Aurel Miruță, în vârstă de 55 de ani, din comuna Prigoria, județul Gorj, imobilizat într-un scaun rulant de aproximativ 30 de ani, a fost internat, luna trecută, la Spitalul din Târgu Cărbunești, cu o escară la piciorul drept, în zona șoldului. Leziunea din zona șoldului s-a infectat, iar în momentul de față infecția este plină de puroi. Deși s-a intervenit pentru a curăța rana, starea pacientului s-a agravat.

Prin urmare, medicul ortoped Alexandru Ivan i-a comunicat pacientului că este necesară amputarea piciorului drept din șold, pentru a-i fi salvată viața. Acesta a refuzat inițial, însă ulterior a acceptat. După ce pacientul s-a hotărât să fie operat, medicul s-a răzgândit, motivând că nu a mai efectuat o astfel intervenție până acum, fiind o operație complexă care poate pune viața pacientului în pericol. Practic, bolnavul este acum la pat, asteptând să-l preia cineva și să îl opereze. Orice zi care trece este în defavoarea pacientului.

Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a verificat informațiile, iar, apoi, a luat legătura cu Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, care a făcut următoarea declarație: ,,Am luat legătura cu managerul Spitalului Foișor. Mi-a spus că nu știe despre ce este vorba, că nu a fost anunțat de nimeni de la Târgu Cărbunești. Au menționat că ar fi luat măsuri dacă li s-ar fi comunicat. De asemenea, am luat legătura cu Spitalul din Târgu Cărbunești și am vorbit cu asistenta managerului și cu un alt medic. Le-am lăsat numărul meu de telefon, să mă sune pentru a-i putea ajuta cu transferul pacientului la București dacă este cazul. Bineînțeles, pacientul trebuie pregătit, fiind într-o stare de sănătate precară. Trebuie să ne facă o epicriză de etapă a pacientului, adică o descriere a actualei etape așa cum este starea pacientului în prezent, ca să-l putem aduce.

Totodată, managerul Spitalului Foișor mi-a spus că sunt dispuși să pregătească un salon de septici pentru orice eventualitate, pentru a fi primit aici. După care îi vor face o consultație pluridisciplinară cu mai mulți medici din București de la alte spitale, pentru a vedea despre ce este vorba. Astfel, se va stabili starea reală a pacientului și se vor propune soluții: dacă se intervine chirurgical, dacă se pansează sau dacă este cazul de amputație. (…) Am să mă ocup de acest caz în continuare până când găsim o soluție”.

Ulterior, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a sesizat Ministerul Sănătății în legătură cu situația pacientului de la Spitalul din Târgu Cărbunești. În urma acestei sesizări, pacientul va fi preluat de Spitalul de Urgență Floreasca din București.

„Ne-am sesizat în urma articolului apărut în Gazeta de Sud. Am luat legătura cu spitalul și cu Ministerul Sănătății. Comisia de specialitate din minister a discutat cu managerul de la Cărbunești. Acolo s-a constituit o comisie cu privire la cazul pacientului. S-a decis transferul. Pacientul va ajunge luni Spitalul Floreasca din București, unde va fi preluat de către domnul profesor doctor Popescu”, a declarat Narcis Stoian, directorul DSP Gorj.

CNDR urmărește în continuare acest caz.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.