Capacitatea de a efectua sarcini simple, precum întoarcerea unei chei în ușă sau deschiderea unei sticle de apă, poate avea un impact major asupra vieții oamenilor, în special a celor care au suferit traumatisme la nivelul coloanei vertebrale.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), a dezvoltat o procedură de tratament care ar putea schimba viața tetraplegicilor. Potrivit cercetătorilor americani, șase persoane cu leziuni severe ale măduvei spinării – trei dintre ei complet paralizați – și-au recăpătat controlul voluntar al mâinilor și degetelor pentru prima dată datorită unei proceduri noi, neinvazive și nechirurgicale, care stimulează măduva spinării. Rezultatele au fost publicate în Journal of Neurotrauma.

La începutul studiului, trei dintre participanți nu își puteau mișca deloc degetele și niciunul nu putea să deschidă o ușă sau o sticlă de apă. Fiecare dintre ei a avut, de asemenea, mari dificultăți în utilizarea unui telefon mobil. După numai opt sesiuni de formare, conduse de cercetători, cu stimulare spinală, toate cele șase persoane au prezentat îmbunătățiri substanțiale. Persoanele care fac parte din studiu sufereau de paralizie cronică și severă de mai mult de un an, iar unii de mai bine de 10 ani.

De la prima sesiune până la sfârșitul ultimei sesiuni, participanții și-au îmbunătățit capacitatea de prindere: aceștia puteau să deschidă ușa cu o mână, se răsucească capacul de sticlă și să folosesc furculița cu o singură mână

,,La mijlocul sesiunilor de tratament, am reușit să deschid ușa dormitorului cu mâna stângă pentru prima dată de când am rămas paralizată și am putut deschide noi sticle de apă, atunci când altcineva trebuia să facă asta pentru mine. Majoritatea persoanelor care suferă de leziuni ale măduvei spinării susțin că vor să meargă din nou la baie, la fel ca o persoană normală”, a declarat Cecilia Villarruel, unul dintre participanți, ale cărei leziuni au fost provocate într-un accident auto în urmă cu 13 ani.

,,Realizările mici, cum ar fi deschiderea borcanelor, a sticlelor și a ușilor, permit un nivel de independență și încredere în sine, care aduce satisfacție și are un efect profund asupra vieții oamenilor”.

În plus față de faptul că au reușit să-și miște degetele, subiecții cercetării au obținut și alte beneficii pentru sănătate, incluzând îmbunătățirea tensiunii arteriale, a funcției cardiovasculare și a vezicii urinare, precum și capacitatea de a sta în poziție verticală, fără sprijin.

,,După doar opt sesiuni, au reușit să facă lucruri pe care nu le-au putut face de ani de zile”, a spus V. Reggie Edgerton, autorul principal al studiului si profesor distins de biologie integrativă și fiziologie, neurobiologie și neurochirurgie la Universitatea din California, Los Angeles.

Profesorul Edgerton a subliniat că aceasta este cea mai mare recuperare a folosirii mâinilor, care a fost raportată la pacienții cu leziuni atât de severe ale măduvei spinării.

Metoda, numită stimulare transcutanată ce permite controlul motor, presupune plasarea de electrozi pe piele pentru a stimula circuitele măduvei spinării. Curentul electric este aplicat la frecvențe și intensități variabile, în anumite locații ale măduvei spinării.

În sesiunile de instruire, participanții au strâns un dispozitiv de prindere de 36 de ori (de 18 ori cu fiecare mână), ținând mâna timp de trei secunde, în timp ce cercetătorii le-au măsurat cantitatea de forță pe care o foloseau. Cele opt sesiuni de 90 de minute au fost efectuate de două ori pe săptămână, timp de patru săptămâni.

Echipa de cercetare a profesorului Edgerton a lucrat cu o mulțime de persoane cu leziuni ale măduvei spinării, majoritatea prezentând progrese semnificative. Aceștia au devenit mai puțin dependenți de îngrijitorii lor și au reușit să se îmbrace și să se hrănească singuri.

Profesorul Edgerton caută aprobarea FDA pentru metoda dezvoltată de el și colegii săi, astfel încât să poată fi utilizată de clinici de reabilitare și altele. El este capabil să accepte doar un număr mic de oameni în programul său de cercetare. Noua tehnică medicală este ieftină, nu necesită intervenții chirurgicale și poate fi folosită în comunitățile și țările sărace fără facilități medicale avansate.

Aproape 6 milioane de americani traiesc cu paralizie, dintre care aproape 1,3 milioane suferă de leziuni ale măduvei spinarii. Pierderea funcțiilor corpului, inclusiv utilizarea mâinilor și a degetelor, afectează sute de mii de americani din cauza acestor leziuni.

Aceste descoperiri oferă speranță persoanelor paralizate, cărora li s-a spus că recuperarea ar fi imposibilă.
,,O persoană mai poate avea o speranță, datorită acestor rezultate. După părerea mea, trebuie să aibă speranțe”, a conchis profesorul Edgerton.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.