Asociația Zi de Bine lansează, în colaborare cu Asociația 321Sport, Pesemne.ro, prima platformă digital-interactivă din România pentru persoanele cu deficiențe de auz și tipice. 

Scopul principal al proiectului Pesemne.ro este de a aduce împreună comunitatea hipoacuzică și comunitatea oamenilor tipici, prin cea mai la îndemână metodă – comunicarea.

La nivel mondial, doar aproximativ 5% dintre persoanele cu deficițiențe de auz cunosc limbajul semnelor, fapt care formează o barieră între ei și ceilalți oameni și care, totodată, îngreunează integrarea lor în societate. 

Pesemne.ro va fi prima platformă care va facilita învățarea limbajului semnelor, pentru a deschide comunicarea între o categorie de oameni care are nevoie să fie înțeleasă, sprijinită și auzită dincolo de cuvinte, informează Asociația Zi de Bine.

Partenerii Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank, vor oferi 38.000 euro pentru realizarea acestui proiect.

 „Pesemne.ro este o platformă atât de necesară în acest moment în România, când numărul persoanelor cu deficiențe de auz este în creștere. Această platformă îi va putea aduce împreună pe oamenii tipici, deschiși să învețe rapid limbajul semnelor și, bineînțeles, pe oamenii cu deficiențe de auz. Odată învățat limbajul mimico-gestual, comunicarea dintre noi toți va deveni mai facilă, iar distanțele se vor micșora semnificativ”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

La nivel mondial peste 360 de milioane de oameni au probleme de auz, dintre care doar 70 de milioane folosesc limbajul semnelor, mai exact 5% dintre aceștia. În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici, 5.000 dintre ei fiind copii, iar în următorii cinci ani se anticipează o creștere considerabilă, susține sursa citată.

Pesemne.ro va fi prima bază de date video de limbaj al semnelor din România ce va funcţiona ca un dicţionar video de cuvinte şi expresii care să ajute rapid la construirea de fraze conversaţionale. Platforma va grupa cele mai importante 1.000 de cuvinte. Pentru fiecare cuvânt se va înregistra un scurt video, care va reprezenta traducerea acestuia în limbaj mimico-gestual.

,,Poți să te gândești la Pesemne.ro ca la un fel de Google Translate pentru oamenii care au cea mai mare nevoie să fie înțeleși, să se exprime și să comunice. (…) La ei vrem să ajungem cu prima bază de date video de limbaj al semnelor în România. La ei și la voi, astfel încât să ne putem auzi unii cu ceilalți”, mai precizează reprezentanții Asociației Zi de Bine.

Asociația 321Sport este una dintre cele mai responsabile comunități sportive din România care a adus mișcarea în viețile a mii de români. Echipa 321Sport le oferă amatorilor de sporturi în echipă prietenie, inspirație, educație, sfaturi, susținere și experiențe de creștere și dezvoltare.

„Suntem norocoși că putem să auzim și putem să ne bucurăm de toate simțurile. Însă vrem ca și oamenii cu deficiențe de auz să se simtă integrați în societate în fiecare zi, printr-un efort comun pe care noi, toți ceilalți, simțim nevoia și ne dorim să îl facem, tocmai pentru că incluziunea socială este cel mai bun lucru la care cu toții putem contribui“, a declarat Radu Restivan, președinte 321Sport.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe informații pe site-ul: www.zidebine.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.