Ministerul Sănătății a finalizat Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile de anestezie-terapie intensivă (ATI), se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Aprobarea metodologiei este o etapă importantă pentru folosirea acestui procedeu în tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus.

Potrivit publicației Nature, utilizarea derivatelor din sânge de la persoanele vindecate de infecția cu coronavirus pentru a-i trata pe pacienții cu COVID-19, aflați în stare critică, este o metodă bazată pe anticorpi, cunoscută de peste un secol și testată deja de mai multe ori, inclusiv în perioada pandemiei de gripă spaniolă din 1918-1919.

Această măsură a venit în urma donării a trei echipamente de plasmafereză și a 3.000 de kituri de colectare Ministerului Sănătății din partea unei companii private. Prin protocolul de donare, semnat la începutul lunii, Ministerul Sănătății s-a angajat să finalizeze în cel mult două săptămâni protocoalele transfuzionale de recoltare și testare a plasmei umane de la pacienții cu Covid-19 vindecați, criteriile de selecție și testare a acestora și protocoalele terapeutice de testare experimentală a plasmei umane.

Ordinul de ministru, semnat miercuri, stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană.

Conform documentului, potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați.

,,Subliniem că, donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară și neremunerată, în condițiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice”, a menționat Ministerul Sănătății.

Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguina, iar procedura de recoltare va fi în mod prioritar cea de plasmafereză.

,,Dacă în Centrul de Transfuzie Sanguină nu este posibilă recoltarea plasmei prin afereză sau donatorul nu se califică pentru procedura de afereză din punct de vedere al abordului venos, se va recolta sânge total și se va prepara plasma proaspăt congelată și concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspăt congelate din sânge total din Centrul de Transfuzie Sanguină”, a precizat Ministerul Sănătății.

Plasma obținută prin plasmafereză va fi împărțită în unități separate care se vor congela rapid, se vor stoca în spații dedicate la o temperatură adecvată.

Centrele de Transfuzie Sanguină vor trimite către INHT probele eligibile în vederea testării suplimentare, după cum urmează:
• Testare PCR pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV.

• Testare anticorpilor anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sânge și donatori de sex feminin care au avut sarcini, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecție.

În urma testelor efectuate, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuție și administrare experimentală pentru pacienți COVID-19.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor desemnate, prin ordin al Ministrului Sănătății, pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2 din județul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui județ, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate acoperi cererea, INHT va solicita transferul de la un alt centru.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectați, confirmați cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19, prin semnarea consimțământului informat.

Spitalele interesate de acest tratament vor face o solicitare către Ministerul Sănătății pentru includerea secțiilor sau compartimentelor ATI, în rețeaua de administrare monitorizată a PPC-DV-COVID-19 la pacienții critici cu COVID-19. Solicitarea va fi avizată de Comisia de specialitate ATI a Ministerului Sănătății.

În acest moment, există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus, donate Ministerului Sănătății, în București, Iași și Timișoara. Acestea vor fi utilizate conform ordinului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.