Autoritățile din Grecia au inițiat un proiect pentru a face plajele mult mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități și cu probleme de mobilitate. Aproximativ 300 de plaje vor fi echipate cu rampe mecanice care să faciliteze accesul în apă pentru oamenii în scaune rulante, potrivit revistei The Smithsonian.

Autoritățile grecești consideră că ,,accesul egal la mare este un drept al omului inalienabil”. Tocmai din acest motiv a luat naștere acest proiect ce vizează turismul accesibil.

Spre deosebire de litoralul grecesc, unde lucrările s-au încheiat deja pe jumătate din plajele alese, pe litoralul românesc sunt patru plaje disponibile persoanelor cu dizabilități: Plaja Blanco (Mamaia), Plaja Gaia (Constanța), Plaja Lebedelor (Mangalia) și Plaja Ancuței (Năvodari).

Cele patru plaje sunt dotate cu unul sau două scaune flotabile, care oferă persoanelor în scaune rulante posibilitatea să se deplaseze pe nisip și să se bucure de apă fără să fie nevoiți să depună efort fizic. Acest lucru este posibil datorită unei inițiative private, demarată în anul 2017 de către Asociația Împreună pentru Viitor Constanța.

În fiecare vară, Asociația depune eforturi pentru a amenaja porțiuni de plajă care să fie accesibile persoanelor cu dizabilități. Din păcate, autoritățile române nu au nicio strategie în a facilita accesul persoanelor cu dizabilități pe litoralul românesc.

Mihaela Căruţaşu, preşedintele Asociaţiei Împreună pentru Viitor Constanţa, susține că ONG-ul nu are resursele necesare pentru a instala rampe costisitoare, cum sunt cele din Grecia, care au funcții, precum control prin telecomandă și alimentare cu panouri solare.

Proiectul de pe litoralul grecesc, care costă peste 15 milioane de euro, prevede și amenajarea toaletelor, a parcărilor, a drumurilor și a altor facilități, chiar până la baruri și magazine de gustări, arată revista The Smithsonian.

În schimb, Asociația Împreună pentru Viitor Constanţa selectează plaje unde atât zona, cât și infrastructura oferită de proprietarii locali este deja avantajoasă. Aceasta contribuie cu scaunele propriu-zise, dar potecile de acces până la ele, toaletele și orice altceva ce ține de infrastructură se află în mâinile administratorilor plajelor.

De exemplu, Plaja Pupa, prima plajă care a devenit accesibilă persoanelor cu dizabilități, în 2017, a trebuit să fie închisă în acest an din motive economice asupra cărora asociația nu are nicio influență, potrivit reprezentanțiilor ONG-ului.

În ciuda acestei modificări, Asociația depune eforturi pentru ca persoanele cu dizabilități să se poată bucura în continuare de experiența plajei și să aibă acces la apă și distracție.

,,Asociația pune la dispoziție câte un scaun flotabil pe plajele partenere, iar operatorul de plaja pune la dispoziție șezlong gratuit pentru utilizatorii de scaun rulant. Pentru gradul 2,3 sau însoțitor, șezlongul este contracost”, explică reprezentanții Asociației Împreună pentru Viitor Constanţa.

Plajele pentru persoanele cu nevoi speciale au fost create în cadrul proiectului ,,Plajă şi Mare pentru TOŢI”, cu ajutorul unor sponsori inimoşi.

„Fiecare scaun plutitor este o ușă către aventură și experiențe unice, deschizând noi posibilități și bucurii pentru persoanele cu dizabilități. Suntem mândri să putem oferi acest serviciu în comunitatea noastră și să contribuim la crearea unor amintiri speciale și de neuitat pentru toți cei implicați”, mai spun reprezentanții Asociației.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.