Îmi place să scriu, dar mai ales să împărtășesc. Scrisul e acea parte din mine, care spune: Iubește ceea ce faci și fă-l să respire prin bucuria de a dărui. Îmi plac provocările… de a fi mai bun, de a învăța, de a inspira. Competiția ,,Privește-mă prin ochii mei” – concurs pentru jurnaliști și bloggeri – a apărut ca o oportunitatea de a sparge rutina și de a-mi cunoaște potențialul prin ochii celorlalți. Fiind vorba despre o competiție care abordează un domeniu de importanță majoră – sănătatea – și care se adresează pacienților ce luptă pentru viață, mi-am zis: Merită! Ce alt motiv mai convingător pot avea pentru a mă înscrie? Îmi doresc să particip la această competiție pentru a conștientiza opinia publică cu privire la provocările bolilor și schimbările ce se impun pentru creșterea calității vieții. Este nevoie de viziune, de implicare, de inovație! Dacă pot aduce un plus la toate minusurile sistemului de sănătate, simt că am câștigat. Doar împreună putem schimba ceva…

Alzheimer – boala care atacă din umbră și fură memoria

Există un hoț care atacă din umbră și fură memoria. O boală, așa zisă a uitării, care, în ultimul timp, încearcă să detroneze cancerul și să devină ,,boala secolului”. Este vorba despre Alzheimer, o maladie cruntă care se traduce prin suferință, neputință, stigmatizare, izolare, depersonalizare.

Imaginați-vă cum ar fi să nu puteți să vă mai recunoașteți partenerul de viață, copilul, să nu vă mai amintiți nici măcar cum vă cheamă. Din păcate, milioane de persoane trăiesc această realitate înspăimântătoare. Alzheimerul este o boală degenerativă progresivă a creierului, care apare, mai ales, la persoanele în vârstă, caracterizându-se prin tulburări de memorie, tulburări de raționament, dificultăți de percepție, de limbaj și de recunoaștere.

Probabilitatea de a avea Alzheimer crește semnificativ după vârsta de 70 de ani. Totuși, boala nu reprezintă o parte normală a procesului de îmbătrânire.

În ultimii ani, a avut loc o creștere dramatică a incidenței acestei afecțiuni. În 2015, la nivel mondial, erau diagnosticate cu Alzheimer peste 46 de milioane de persoane, iar numărul lor se estimează că va ajunge la 115,4 milioane, până în anul 2050. Anual, în lume, apar 7,7 milioane de cazuri noi, unul la fiecare patru secunde. În Europa, numărul persoanelor care suferă de demenţă este estimat la 9,9 milioane, adică 28% din totalul la nivel mondial.

În România, sunt peste 500.000 de pacienți care suferă de această maladie devastatoare. Dincolo de statistici, există oameni cu sentimente și nevoi, care speră într-un sistem de sănătate mai bun. Oare la capătul acestui tunel întunecos există o rază de speranță? Ce arată studiile dedicate acestui domeniu, cum putem împreună să ne mobilizăm pentru a găsi soluții în vederea reducerii riscului dezvoltării acestei boli, sunt întrebări la care încercăm să găsim răspunsuri.

Oamenii au visat mereu la o ,,fântână a tinereții”, din care ,,să bea” și să poată păcăli îmbătrânirea și moartea. E un vis vechi, de când lumea, pe care ei nu l-au abandonat nici în zilele noastre.

Medicina anti-îmbătrânire (anti-aging) a făcut salturi uriașe în ultimul timp. Oamenii de știință se află cu un pas mai aproape de descoperirea elixirului vieții – un medicament care să inverseze procesul de îmbătrânire. Este oare posibil să inversăm timpul biologic şi să redevenim tineri cu 10, 20 sau chiar mai mult? Este oare posibil să ne extindem durata de viață și, în același timp, să trăim tineri și mereu sănătoși? Pare un scenariu de film SF. Totuși, sunt tot mai multe studii în acest domeniu, iar rezultatele par să fie remarcabile.

Cercetări recente arată că boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată, în viitorul apropiat, cu mult înainte de debut, şi asta datorită proteinei Tau.

O mare descoperire lua cu asalt lumea medicală miercuri, 5 iulie 2017. Oamenii de știința de la Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology din Marea Britanie reușeau pentru prima dată să descopere structura atomică a proteinelor anormale care declanșează maladia Alzheimer și alte afecțiuni neurodegenerative, potrivit publicației Science Alert.

