Guvernul a decis ca persoanele diagnosticate cu tuberculoză, care sunt tratate în ambulatoriu, să primească o indemnizație de hrană de 16 lei pe zi pentru adulți și de 15 lei pe zi pentru copii.

,,La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi Hotărârea Guvernului privind aprobarea cuantumului indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu.

Conform documentului, începând din data de 1 noiembrie 2020, se aprobă cuantumul indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu. Acesta se stabilește pe baza nivelului alocațiilor de hrană pentru consumurile colective prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice, cu modificările ulterioare, corespunzător categoriei de bolnavi TBC, respectiv de 16 lei/zi pentru pacienții adulți și de 15 lei/zi pentru pacienții copii”, precizează Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, prin această măsură se urmărește stimularea pacientului pentru respectarea tratamentului complet, până la vindecare. Acordarea unei indemnizații lunare de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză a fost prevăzută pentru prima dată în cuprinsul Legii nr.302/2018  (Legea Tuberculozei), pentru menținerea aderenței pacientului la tratament pe toată perioada de tratament în ambulatoriu,, astfel încât boala să nu se agraveze prin intreruperea sau abandonul administrării medicației necesare.

Jurnalista Paula Rusu, inițiatoarea Legii Tuberculozei, anunță că s-au împlinit 665 de zile de la promulgarea legii, iar de atunci România a înregistrat peste 20 de mii de noi pacienți infectați cu tuberculoză care nu au beneficiat de acest sprijin pentru continuarea tratamentului. Ea subliniază că, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii mai este nevoie de un ultim Ordin comun cu privire la metodologia de acordare a indemnizație de hrană, care trebuie semnat de Ministerele Sănătății și Muncii.

,,Sperăm  că nu va mai dura încă un an până se va semna, având în vede ca proiectul privind metodologia de acordare e deja elaborat de către cei care au lucrat la această lege în ultimii 6 ani. Spitalele de pneumologie care tratează tuberculoza fiind în rândul întâi în lupta împotriva pandemiei de SARS-COV-2 este mai necesar ca niciodată ca pacienții cu tuberculoză care pot fi tratați în ambulatoriu să fie sprijiniți în urmarea tratamentului cu acordarea acestei indemnizații care ar fi trebuit să fie deja în plată măcar de la începutul acestui an. Înțelegem greutățile provocate de pandemie, dar trebuie grăbit momentul în care această lege să fie aplicabilă integral”, spune Paula Rusu.

România are cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană. Trei oameni mor zilnic la noi în țară din cauza tuberculozei. Iar așa cum românii s-au întorsc acasă infectați cu COVID 19 în această pandemie, la fel merg la muncă în UE infectați cu tuberculoză, după cum au confirmat ministerele Sănătății din Germania, Spania sau Danemarca.

,,Vorbim despre o boală care se transmite pe calea aerului (poate că pandemia ajută să înțelegem mai bine efectele bolii contagioase) și afectează persoane cu sistem imunitar slabit care nu e capabil să se apere în față infecției cu bacilul Koch. Este o boală care are manifestări mai „ușoare” decât tratamentul. Tuberculoza nu doare, e o boala a epuizării fizice, a consumării ,,pe picioare” dar care e răspândită ușor prin tuse. Tratamentul are însă caracteristicile chimioterapiei, cu afectarea gravă a ficatului în unele cazuri și a sistemului digestiv, cu dureri articulare care nu permit uneori pacientului să coboare din pat. Acesta este motivul principal pentru care unii pacienți aleg să renunțe la tratament de îndată ce se simt mai bine, ceea ce reprezintă un risc major pentru ei și pentru restul societății”, explică jurnalista Paula Rusu.

În contextul pandemiei de coronavirus, izbucnirea unei epidemii de tuberculoză ar avea efecte dezastruoase. De aceea, este esențială deblocarea actelor privind acordarea indemnizației lunare de hrană pentru pacienții cu tuberculoză.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.