La începutul şedinţei de Guvern de azi, 20 septembrie 2018, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Executivul va adopta un act normativ potrivit căruia persoanele cu handicap grav sau accentuat vor beneficia de un spor de 15% la salariul de bază – Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea categoriilor de persoane cu handicap care beneficiază, pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru de spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea nr. 153/2017.

„De la începutul mandatului am fost preocupaţi să găsim soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor aflaţi în centrele de asistenţă socială, precum şi a persoanelor cu dizabilităţi, a semenilor noștri care au nevoie de sprijin. Astăzi vom lua două decizii în acest sens. Vom aloca suma de 200 de milioane de lei, sumă care ar putea fi modificată, autorităţilor administraţiei locale, pentru a asigura fondurile necesare susţinerii sistemului de protecţie a copilului şi centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap.

De asemenea, toate persoanele cu grad de handicap grav sau accentuat, indiferent de tipul acestuia, vor beneficia de un spor de 15% la salariul de bază pentru activitatea desfășurată în cadrul programului normal de lucru. Este vorba despre persoanele care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, fizic, vizual, auditiv, mintal, psihic, SIDA, sau boli grave. Este o decizie prin care dorim să asigurăm egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilități, în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă”, a declarat prim-ministrul.

8 Comments

 1. Buna…am făcut dar a refuzat fabrica …cum

 2. cei de la privat care sant pers cu hand conform cerintelor de acolo pot primii acest spor ?

 3. Cei cu handicap grav nu lucrează, deci ce primesc

  • Angheluță Mariana

   Ar trebui să știm,poate primim noi,asistenți personali,indiferent dacă suntem angajați pt persoane adulte sau minore…sper !!!

 4. Nu! Este valail det numai celor din sistemul bugetar!

 5. Va aștept răspunsul urgenta

 6. Acest spor se acorda retroactiv din 2017 odata cu aparitia legii 153/2017, art.22, sau din 25.09.2018 odata cu Hotararea de Guvern ce specifica categoriile de persoane cu handicap beneficiare a legii mai sus amintite, hotarare aparuta in Monitorul Oficial nr. 821 ???

 7. Bună ziua! Sunt persoana cu handicap grad 2 accentuat și angajata intr-o institute de stat și nu am primit sporul de handicap conform legii 153/2017, art 22. alin. (2) pe motiv ca sunt salarizata pe legea veche( acest lucru nu este specificat nicaieri), dar alți colegi au primit acest spor. Ce pot sa fac sa intru în posesia acestui drept?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.