În noul studiu, cercetătorii au extras filamente produse de proteine tau din creierul unui pacient decedat care a fost diagnosticat cu Alzheimer, folosind tehnica numită criomicroscopie electronică. (cryo-EM). Aceștia consideră că înțelegerea structurii filamentelor este esențială pentru dezvoltarea de noi medicamente care să împiedice formarea lor și astfel să contribuie la combaterea maladiei Alzheimer și a demenței.

Afecțiunea Alzheimer, una dintre cele mai răspândite boli neurodegenerative, se caracterizează prin pierderea progresivă a ţesutului creierului din cauza acumulării a două tipuri de proteine – proteinele tau care formează filamente în interiorul celulelor nervoase și beta-amiloidele care formează filamente în afara neuronilor.

În creierele sănătoase, proteinele tau ajută celulele cerebrale să funcționeze, însă atunci când proteinele devin defecte, acestea formează aglomerări dezordonate în interiorul celulelor, despre care se crede că împiedică comunicarea dintre celule, conducând, în cele din urmă, la neurodegenerarea și la reducerea capacității cognitive, observată în afecțiuni, precum boala Alzheimer.

Echipa de cercetători, al cărui studiu a fost publicat în revista Nature, a declarat că descoperirile lor oferă noi posibilități de a studia o serie de alte boli în care acumularea de filamente de proteine anormale joaca un rol cheie, inclusiv boala Parkinsons, boala neuronului motor și bolile prionice și deschid o nouă eră a modelării medicamentelor.

,,Cunoaşterea părţilor din proteinele tau care sunt importante în procesul de formare a filamentelor este relevantă pentru dezvoltarea unor medicamente“, a spus Sjors Scheres, unul dintre coordonatorii studiului.

,,Acestea fiind spuse, ar putea dura mult mai mulți ani (poate chiar zeci de ani) pentru ca noi tratamente să iasă, în cele din urmă, pe piață – dar cel puțin acum suntem cu un pas mare mai aproape de dorința de mult așteptată, care până acum părea imposibilă. Este ca și cum ai trage în întuneric – poți totuși să lovesti ceva, dar este mult mai probabil să nimerești dacă știi ce este structura. Suntem încântați – această descoperire deschide într-adevăr o nouă eră în acest domeniu „, explică Sjors Scheres.

Un alt studiu, coordonat de Michael Fossel, profesor de medicină clinică la Universitatea de Stat Michigan, revoluționează medicina anti-îmbătrânire. De peste 30 de ani, cercetătorul Michael Fossel și colegii lui lucrează asiduu pentru a descoperi medicamentul minune, care ar putea inversa procesul de îmbătrânire și ar conduce la schimbarea destinului uman.

,,Suntem la un pas de a face un salt imens înainte şi vom deveni capabili să inversăm procesul de îmbătrânire într-un mod evident şi izbitor. Suntem pe cale de a vindeca şi nu doar de a preveni, maladiile legate de îmbătrânire dar mai mult, putem reseta procesul de îmbătrânire ca atare”, a declarat Michael Fossel, în cadrul emisiunii ,,Știință și cunoaștere”.

În toate celule noastre se gasesc telomerii, care pot fi comparați cu bucățile de plastic care protejează capetele șireturilor de la destrămare. Telomerii – descoperirea secolului XXI, premiată cu Premiul Nobel pentru medicină – au rolul de a proteja cromozomii. Lungimea acestor telomeri este direct proporțională cu tinerețea biologică și starea noastră de sănătate. Odată cu trecerea timpului, telomerii se scurtează tot mai mult, crescând riscul apariției bolilor asociate cu îmbătrânirea.

Bolile specifice vârstei înaintate, cum ar fi Alzheimer, sunt în cele din urmă cauzate de îmbătrânirea celulelor. În cazul bolii Alzheimer, celulele microgliale – un tip de celule imunitare ce se găsesc în creier și în sistemul nervos central – îmbătrânesc în timp și declanșează o cascadă de patologii. Aceste celule susțin neuronii din punct de vedere metabolic. Deoarece celulele microgliale se divid pe parcursul timpului, telomerii lor se scurtează și produc schimbări în expresia genelor. Astfel, microglia devine din ce în ce mai disfuncțională, fiind incapabilă să se mai ocupe de proteinele beta-amiloide, proteinele tau și alte molecule care necesită curățire. Rezultatul nu este numai acumularea de plăci amiloide și creșterea proteinelor tau, ci o pierdere treptată a neuronilor. Boala Alzheimer devine o tragedie personală și o enigmă clinică, până în acest moment.

