Fotografie de grup
Fotografie de grup

Asociația ”Ridică-te și umblă” pentru persoane cu dizabilități organizează anual o tabără dedicată persoanelor cu dizabilități. Stupini- Brașov a fost locul în care s-a desfășurat tabăra anul acesta, în perioada 16-23 iulie, aducând la un loc 140 de persoane cu dizabilități din toată țara, asistate de voluntarii asociației și de membri de familie, însumând aproximativ 200 de persoane. Motto-ul taberei a fost: „Până la capăt”.

Sub semnul unei socializări de excepție, cei două sute de participanți au excelat în activități sportive, în muzică, poezie, jocuri de cunoaștere, serate, pe fondul unei excursii de neuitat la muzeul satului din Sibiu, a ieșirii în Piața Sfatului din Brașov și în Poiana Brașov.
Voia bună, noile prietenii construite, comunicarea de suflet și mâncarea sănătoasă au pus amprenta unei săptămâni de neuitat și pline de valori.

Două evenimente majore s-au desfășurat pe parcursul taberei: aniversarea a șapte ani de la înființarea asociației ”Ridică-te și umblă” pentru persoane cu dizabilități, la care au participat domnișoara Laura Ostave și domnul Teodor Gui, consilieri ai președinteleui Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), Adrian Vlad Chiohan și concertul final al taberei susținut de persoanele cu dizabilități, la care au fost prezenți: președinta Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), Daniela Tontsch, alături de soțul său, Klaus, doamna Claudia Brătan, reprezentant al CNDR și domnul Teodor Brătan.

Cei doi consilieri au transmis mesajul președintelui ANPD, Adrian Vlad Chiotan, cu privire la promovarea persoanelor cu dizabilități: „Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi va sprijini toate proiectele care au ca scop integrarea socială şi profesională a persoanelor cu dizabilităţi şi va fi alături de dumneavoastră atunci când vă sunt încălcate drepturile. Felicit Asociația RIDICĂ-TE ŞI UMBLĂ pentru proiectele pe care le-a desfăşurat în România şi pentru toate lucrurile minunate în care s-au implicat pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi.”

Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România a răspuns pozitiv invitației Asociației “Ridica-te și umblă”, apreciindu-i în mod deosebit activitățile.

“Ceea ce s-a realizat în tabăra “Până la capăt” este un miracol. Mulți participanți vin din izolarea apartamentelor, iar pentru unii a fost prima ieșire din casă pe anul acesta. Cunosc nevoile persoanelor cu dizabilități, eu însămi sufar de distrofie musculară. Tabăra “Până la capăt” a avut peste 40 de persoane în scaun rulant. Am văzut voluntari ce păreau că sunt programați să ajute la nevoie, am văzut un copil care a întrebat o nevăzătoare dacă poate s-o conducă unde dorește să ajungă. Mi-am dat seama că tot ceea ce se petrecea venea din suflet, nimeni nu purta mască, viața fiecăruia avea sens.

Am văzut zeci de persoane cu dizabilități într-un spațiu generos în natură și mi-am spus că e pentru prima data când văd o astfel de scenă de normalitate, în amintirile mele găseam numai în spital mai multe astfel de persoane la un loc. Am decis să devin voluntar pentru următoarea tabară și invit persoanele valide să încerce să ne cunoască. Știu de la domnul George Uba, președintele asociației, că organizarea taberei începe cu cel puțin șase luni înainte”, a menționat Daniela Tontsch.

Asociația ”Ridică-te și umblă” este organizată în 21 de sucursale și numără peste 3000 de persoane cu dizabilități, având peste 1500 de voluntari activi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.