Există oameni care prin viziune, determinare și dorința de a face bine celor din jur reușesc să aducă o schimbare pozitivă în lume. Există oameni care prin abilitățile lor creează oportunități pentru persoanele vulnerabile, devenind ecou de speranță și lumină în sufletele celorlalți. Un astfel de om este Cornel Amariei, în vârstă de 27 de ani, antreprenor și fondator al proiectului .lumen, o soluție inovatoare la problemele nevăzătorilor.

Cornel Amariei a absolvit facultățile de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor la Universitatea Jacobs din Bremen, fiind considerat de către Forbes drept unul dintre cei mai influenți europeni sub 30 de ani și unul dintre „10 tineri remarcabili ai lumii”.

Dincolo de calitățile sale extraordinare, povestea sa de viață este una care inspiră și emoționează deopotrivă. Cornel s-a născut într-o familie în care ambii părinți aveau handicap locomotor, iar sora sa, o dizabilitate cerebrală. Părinții i-au devenit model, învățându-l ce înseamnă voința, spiritul de sacrificiu și munca până la 14 ore pe zi, indiferent de situație. Provocările cu care s-a confruntat nu l-au dărâmat, ci i-au ,,aprins” imaginația  și l-au determinat să gândească altfel, să vadă că lucrurile pot fi făcute în moduri diferite. El consideră  că ,,inovația începe prin a gândi diferit”.

Mediul în care a crescut l-a făcut să conștientizeze impactul dizabilităților asupra oamenilor și i-a oferit doza de inspirație și ambiție pentru a reuși în viață și pentru a-i ajuta pe alții. Cornel demonstrează că poți continua și prin ploaie pentru a țese curcubeul, pentru a realiza lucruri mărețe, precum proiectul .lumen.

Cornel Amariei a fondat proiectul .lumen, împreună cu Gabriel Chindriș, conferențiar în cadrul Departamentului de Electronică Aplicată al Universității Tehnice Cluj-Napoca și Mihai Ivașcu, CEO și Fondator M3 Holdings.  Acest proiect a fost dezvoltat de o echipă formată din peste 30 de experți din domenii diferite precum inginerie, științe, psihologie, design industrial sau business development. 

Ochelarii .lumen folosesc tehnologii asistive avansate, care se bazează pe inteligență artificială și robotică, pentru a reproduce principalele caracteristici ale unui câine-ghid. Această invenție își propune să ajute nevăzătorii să aibă o mobilitate mai bună și acces mai ușor la educație și, ulterior, la locuri de muncă, pentru a se bucura de o viață independentă.

„Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba despre mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni care nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, explică Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.

Ochelarii înţeleg contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect şi cum se mişcă. De asemenea, aceştia procesează şi stochează informaţiile intern şi calculează modul în care utilizatorul poate interacţiona cu lumea din punct de vedere contextual. Nu în ultimul rând, ochelarii transferă informaţiile relevante, folosind indicaţii haptice şi auditive.

Ochelarii .lumen se află în prezent în faza de „design for manufacturing”, în care se fac pregătirile pentru lansarea în producție, programată pentru a doua jumătate a acestui an. Aceștia sunt în teste continue de utilizare reală cu peste 200 de nevăzători. Cornel spune că „feedback-ul lor este atât util, cât și impresionant” și că unii nevăzători nu își puteau  imagina că o astfel de soluție va putea exista în timpul vieții lor.

Deși costul unei perechi de ochelari ajunge la 5000 de euro, Cornel precizează că aceștia vor ajunge la nevăzători, prin intermediul programelor și subvențiilor guvernamentale destinate persoanelor cu dizabilități, astfel încât să fie gratis sau accesibili pentru ei.

„Scopul nostru nu este ca nevăzătorii să plătească pentru sistem – ei au nevoie de acesta și trebuie să-i ajutăm și să găsim mecanismele care să le permită să primească sistemul fie gratuit, fie la un preț foarte accesibil”, a declarat Cornel.

De curând, Cornel Amariei a devenit primul român laureat în celebrul ,,Global Business Hall of Fame”, programul care prezintă antreprenori și lideri de top din întreaga lume care pot, prin activitățile lor, să ne schimbe viețile.

În spatele acestor reușite se află ani de muncă, sacrificii și dedicare. Dincolo de pasiunea pentru invenții, rămâne dorința de a ajuta și de a face oamenii fericiți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.