Un parc pentru copiii şi adolescenţii cu tulburări de spectru autist şi alte tulburări de neurodezvoltare a fost inaugurat, marți, 21 noiembrie 2023, în incinta Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, anunță Primăria Municipiului București (PMB), într-un comunicat.

Investiţia a fost realizată în baza unui parteneriat între Primăria Capitalei şi reprezentanţa UNICEF în România.

,,Primăria Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, și Reprezentanța UNICEF în România, au inaugurat astăzi, un parc senzorial pentru copiii și adolescenții cu tulburări de spectru autist și alte tulburări de neurodezvoltare, amplasat în curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, parcul senzorial de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” constituie un spațiu cu dublu rol: terapeutic – pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, ADHD sau alte tulburări de neurodezvoltare și de socializare – în cazul pacienților adolescenți. Expunerea la anumite experiențe senzoriale îi ajută pe copiii cu tulburări de neurodezvoltare să își dezvolte și să își regleze reacțiile la stimuli externi.

Experiențele senzoriale sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului copiilor. Problemele de integrare senzorială sunt frecvent întâlnite în cazul tulburărilor de neurodezvoltare și apar încă din primii ani de viață, activitățile și serviciile de prevenție fiind deosebit de importante pentru evoluția terapeutică ulterioară.

Parcul este dotat cu aparate menite să stimuleze olfactiv, vizual, auditiv (prin instrumente de percuţie), tactil (o alee care include diverse texturi şi pe care copiii vor putea să se plimbe desculţi) sau chinestezic (hamace şi leagăne speciale, pentru a dezvolta echilibrul). Aparatele vor fi folosite sub supravegherea personalului medical şi a psihoterapeuţilor, dar vor putea fi utilizate şi în prezenţa părinţilor.

Beneficiarii vor fi nu doar pacienții copii și adolescenți din București, ci și cei din alte zone ale țării, care sunt tratați la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

Prezent la conferinţa de lansare, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că, în urmă cu un an și jumătate, a fost lansat un parteneriat cu UNICEF, pentru un oraş prietenos cu copiii. Totodată, el a afirmat că acesta este ,,un proiect în premieră pentru România, un parc senzorial în exterior, destinat copiilor care sunt internaţi la Spital, cu diverse deficienţe”, parcul fiind un ,,loc în care pot să înveţe, pot să socializeze, pot să se joace şi să se simtă trataţi aşa cum trebuie”.

,,Ne dorim să facem din București un oraș mai prietenos cu copiii, care să le ofere acestora mai multe servicii de calitate. Memorandumul pe care l-am semnat anul trecut cu UNICEF, în cadrul Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor, a fost un prim pas urmat de acțiuni concrete, așa cum este amenajarea acestui parc senzorial. Sănătatea mintală a generațiilor tinere este o preocupare vie a municipalității și, prin intermediul ASSMB, oferim o gamă largă de servicii, care merg de la prevenție și până la servicii specializate, atunci când este nevoie. Alături de UNICEF și de alți parteneri putem dezvolta programe și proiecte, astfel încât să venim în sprijinul celor mai vulnerabili și să trăim în capitala europeană pe care cu toții ne-o dorim”, a precizat Nicușor Dan.

Oana Sivache, directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), a declarat că parcul este conceput în aşa fel încât să le ofere micilor pacienţi ,,o experienţă de joacă şi învăţare”, care să le stimulează simţurile şi îi ajută să se dezvolte.

„Le mulțumesc partenerilor noștri de la UNICEF România, împreună cu care am realizat atâtea lucruri bune în ultima perioadă pentru copiii din București și nu numai. Colaborarea noastră excelentă continuă cu proiecte care sunt deja avansate, și care vor face mai eficientă terapia de care beneficiază pacienții tineri de la Spitalul de Psihiatrie Obregia”, a spus Oana Sivache.

Anna Riatti, reprezentantul UNICEF în România, a subliniat faptul că, la nivel mondial, unul din şapte copii este diagnosticat cu probleme de sănătate mintală, în timp ce în România aproximativ 9% dintre copii au fost diagnosticaţi cu astfel de probleme. Ea a menţionat că UNICEF susţine o serie de proiecte care vizează furnizarea serviciilor de prevenţie, dar şi implicarea comunităţii în gestionarea acestor situaţii.

„Există o nevoie urgentă ca România să investească în furnizarea de servicii de sănătate mintală de calitate pentru toți copiii și adolescenții. Unul din zece copii din România are nevoie anual de astfel de servicii și mă bucur că putem face pași în această direcție, alături de partenerii noștri din București, alături de care am avut o colaborare din ce în ce mai consistentă în ultimii ani. Bucureștiul are capacitatea de a dezvolta modele și pentru restul țării, în numeroase direcții de acțiune, pentru a face din comunități locuri mai prietenoase cu copiii”, a declarat Anna Riatti.

Preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, a felicitat Primăria Capitalei şi ASSMB pentru direcţia ,,către integritate” pe care şi-au asumat-o, subliniind că  ,,astfel de parteneriate vin în ajutorul oamenilor, în primul rând”.

Aris Bănuțoiu, președinte Interimar al Consiliului Municipal al Elevilor, a afirmat că ,,într-o lume în care singurul lucru constant este schimbarea, actorii principali ai educației au nevoie, mai mult ca oricând, de o minte sănătoasă.”

,,Ca reprezentant al elevilor, îmi doresc ca, pe lângă spații educaționale prietenoase și resurse, elevii să beneficieze de ajutor și în vederea consolidării unei stabilități emoționale și a gestionarii eficiente a sentimentelor. Salut parteneriatul dintre UNCEF și autoritățile locale, care face pași concreți în sprijinul sănătății mintale a tinerilor”, a adăugat el.

Parcul este destinat diverselor categorii de vârstă, până la 18 ani, şi va avea şi un rol de socializare. De asemenea, urmează să fie amenajat şi un teren de baschet.

„Nu ne dorim ca un copil să rămână la pat, ci să fie activ pe perioada internării, să interacţioneze cu ceilalţi adolescenţi, să organizăm diverse grupuri de terapie, de socializare, de interacţiune socială între adolescenţi, şi vor putea folosi acest loc”, a precizat dr. conf. univ. dr. Florina Rad, medic şef la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului.

ASSMB coordonează administrativ 19 spitale clinice și peste 600 de cabinete școlare de medicină generală și stomatologice din grădinițele, școlile și universitățile de stat din Municipiul București. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.