Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este marcată în fiecare an pe 10 decembrie.  La această dată, în 1948, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Document de referință, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale şi inalienabile,  indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este cel mai tradus document din lume.

Documentul are un preambul şi 30 de articole care conturează principalele drepturi ale fiinţei umane. Sunt consacrate drepturi civile, politice, economice, sociale şi culturale. Principiile enunţate în cuprinsul Declaraţiei reprezintă un ideal comun al societăţilor democratice care promovează respectul pentru drepturile şi libertăţile omului.

În 2020, tema Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului este: ,,Recuperați-vă mai bine – Susțineți drepturile omului” (Recover Better – Stand Up for Human Rights).

Potrivit ONU, tema zilei, aleasă pentru acest an, se referă la pandemia de COVID-19, fiind accentuată necesitatea de a construi mai bine, asigurând că drepturile omului sunt importante pentru eforturile de redresare.

De la începutul pandemiei de coronavirus, drepturile și libertățile fundamentale au fost afectate sau restricționate atât la nivel global, cât și național, cum ar fi: dreptul la sănătate, dreptul la liberă circulație, dreptul la educație, libertatea de întrunire și de asociere, libertatea economică etc. În acest context, societatea are nevoie de o luptă continuă în apărarea drepturilor omului, din cauza abuzurilor care s-au înmulțit foarte mult odată cu pandemia de COVID-19.

,,Vom atinge obiectivele noastre globale comune numai dacă suntem capabili să creăm oportunităţi egale pentru toţi, să soluţionăm eşecurile generate şi întreţinute de coronavirus şi să aplicăm standardele drepturilor omului pentru a aborda inegalităţile, excluderea şi discriminarea consolidate, sistematice şi intergeneraţionale. Ziua de 10 decembrie este o oportunitate de a reafirma importanța drepturilor omului în reconstruirea lumii pe care o dorim, necesitatea solidarității globale, precum și a interconectării și a umanității împărtășite”, arată ONU.

Drepturile omului se află în centrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), întrucât în absenţa demnităţii umane nu se poate ajunge la o dezvoltare durabilă.

Potrivit ONU, suntem cu toții în aceeași barcă. De la indivizi la guverne, de la societatea civilă și comunitățile de bază la sectorul privat, toată lumea are un rol în construirea unei lumi post-COVID, una mai bună pentru generațiile prezente și viitoare.

Este nevoie de dezvoltare durabilă pentru oameni și planetă. Drepturile omului, Agenda 2030 și Acordul de la Paris sunt piatra de temelie a unei redresări care nu lasă pe nimeni în urmă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.