Clubul Sportiv Kyodai a finalizat „Succes”, proiectul social dedicat copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES), în urma căruia 105 copii și tineri au beneficiat de un plan de antrenamente online, se arată într-un comunicat de presă al Clubului Sportiv Kyodai.

Potrivit sursei citate, Asociația Clubul Sportiv Kyodai, cu ajutorul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, a încheiat activitățile din cadrul ,,Succes – Sport pentru copii cu CES”, un proiect social ce a avut ca obiectiv principal implicarea copiilor cu CES în activități sportive adaptate. Pentru a stopa regresul cauzat de lipsa activităților din timpul pandemiei și pentru a continua dezvoltarea copiilor cu CES, echipa Clubului Sportiv Kyodai a desfășurat 30 de antrenamente de arte marțiale adaptate, gimnastică recuperatorie și condiționare fizică, prin intermediul platformei Zoom.

Cele 30 de antrenamente au putut fi urmărite gratuit de oriunde din România sau din străinătate. După mai bine de 2 luni de pregătire, au fost dezvoltate considerabil tonusul muscular, mobilitatea și abilitățile motrice ale beneficiarilor. Copiii și-au îmbunătățit postura, echilibrul vestibular și și-au însușit tehnici de arte marțiale și autoapărare. De asemenea, desegregarea din cadrul antrenamentelor dintre copiii tipici şi tinerii cu dizabilităţi a redus stigmatizarea şi discriminarea la nivelului grupului.

„Lipsa activităţilor în cazul acestor copii înseamnă regres. Având în vedere situaţia actuală, ne-am gândit că online-ul va oferi o alternativă, chiar dacă lipseşte conexiunea fizică de care avem atâta nevoie. Am avut emoţii la începutul proiectului pentru că îi vedeam pe copii la antrenamente, dar nu ştiam cât de încântaţi sunt sau dacă vor avea vreun rezultat aceste activităţi în faţa monitoarelor. După scurt timp, am început să ne cunoaştem pasiunile, am râs, am discutat şi ne-am antrenat împreună. Imediat am început să vedem și impactul: au devenit mai dispuși să facă sport şi să conştientizeze avantajele acestuia. Și poate mai important, şi-au acoperit parţial nevoia de socializare. Fiecare pauză o foloseau pentru a vorbi între ei despre jocuri sau şcoală reducând astfel riscul apariţiei unor afecţiuni psihologice, cum ar fi alienarea socială.” a declarat Marian Anghel, antrenor în cadrul proiectului.

Conform unui raport asupra drepturilor copilului în România, realizat de Organizația Salvați Copiii România și Avocatul Poporului în 2019, școlile de masă sunt slab pregătite pentru integrarea și sprijinirea copiilor cu dizabilități. Principalele probleme sunt legate de pregătirea personalului didactic și socializarea celorlalți copii și părinți în spiritul educației incluzive. Copiii cu dizabilități sunt discriminați în școlile de masă, uneori chiar de către conducerea școlii care nu dorește să îi înscrie sau nu le acceptă însoțitorii. Cei care frecventează școli de masă sunt discriminați adesea de către colegi și de către părinții colegilor, care consideră că prezența în clasă a unui copil cu nevoi speciale afectează negativ performanța clasei.

Mai multe informații despre proiectele sociale realizate de Clubul Sportiv Kyodai pot fi gasite la adresa https://kickboxing.ro/ sau pe pagina de Facebook @ClubulSportivKyodai.

,,Succes – Sport pentru copii cu CES este un proiect finanțat prin programul Start ONG lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă, se mai arată în comunicat.

Kyodai este o asociație sportivă care a fost înființată în 2016 de către o echipă de antrenori tineri și pasionați pentru a desfășura activități în mai multe discipline sportive. Organizația sprijină incluziunea socială și promovează sănătatea prin sport, atât cea fizică, cât și cea mentală, onoarea, respectul și curajul către toate categoriile de oameni, incluzând, dar fără a se limita la: copii, tineri, adulți, persoane cu nevoi speciale și persoane ce provin din medii etnico-culturale diferite.

De asemenea, Kyodai ajută persoanele care au nevoie de recuperare după accidentări și susține oameni care doresc să facă sport de agrement. În ultimul an, echipa Kyodai a desfășurat antrenamente, tabere, sesiuni de învățare nonformală, 4 proiecte sociale cu finanțare nerambursabilă UE și StartONG. Cu toate acestea, activitatea a fost redusă din cauza restricțiilor în vigoare. Beneficiarii din cadrul proiectelor au fost tineri cu nevoi speciale, tineri defavorizați, NEETs sau cu risc de abandon școlar, refugiați și tineri tipici. Acestea au vizat sedentarismul, lipsa de motivație și îmbunătățirea sănătății mintale și fizice pe timpul stării de urgență prin antrenamente online.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.