Leziunile corneene cauzate de infecții sau boli inflamatorii ale ochilor sunt una dintre principalele cauze de orbire, la nivel mondial. Potrivit OMS, acestea afectează în jur de două milioane de pacienți noi în fiecare an.

Transplantul de cornee reprezintă o modalitate posibilă, prin care pacienții cu orbire își pot recâștiga vederea, însă lipsa țesutului donator rămâne un mare obstacol. O descoperire medicală recentă își propune să depășească problema donatorilor insuficienți, printr-un tip de implant cu o cornee artificială. Dezvoltat de o companie numită CorNeat, KPro este primul implant care poate fi integrat direct în peretele ocular pentru a înlocui corneea deteriorată, fără a necesita ţesut de la un donator.

Beneficiile acestei tehnologii inovatoare nu au întârziat să apară… Un bărbat în vârstă de 78 de ani şi-a recăpătat vederea după ce a fost primul pacient care a primit un nou tip de implant cu o cornee sintetică, potrivit celor de la Israel Hayom, citaţi de Engadget. Imediat după operaţie, pacientul şi-a putut recunoaşte membrii familiei şi a putut citi numerele de pe o diagramă oculară.

Corneea este stratul clar care acoperă și protejează porțiunea din față a ochiului. Corneea se poate deteriora și inflama din diverse motive, inclusiv boli, precum keratopatia buloasă pseudofakică, kerotoconus și traume.

Implanturile cu cornee artificială există deja pentru pacienţii care prezintă degenerescenţă a corneei, însă deoarece intervențiile chirurgicale sunt complexe, acestea reprezintă o ultimă instanţă la care se apelează atunci când transplanturile sau un implanturile de inele intra-corneene nu funcţionează.

În schimb, inserarea transplantului CorNeat este o procedură relativ simplă, care necesită o intervenție mai redusă. În plus, aceasta folosește un material biomimetic care „stimulează proliferarea celulară, conducând la integrarea progresivă a țesuturilor”, potrivit  celor de la CorNeat.

Mecanismul exact poate fi văzut în animaţia de mai jos, având ca rezultat final integrarea completă a dispozitivului în peretele ocular. „Integrarea totală se realizează în câteva săptămâni, iar dispozitivul rămâne permanent în ochiul pacientului” spun cei de la CorNeat. Acest lucru duce la o acuitate vizuală îmbunătăţită şi permite „timpi de vindecare extraordinar de rapizi”, având şi un aspect destul de natural.

Reprezentanții companiei CorNeat precizează că încă 10 pacienţi au primit aprobarea pentru implant în Israel, iar în viitorul apropiat plănuiesc să obţină aprobare pentru încă două persoane în Canada, şi alte 6 în Franţa, SUA şi Olanda.

Deşi implantul nu conţine nicio parte electronică, poate ajuta oamenii mai mult decât un ochi robotic.

„După ani de muncă intensă, să văd un coleg care implantează KPro cu uşurinţă şi un om care îşi recapătă vederea ziua următoare, a fost un moment emoţionant, au existat foarte multe lacrimi în ochii celor din încăpere” a declarat cofondatorul CorNeat Vision, Dr. Gilad Litvin.




Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.