Plenul Parlamentului European a adoptat, marți, 3 mai 2022, o rezoluție care include o propunere pentru o nouă Lege electorală europeană. Legea electorală propusă ar fi un mare pas înainte în ceea ce privește drepturile politice ale persoanelor cu dizabilități în UE, deoarece asigură dreptul de a vota tuturor cetățenilor UE, indiferent de capacitatea lor juridică, și stabilește obligații pentru statele membre de a îmbunătăți accesibilitatea alegerilor europene, informează Forumul european pentru persoanele cu dizabilități (EDF).

Potrivit sursei citate, membrii Parlamentului European (MPE) au adoptat cu 323 de voturi pentru, 262 împotrivă și 48 abțineri actul legislativ agreat de Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO). Acesta va fi acum înaintat Consiliului, deoarece decizia finală de a modifica Actul electoral european, care datează din 1976, va fi în cele din urmă luată de statele membre.

Textul aprobat de europarlamentari include majoritatea propunerilor EDF, și anume:

Articolul 4 prevede: „Orice cetățean al Uniunii începând cu vârsta de 16 ani, inclusiv persoanele cu dizabilități, indiferent de capacitatea lor juridică, are dreptul de a vota la alegerile pentru Parlamentul European”.

Articolul 6 obligă statele membre să se asigure că persoanele care locuiesc în spații rezidențiale închise își vor putea exercita dreptul de vot.

Articolul 7 privind accesibilitatea stabilește următoarele dispoziții:

„1. Statele membre se asigură că toți cetățenii, inclusiv persoanele cu dizabilități, au acces egal la materialele relevante, la facilitățile de votare și la secțiile de votare.

(2) Pe baza sistemelor lor naționale de vot, statele membre pun în aplicare măsuri adecvate  care vizează facilitarea exercitării dreptului de vot de către persoanele cu dizabilități în mod independent și în secret.

(3) Statele membre se asigură că persoanele cu handicap primesc, la cererea lor, asistență la vot de către o persoană aleasă de ei.”

În plus, articolele 8 și 17 stabilesc obligații în materie de accesibilitate în ceea ce privește votul prin corespondență și, respectiv, campaniile electorale, mai notează EDF.

„Prin acest raport, Parlamentul European își arată angajamentul față de o democrație a UE mai puternică și mai favorabilă incluziunii. EDF va continua să lucreze cu membrii săi europeni și naționali pentru a transforma această nouă lege electorală în realitate și pentru a se asigura că toate persoanele cu dizabilități se bucură de aceleași drepturi politice ca orice alt cetățean, inclusiv dreptul de vot și dreptul de a candida” , a declarat președintele EDF, Yannis Vardakastanis.

Potrivit EDF, singurul aspect în care propunerea de lege electorală prezintă o lacună este articolul 5 privind dreptul de a candida, în care, în ciuda unei referiri pozitive într-un considerent, nu garantează în mod explicit dreptul de a candida, indiferent de statutul capacității juridice. În majoritatea țărilor UE, acest lucru va împiedica persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale să devină candidați politici.

O nouă lege electorală europeană, în conformitate cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, va avea, inevitabil, efecte pozitive la alegerile naționale, regionale și locale. EDF va menține legătura cu membrii săi naționali pentru a susține adoptarea acestui regulament al Consiliului care face alegerile UE  incluzive pentru 100 de milioane de persoane cu dizabilități.

EDF precizează că există 14 țări din UE în care anumite persoane cu dizabilități sunt private de dreptul la vot. Acest lucru afectează în special persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale plasate sub tutelă totală sau parțială. Există doar 8 țări în UE care permit tuturor persoanelor cu dizabilități, fără excepții, să candideze pentru o funcție.

În plus, milioane de persoane cu dizabilități nu participă la alegeri deoarece acestea nu le sunt accesibile, și nu pot vota independent și în secret sau, ca în două țări UE, nu pot alege liber o persoană de încredere care să le asiste la vot.

EDF mai transmite că va publica în curând un nou număr al seriei Raport privind drepturile omului, care va aduce informații comparative cu privire la drepturile politice ale persoanelor cu dizabilități, evidențiind exemple bune, precum și cazuri care au adus schimbări substanțiale în garantarea participării egale la viața politică, așa cum este consacrat în articolul 29 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Mai multe detalii despre noua lege electorală europeană aici: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2022-0083_EN.html

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.