Parlamentul European a aprobat miercuri, 8 iulie, o propunere de rezoluție referitoare la drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și ale familiilor lor, în perioada crizei provocate de COVID-19. Rezoluția a fost redactată de Comisia pentru petiții a Parlamentului, în urma unei petiții primite de la Inclusion Europe.

Parlamentul European a aprobat rezoluția cu 682 de voturi pentru, 3 împotrivă și 10 abțineri.

Astfel, la 19 mai, Inclusion Europe a înaintat o petiție Comitetului PETI al Parlamentului European care atrage atenția asupra situației persoanelor cu dizabilități intelectuale și a familiilor lor din întreaga Uniune Europeană în perioada de izolare și de criză provocate de COVID-19.

,,Pandemia de coronavirus și măsurile de izolare au evidențiat segregarea continuă și discriminarea persoanelor cu dizabilități intelectuale, în special în ceea ce privește accesul la asistență medicală. Egalitatea și drepturile omului au fost ignorate. Acest lucru este inacceptabil și nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Apreciem că Parlamentul European a reasigurat persoanele cu dizabilități intelectuale și familiile lor cu privire la drepturile lor prevăzute atât în ​​Carta drepturilor fundamentale a UE, cât și în Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” a precizat Jyrki Pinomaa, președintele Inclusion Europe.

În petiție se solicită asigurarea accesului egal și nediscriminatoriu la serviciile de asistență medicală și sociale pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, precum și sprijin psihologic și acces la resurse legale și la informații, în timpul și după pandemia de COVID-19.

Parlamentul reamintește că măsurile stricte de izolare au agravat problemele de sănătate existente ale persoanelor cu dizabilități mintale și au dus la întreruperea tratamentului medical regulat, a asistenței personale și a învățării la distanță. Europrlamentarii subliniază că autoritățile trebuie să acorde prioritate persoanelor cu dizabilități și să nu le izoleze în continuare, fiind necesară o mai mare flexibilitate, pe măsură ce țările ies din izolare.

,,Susținem foarte mult această petiție. Trebuie să creăm un cadru pentru ca persoanele cu dizabilități să poată reveni la viața lor de zi cu zi și la societate. Trebuie să ne asigurăm că statele membre pun, într-adevăr, în aplicare CRPD-ul ONU și trebuie să ne asigurăm că persoanele cu dizabilități au o participare egală în societate. Așadar, avem nevoie de finanțare adecvată pentru familii, iar Europa trebuie să se asigure că persoanele cu dizabilități nu sunt lăsate în urmă”, a spus deputatul Ulrike Muller, de la Renew Europe.

În urma unei crize sanitare majore, precum cea cauzată de pandemia COVID-19, este incontestabil faptul că Uniunea Europeană trebuie să lucreze la construirea unei uniuni sociale mai puternice pentru a proteja cetățenii europeni și oamenii care trăiesc în UE.

Inclusion Europe consideră că UE ar trebui să efectueze investigații privind procedurile și comportamentele abuzive care au dus la refuzul îngrijirii, pentru a asigura compensații pentru familii și persoane și pentru a condamna astfel de practici. Este timpul ca handicapul în Europa să nu mai fie văzut dintr-o perspectivă pur medicală.

UE trebuie să se asigure că măsurile post-Coronavirus sunt compatibile cu Carta drepturilor fundamentale a UE și Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Serviciile pentru persoanele cu dizabilități trebuie considerate prioritare. Măsurile financiare post-COVID-19 trebuie să înceapă cu persoanele cu dizabilități intelectuale și cu familiile lor.

,,Trebuie să ne asigurăm că drepturile noastre sunt respectate și că nu suntem lăsați în urmă”, a comentat László Bercse, președintele Platformei europene a Autoreprezentanților.

One Comment

  1. Mindrean Zoia Sanda

    Nici legile existente nu sunt respectate de primàriile locale.Salariul asistentului, 15% spor pt.muncà stresantà, nici banii de hranà nu se dau toti( in sate nu se dau deloc) si nici vouchere de vacantà.Sunt curioasà dacà o sà primim stimulentul pt.perioada stàrii de urgentà( cei care am aflat cà este OUG )

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.