci să depășim incapacitatea prin inovație tehnologică. Într-adevar, prin dezvoltarea bionicii în acest secol, vom pune fundația tehnologică pentru a intensifica experiența umană, și astfel vom reuși să punem capăt dizabilităților”, a povestit Hugh Herr în finalul conferinței emoționante TED Talks.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.