Oamenii de știință au descoperit că există o enzimă numită telomeraza, care poate lungi telomerii. Din păcate, această enzimă se află numai în unele celule.

Începând cu anul 1996, dr. Michael Fossel a fost un promotor al terapiei telomerazei ca un potenţial tratament al bolilor legate de înaintarea în vârstă. Acesta consideră că, odată cu apariția terapiei cu telomerază, se poate reinițializa expresia microglială a genelor, permițându-le să elimine proteinele care definesc patologia și să inverseze boala înainte ca aceasta să avanseze. Niciodată înainte nu a existat vreun tratament care să prevină, cu atât mai mult să inverseze boala Alzheimer.

În studiile pe animale, s-a demonstrat eficacitatea acestei terapii revoluționare. Testele umane vor implica o injecție a genei telomerazei, care va funcționa temporar, apoi va deveni inactivă. Totuși, înainte de a deveni inactivă, aceasta va lungi telomerii în cadrul celulelor microgliale și va ,,reseta” expresia genelor. Se anticipează că tratamentul inițial va necesita 2-3 injecții pe o perioadă de câteva săptămâni. Michael Fossel se asteaptă ca tehnica să oprească și să inverseze procesul de îmbătrânire.

,,Am primit sprijinul deplin al unei mari companii globale de investiții farmaceutice. Studiile FDA la om… În următoarele câteva luni, vom finaliza contractele pentru FDA și pentru producerea terapiei noastre cu telomerază, TEL-01. Momentul nostru depinde de capacitatea noastră de a produce TEL-01 în cantitate și calitate suficiente pentru a satisface nevoile pacienților noștri în studiile viitoare. Avem un pacient în creștere, peste 100 de voluntari pentru FDA. Intenționăm să ne asigurăm că terapia cu telomerază este eficientă, sigură și credibilă.

Prin urmare, cercetarea terapiei cu telomerază va fi aplicată anul acesta pentru prima dată în lume pe pacienții cu Alzheimer.

Terapia propusă de doctorul Michael Fossel se adresează următoarelor boli: Alzheimer, Parkinson, cele legate de vârstă (pierderea masei musculare), tulburări vizuale, ateroscleroză, boli coronariene, accident vascular cerebral, osteoporoză, diabet zaharat de tip II, cancer, insuficienţă medulară, HIV etc

Până la introducerea pe piață a acestei terapii revoluționare, este important ca bolnavul cu Alzheimer să aibă acces la medicație, la îngrijire şi tehnici de reabilitare, care i-ar putea îmbunătăți calitatea vieții. Demenţa trebuie recunoscută ca o prioritate pe plan naţional în politicile de sănătate publică şi a celor sociale.

Rezultatele studiilor, făcute pe grupuri extinse de oameni şi pe perioade lungi de timp, au arătat în mod clar că Alzheimerul poate fi prevenit. De exemplu, anumite schimbări în dietă ar putea contribui la prevenirea maladiei.

Cercetări recente au deschis un nou orizont în ceea ce privește înțelegerea beneficiilor acizilor grași Omega 3 aduse sănătății creierului, spulberând convingerea medicală pe termen lung conform căreia micșorarea creierului și moartea celulelor nervoase sunt progresive și ireversibile.

Aproximativ 60% din materia cenușie a creierului este compusă din grăsimi, așadar nu este de mirare că acizii grași Omega 3 sunt strâns legați de starea de sănătate a acestui organ vital. Țesutul cerebral abundă în acizi grași Omega 3. Aproximativ 8% din greutatea creierului este alcătuită din acizi grași omega-3 – blocul de construcție pentru aproximativ 100 miliarde de neuroni. Prin urmare, Omega 3 este esențială pentru structura normală și funcționarea optimă a creierului.

Acizii grași Omega 3 au capacitatea de a opri declinul cerebral și patologia asociată înaintării în vârstă. Un nivel scăzut de Omega 3 duce la îmbătrânirea prematură a creierului, la o funcționare deficitară, crescând riscul de a dezvolta boli neurologice, boli degenerative ale sistemului nervos central, cum ar fi demență, Alzheimer și schizofrenie.

Omega 3 sunt considerați acizi grași esențiali deoarece organismal uman nu îi poate produce în mod natural și atunci trebuie asimilați din alimentație, fie prin suplimente, fie prin alimentele care le conțin. Principalele surse de acizi grași Omega 3 sunt: peștele (hering, somon, macrou, ton, sardine, anșoa), uleiul de pește, fructele de mare, uleiurile vegetale: de in, de soia, de canola.

