O operație de transfer de nerv, realizată în premieră de o echipă de chirurgi din Australia, a permis unui număr de treisprezece adulți tineri să-și recâștige funcțiile mâinilor și să-și poată mișca brațele. Toți cei treisprezece pacienți diagnosticați cu tetraplegie – paralizie completă a membrelor superioare și inferioare – sunt capabili în prezent să se hrănească, să țină în mână un pahar, să se spele pe dinți și să scrie.

Această realizare extraordinară este rezultatul unei noi tehnici chirurgicale care conectează nervii funcționali cu nervii lezați, pentru a restabili puterea în mușchii paralizați.

În timpul operației, chirurgii australieni au reușit să conecteze nervi atașați de mușchi funcționali, situați deasupra leziunii spinale, la alți nervi atașați de mușchiul paralizat, situat sub locul leziunii. La doi ani după operație și după o fizioterapie intensă, participanții au reușit să întindă brațele, să-și deschidă pumnul, să ridice și să apuce obiecte. Restabilirea extensiei cotului a îmbunătățit capacitatea acestora de a împinge scaunul rulant și de a se transfera în pat sau în mașină, fără ajutor.

Ei pot îndeplini sarcinile de zi cu zi în mod independent, cum ar fi faptul de a se îmbăca, de a se pieptăna, de a se machia și de a folosi instrumentele și dispozitivele electronice.

Constatările sugerează că transferul de nerv poate obține îmbunătățiri funcționale similare cu transferul de tendon, cu avantajul incizilor mai mici și a timpului de imobilizare mai scurt după operație.

La 10 participanți, transferurile de nervi au fost combinate în mod unic cu transferurile de tendoane care permit realizarea diferitelor stiluri de reconstrucție la fiecare mână. Transferurile nervoase au restabilit mișcarea naturală și controlul mai bun al motricității mâinii, iar transferurile de tendoane au restabilit puterea brațului și capacitatea de ridicare a obiectelor grele.
Studiul, publicat în revista ştiinţifică The Lancet, este cel mai vast de acest gen, fiind caracterizat de oamenii de ştiinţă drept ,,un progres major” în restabilirea funcţiei mâinii şi braţului, care oferă o opțiune chirurgicală sigură pentru persoanele care trăiesc cu tetraplegie.

,,În cazul persoanelor tetraplegice, îmbunătăţirea funcţiei mâinii este singurul şi cel mai important obiectiv. Considerăm că intervenţia chirurgicală de transfer de nerv reprezintă o nouă opţiune interesantă, cu ajutorul căreia persoanele paralizate îşi pot recâștiga funcţiile braţului şi mâinii, astfel încât să efectueze sarcini zilnice obişnuite şi, de asemenea, le oferă un plus de independenţă şi capacitatea de a participa mai uşor la viaţa de familie şi de a munci”, a declarat doctor Natasha van Zyl de la spitalul Austin Health din Melbourne, cea care a condus studiul.

,,În plus, am demonstrat că transferul de nervi poate fi combinat cu succes cu tehnica de transfer de tendon pentru a potenţa beneficiile”, a adăugat ea.

Rapoartele anterioare individuale de caz și mici studii retrospective au arătat că operația de transfer de nerv este fezabilă și sigură la persoanele cu tetraplegie. Dar acesta este primul studiu prospectiv care utilizează măsuri standardizate privind rezultatele funcționale și combinații de intervenții chirurgicale multiple de transfer de nervi și de tendoane.

Aproximativ 59 de transferuri de nervi au fost realizate în cazul a 16 pacienţi, cu vârsta medie de 27 de ani, care au suferit leziuni ale coloanei vertebrale în zona gâtului, vertebrele C5-C7, cu mai puţin de 18 luni înainte de intervenţie, majoritatea în urma unor accidente rutiere şi sportive.

Participanții au suferit transferuri nervoase unice sau multiple la unul sau la ambele membre superioare pentru a restabili extensia cotului, funcția de apucare și pe cea de deschidere a palmelor. Aceasta a implicat preluarea nervilor funcționali de la mușchii de deasupra leziunii coloanei vertebrale și atașarea lor la nervii musculaturii paralizați de sub leziune, pentru a restabili controlul voluntar și reanimarea mușchiului paralizat.

La 24 de luni, s-au observat îmbunătățiri semnificative în capacitatea mâinilor de a ridica și de a elibera mai multe obiecte într-un interval de timp specificat. În cazul a trei pacienți incluși în acest studiu, intervenția nu a dat rezultate.

În ciuda acestor realizări, chirurgia de transfer de nerv are încă unele limitări. Pentru cele mai bune rezultate, transferurile de nervi ar trebui să fie efectuate în primele 6-12 luni de la paralizie. În plus, poate dura câteva luni  până când nervul se regenerează în mușchiul paralizat.

Echipa de cercetători a precizat că sunt necesare studii suplimentare în acest domeniu pentru a identifica pacienții cu cea mai mare șansă de reușită în urma efectuării intervenției chirurgicale.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.