Persoana in scaun rulant

Parlamentarii USR PLUS Robert Zob și Radu Panait au inițiat un proiect de lege, care prevede ca persoanele cu handicap ireversibil să beneficize de certificate de handicap cu valabilitate nelimitată și să nu mai fie nevoite să se prezinte la reevaluări periodice pentru eliberarea acestor documente.

Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, 23 iunie, și urmează să meargă pentru vot final la Camera Deputaților, care este forul decizional.

Persoanele care vor putea primi certificate cu valabilitate nelimitată vor fi cele ,,a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/ sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare”.

Această prevedere există și în prezent în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar fiindcă nu este sub formă de obligație, în practică nu se respectă.

 ,,De multe ori, în practica de zi cu zi, comisiile nu aplică și în mod unitar cadrul legal care prevede ca permanent termenul de valabilitate al acestor certificate. Vom vota pentru ca aceste situații să nu se mai repete, să eliminăm această problemă din viața unor persoane greu încercate. Până la urmă, este vorba de respectul și compasiunea pe care trebuie să le avem unii față de alții”, a declarat senatorul USR PLUS Claudiu Mureşan.

Senatorul Claudiu Mureşan, care este şi membru în comisia de sănătate, a cerut tuturor partidelor să susțină această propunere legislativă, prin votul lor.

În plus, pentru a se asigura că prevederea va fi respectată, senatorii au propus sancționarea dură a comisiilor de evaluare care nu emit certificate de handicap cu termen de valabilitate nelimitat. Acestea vor putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 30.000 și 100.000 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.