Pielea electronică – un dispozitiv inovator pentru monitorizarea semnelor vitale

Suntem martorii unei reale revoluții a medicinei, prin tehnologie. Medicina viitorului se conturează tot mai clar, chiar sub ochii noștri, prin apariția unor tehnologii uluitoare. În prezent, există o mulțime de dispozitive care sunt proiectate să spună tot felul de lucruri despre corpurile dvs., dar puține sunt acelea pe care le-ați dori lipite de corpul dvs. pentru foarte mult timp.

Poate că, având în minte acest lucru, cercetătorii în inginerie de la Universitatea din Tokyo, în colaborare cu Dai Nippon Printing, au inventat un ecran ultra-subțire care se lipește de piele și și afișează semnele vitale (de exemplu, pulsul), în timp real. Dispozitivul, denumit ,,piele electronică”, este foarte elastic și se poate întinde cu până la 45% din lungimea sa inițială. Este mult mai rezistent la uzură și la întindere decât ecranele anterioare care pot fi purtate.

Noul dispozitiv este format din multe micro-LED-uri 16×24, fixate pe o foiță subțire de cauciuc. Cercetătorii japonezi susțin că acest tip de afișaj poate rezista o săptămână pe pielea pacientului, fără să provoace inflamații.

,,Pielea noastră electronică prezintă o grafică simplă cu mișcare. Pentru că este fabricată din materiale subțiri și moi, poate fi deformată liber”, a declarat profesorul Takao Someya, conducătorul proiectului.

S-ar putea să fiți tentat să utilizați ecranul pentru a vă verifica notificările, însă a fost conceput ca o alternativă la actualele dispozitive medicale folosite pentru monitorizarea semnelor vitale.

Pielea electronică este conectată la o electrocardiogramă care afișează, în timp real, informații despre bătăile inimii persoanei monitorizate. Cu ajutorul unei conexiuni wireless, semnele vitale ale pacientului pot fi trimise apoi către un cloud sau către un dispozitiv medical, ca medicul curant să le poată interpreta.

Un astfel de dispozitiv i-ar putea ajuta pe cei infirmi sau pe cei în vârstă pentru a le monitoriza starea de sănătate. Ei pot fi verificați rapid, în timp real, fără să mai fie nevoie de alte dispozitive. Având în vedere ritmul rapid de îmbătrânire al populației din Japonia, un astfel de sistem ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora.

,,Actuala societate în curs de îmbătrânire necesită gadgeturi ușor de utilizat pentru monitorizarea semnelor vitale ale pacientului la domiciliu, pentru a reduce povara asupra pacienților și a membrilor familiilor care oferă îngrijire medicală. Sistemul nostru ar putea servi drept una dintre soluțiile mult așteptate pentru a îndeplini această necesitate, ceea ce va duce în cele din urmă la îmbunătățirea calității vieții pentru mulți”, a adăugat profesorul Takao Someya.

Noul dispozitiv nu este cu mult mai avansat decât tehnologiile existente, însă interconectivitatea și natura lui unitară îl fac extrem de ușor de folosit. Pacienții care au nevoie de monitorizarea constantă a semnelor vitale ar putea utiliza tehnologia pentru a se asigura că informațiile sunt trimise direct de la dispozitiv la medicul lor, dar într-un mod care este neinvaziv, convenabil și fiabil.

Ecranul, care are doar 1 mm grosime, are încorporate un senzor compus dintr-un electrod și un modul de comunicare wireless. Aplicat direct pe mână, afișajul trimite și notificări, astfel încât pacientul să nu uite să-și ia la timp medicamentele. De asemenea, acesta face posibilă comunicarea la distanță cu medicul sau rudele.
Deși acest ecran, dezvoltat într-un studiu anterior, a fost capabil să măsoare temperatura, presiunea și mioelectricitatea (proprietățile electrice ale mușchilor), el a înregistrat cu succes o electrocardiogramă pentru prima dată în ultimul studiu.

Compania Dai Nippon Printing, care a colaborat la acest proiect, speră ca pielea electronică să poată fi lansată pe piață în decurs de trei ani, dar acest dispozitiv inovator are nevoie mai întâi de câteva îmbunătățiri în ceea ce privește viabilitatea structurii sale. Cercetătorii japonezi realizează studii ample pentru a vedea dacă această tehnologie poate fi produsă pe scară largă.

One Comment

  1. Articolul nu respectă tema concursului – tuberculoza.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.