Pe 24 ianuarie, Parlamentul European a votat în plenul său Actul privind serviciile digitale (DSA), care include cerințe pentru platformele online pentru a asigura accesibilitatea persoanelor cu dizabilități. Votul a fost adoptat cu o majoritate de 586 de voturi, dând undă verde deschiderii negocierilor cu statele membre.

Ce este DSA?

Digital Services Act (Actul pentru Serviciile Digitale) sau DSA urmărește să creeze un spațiu digital mai sigur în care drepturile utilizatorilor sunt protejate, inclusiv prin reguli pentru a combate produsele, serviciile sau conținutul ilegal online, să sporească responsabilitatea și transparența algoritmilor și să se ocupe de moderarea conținutului.

Legea include o gamă largă de servicii digitale, cum ar fi servicii care oferă infrastructură de rețea, furnizorii de internet, registratorii de nume de domenii, serviciile cloud și de găzduire web, platformele online care reunesc vânzători și consumatori, cum ar fi piețele online, magazinele de aplicații, platformele de economie colaborativă și rețelele sociale. Există reguli specifice pentru platformele online foarte mari pentru a proteja împotriva riscurilor potențiale legate de diseminarea conținutului ilegal și a prejudiciilor societale.

Parlamentul asigură accesibilitatea platformelor online pentru persoanele cu dizabilități

Salutăm faptul că Parlamentul European a consolidat considerabil propunerea Comisiei Europene și a asigurat accesibilitatea platformelor online, cum ar fi piețele online, magazinele de aplicații sau platformele de economie colaborativă și platformele de social media utilizate de milioane de persoane în fiecare zi. Acest lucru va asigura, desigur, că milioane de consumatori cu dizabilități au acces egal la servicii esențiale, informații și comunicare prin aceste servicii.

Accesibilitatea persoanelor cu dizabilități a fost, de asemenea, integrată în mai multe prevederi ale DSA, cum ar fi cele legate de sistemele interne de soluţionare a plângerilor ale platformelor online, mecanismele de soluționare extrajudiciară a litigiilor, trasabilitatea comercianților și măsurile de asigurare a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități prin platforme mari în timpul situațiilor de urgență publică.

În ceea ce privește accesibilitatea, principala deficiență a poziției Parlamentului este că are cerințe limitate de accesibilitate pentru platformele online utilizate de consumatori. Prin aceasta, Parlamentul a ratat oportunitatea de a asigura accesibilitatea găzduirii web, a registrelor de nume de domenii și a altor servicii și infrastructuri digitale care sunt vitale pentru organizații și întreprinderi în economiile noastre în curs de digitalizare. Asigurarea accesibilității infrastructurii digitale mai largi în cadrul DSA ar permite oportunități de angajare pentru persoanele cu dizabilități în companiile care utilizează servicii digitale dincolo de platformele online.

Există și alte măsuri pe care Parlamentul le-a introdus, care vor asigura un mediu online mai sigur pentru persoanele cu dizabilități, deși nu sunt specifice dizabilităţii. Acestea includ reguli mai clare privind eliminarea produselor și conținutului ilegal, mai multe opțiuni pentru publicitate fără urmărire, dreptul la despăgubiri pentru daune, evaluări obligatorii ale riscurilor și mai multă transparență asupra algoritmilor de combatere a conținutului dăunător și a dezinformarii și multe altele.

Ce urmează?

Acum că Parlamentul şi-a stabilit poziția, încep negocierile (numite triloguri) pentru textul final cu Consiliul UE și Comisia Europeană. Potrivit unui proiect de calendar, majoritatea negocierilor sunt planificate să se finalizeze până la începutul lunii aprilie 2022. Regulile finale ar putea intra în vigoare încă din 2023.

Traducere: Sorin Ilie Țața

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.