„Săptămâna trecută, grupurile politice ale Parlamentului European au depus propuneri de amendamente cu privire la Actul Accesibilității.

Am militat energic ca cele cinci priorități să fie reflectate în aceste amendamente și toate amendamentele pe care le-am propus au fost într-adevăr depuse. Joi, 14 septembrie, membrii Parlamentului European (deputații europeni) vor vota amendamentele privind Legea Accesibilității”, menționează Forumul European al Dizabilității (EDF).

Votul va avea loc în cadrul sesiunii plenare din Parlamentul European de la Strasbourg. Acesta este un moment crucial în lupta EDF pentru un Act puternic privind accesibilitatea. EDF, prin organizațiile membre, roagă deputații europeni să asculte vocea unită a persoanelor cu dizabilități și să susțină prioritățile sale. Este singura modalitate prin care Actul privind accesibilitatea ar putea face o reală diferență în viața tuturor persoanelor din Europa, inclusiv a 80 de milioane de persoane cu handicap, precum și a celor 150 de milioane de persoane în vârstă.

EDF solicită deputaților europeni:

• Actul privind accesibilitatea să fie aplicabil la alte acte ale Uniunii, cum ar fi achizițiile publice sau fondurile structurale ale UE (articolul 1 alineatul (3). Mijloacele de plată ale contribuabililor ar trebui să fie cheltuite pe produse și servicii accesibile, iar Actul privind accesibilitate oferă un set de cerințe de accesibilitate care pot fi utilizate în acest scop. Acesta este un aspect asupra căruia întreprinderile și utilizatorii au căzut de acord. Pentru aceasta, recomandăm respingerea amendamentului 78 din raportul IMCO.

• Adoptarea unei clauze puternice și obligatorii privind mediul construit (articolul 3 alineatul (10)). Cu excepția încălcării Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD ONU), nu ar avea sens să se impună cerințe de accesibilitate pentru produse și servicii, însă fără mediul construit pentru a le accesa, de ex. clădirea inaccesibilă a băncii cu un aparat de bancomat accesibil (ATM) înăuntru. Adoptarea amendamentului în plen 245 sau 270 (identic); dacă acestea nu sunt adoptate, vă rugăm să adoptați amendamentele 224 sau 229 (identice).

• Restabilirea obligațiilor pentru toate întreprinderile, inclusiv pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (IMM) (articolul 12), pentru a acoperi servicii esențiale, cum ar fi comerțul electronic sau cărțile electronice, care sunt realizate de întreprinderi mici. Acest lucru va evita, de asemenea, crearea unui avantaj concurențial neloial pentru întreprinderile din afara UE, care pot importa bunuri inaccesibile prin intermediul microîntreprinderilor și pot falsifica piața internă. Respingerea amendamentelor 21, 80 și 126 din raportul IMCO.

• Respingerea limitării privind accesibilitatea transporturilor propusă de Comisia IMCO, deoarece aceasta ar exclude mijloace importante de transport, cum ar fi metrourile, tramvaiele sau autobuzele locale. Legislația privind drepturile pasagerilor nu este, de asemenea, adecvată ca referință deoarece se referă mai degrabă la asistență decât la accesibilitate! Respinge amendamentele 77, 89, 90, 91 și 92 ale IMCO

• Includerea cerințelor privind accesibilitatea specifice sectorului din anexa I, deoarece cerințele reprezintă o parte esențială a propunerii și nu pot fi niciodată acoperite de legislația sectorială la același nivel de calitate și detalii. Servicii mass-media audiovizuale: amendamentele plenare 252 (art. 1.2.b), 254 sau 269 (identice) (art.3.5), 298 (secțiunea IV). Cerințe privind accesibilitatea specifice sectorului: 299 – 306, 361 și 362 (secțiunea IX); Transport: 308 – 335 (Secțiunea V). Servicii suport: 344, 346, 352, 356, 360.

Alte amendamente importante:

Alte acte ale Uniunii: sprijinirea amendamentelor 247, 281, 282;
Transport: 235 – 238 – 240; 242-244; 246; 248; 253, 259-262
Definiții: 267, 268

Punerea în aplicare: 286-289 ** Toate amendamentele depuse vor îmbunătăți textul, cu excepția amendamentelor 227 și 241. Vă rugăm, să votați în favoarea amendamentelor, dar votați împotriva amendamentelor 227 și 241 ** **

EDF va avea, miercuri și joi, un stand de informare în incinta Parlamentului European de la Strasbourg. Scopul este de a crește gradul de conștientizare și de a oferi informații despre Actul accesibilității deputaților europeni, jurnaliștilor și tuturor persoanelor interesate.

Traducere: Lavinia Elena Niculicea

Sursa…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.