Se pare că lucrurile simple, cum ar fi faptul de a interacționa cu ceilalți ochi în ochi, de a putea avea acces la lucrurile de pe rafturi, reprezintă un dezavantaj uriaș pentru cei aflați în scaune rulante. O persoană care stă perioade lungi într-un scaun rulant se confruntă cu probleme circulatorii și este expusă mai ușor riscului de infecții.

În acest scop, o companie din Noua Zeelandă a realizat o invenție medicală care are scopul de a facilita mersul în poziție bipedă pentru persoanele în scaune rulante. Este vorba despre dispozitivul REX, prescurtarea de la ,,robotic exoschelet”, creat de doi tineri, Little Richard şi Robert Irving (diagnosticat cu scleroză multiplă) care și-au folosit abilitățile de inginerie pentru a dezvolta o tehnologie revoluționară pentru cei paralizați. Ei au lucrat în secret pentru aceste picioare bionice timp de șapte ani.

Exoscheletul Rex poate susține întreaga greutate a corpului și poate face ca utilizatorii lui să stea în poziție verticală, să se deplaseze, să se întoarcă, să urce și să coboare scări și rampe. Acesta are un joystick foarte ușor de controlat ceea ce permite persoanelor cu handicap să se transfere singuri din și în el, fiind alimentat de o baterie reîncărcabilă personalizată. Datorită poziției verticale, utilizatorii acestor picioare bionice vor evita zgârieturile, escarele sau infecțiile urinare.

Inventatorii susțin ca dispozitivul REX nu este un înlocuitor al scaunului cu rotile, ci o tehnologie menită să îl completeze și să ofere o serie de opțiuni care nu sunt disponibile în prezent oriunde altundeva în lume. Acesta este potrivit doar pentru persoanele care folosesc scaune rulante manuale. Un incovenient îl reprezintă prețul extrem de ridicat: 150.000 de dolari.

Unul dintre primii oameni care a utilizat aparatul REX este Hayden Allen. El a suferit leziuni serioase ale măduvei spinării în urma unui accident de motocicletă, doctorii spunându-i că nu va mai putea merge din nou.

,, Nu voi uita niciodată cum a fost să mă văd mergând prima dată când am folosit dispozitivul REX”, spune Hayden, care are o înălțime de 1,93 în picioare.

,, Oamenii îmi spun:” uită-te în sus când mergi „, dar nu mă pot opri să mă uit la picioare.
Faptul de a sta în picioare îi sporește lui Hayden oportunitățiile de ocupare a forței de muncă și a activitățiilor recreative, oferindu-i accesul de a merge în mod independent în locuri care nu-i erau accesibile în trecut. De exemplu – pe scări!

,, Dispozitivul Rex le-a oferit multor pacienți posibilitatea de a se ridica și de a merge prima data după ani de zile. Există beneficii imediate vizibile în ceea ce privește mobilitatea, îmbunătățirea interacțiunii sociale și a imaginii de sine. E posibil, de asemenea, să existe și beneficii majore pe termen lung în ceea ce privește sănătatea și a calității vieții prin reducerea complicațiilor ce rezultă din faptul de a sta mult timp într-un scaun rulant. În plus, cred ca acest lucru va permite oamenilor să rămână într-o formă bună cât mai mult timp… până când se vor descoperi tratamentele care să îi vindece.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.