Cercetătorii de la Universitatea Oxford au dezvoltat o proteză de mână revoluționară, care este controlată de respirația utilizatorului.

Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, dispozitivul, mai ieftin, mai simplu și mai ușor, se alimentează și este controlat cu ajutorul respirației utilizatorului și poate fi folosit, fără a limita mișcările corpului, așa cum se întâmplă în cazul protezelor cu ham, alimentate printr-un sistem de cabluri.

,,Este una dintre primele abordări de design cu adevărat noi pentru puterea și controlul unei proteze alimentate de corp de la apariția sistemului acţionat prin cablu cu peste două secole în urmă”, a declarat autorul principal, profesorul Jeroen Bergmann, din cadrul Departamentului de Științe Inginerești, Universitatea Oxford.

Deși există mai multe opțiuni protetice diferite, s-au făcut puține progrese în ceea ce privește dezvoltarea de noi abordări privind controlul dispozitivelor alimentate de corp, în comparație cu protezele sofisticate alimentate extern.

În prezent, cea mai utilizată proteză funcțională a membrelor superioare este cea alimentată prin cabluri, care poate fi extrem de scumpă, din cauza costurilor asociate cu montarea și întreținerea profesională necesară.

Noua abordare, publicată în revista Prosthesis, oferă un dispozitiv alternativ, alimentat de propriul corp, utilizatorilor pentru care costurile, întreținerea, confortul și ușurința în utilizare sunt considerații principale.

Prin reglarea respirației, utilizatorii alimentează o mică turbină Tesla, special construită, care poate controla cu precizie mișcările degetelor protezei. Volumul de aer necesar pentru alimentarea unității poate fi realizat și de copiii mici, iar angrenajul din dispozitiv determină viteza acțiunii de prindere.

Fără cablu și ham, noua proteză  este ușoară și potrivită pentru copiii și adolescenții care sunt încă în creștere. Sunt necesare doar întreținerea și instruirea minime pentru ușurința utilizării, în comparație cu alte opțiuni protetice, afirmă specialiștii.

„Se estimează că peste 40 de milioane de persoane din întreaga lume prezintă deficiențe ale membrelor superioare, dar nu au niciun acces la vreo formă de îngrijire, cum sunt  protezele. În plus, protezele pentru membrele superioare, disponibile în prezent pacienților, nu sunt adesea nici accesibile, nici adecvate, în special în medii cu resurse reduse. Sperăm că cercetarea noastră reprezintă o schimbare radicală, care va face protezele mai accesibile, contribuind la depășirea provocărilor actuale”, a spus primul autor, dr. Vikranth H. Nagaraja, din cadrul Departamentului de Științe Inginerești, Universitatea Oxford.

One Comment

  1. Zaharie Florin

    Bună ziua. Mă interesează un preț și dacă poate oricine beneficia chiar dacă nu este din SUA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.