Autor: Ionuț Barbu

Senatorii români pun în dezbatere o propunere în urma căreia persoanele cu handicap vor beneficia de transport gratuit cu avionul, conform avocatnet.ro.

Potrivit Legii pentru modificarea și complementarea Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ,,persoanele cu orice tip de handicap beneficiază de gratuitatea transportului interurban la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele, cu navele pentru transport fluvial și cu avionul pentru transportul aerian, pentru 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic.”

În alte cuvinte, se propune ca, la deja existentele beneficii privind transportul în mediul urban, să li se ofere persoanele cu handicap dreptul la 12 călătorii gratuite cu avionul pe an calendaristic.

De asemenea, proiectul legislativ include și introducerea unui nou tip de însoțitor a persoanei cu handicap. Este vorba de ,,însoțitorii copiilor cu handicap accentuat și grav,” care se adaugă deja existenților însoțitori ai persoanelor cu handicap grav și asistenților personali au persoanelor cu handicap grav. Aceștia, la rândul lor, vor beneficia de călătorii gratuite cu mijloacele de transport interurban, însă numai în prezența persoanei pe care o însoțesc.

Este de subliniat faptul că toate aceste beneficii, precum prevede aliniatul 1 al articolului 3, se vor aplica tuturor persoanelor cu handicap, indiferent de grad. În momentul de față, doar persoanele cu handicap grav pot beneficia de gratuitatea la transportul interurban, dar acest proiect legislativ dorește a înlătura condiția gradului de handicap.

Amintim că aceasta este o propunere legislativă și, ca atare, nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.