Suntem martorii unei reale revoluții în medicină, prin tehnologie. Medicina viitorului se conturează tot mai clar, chiar sub ochii noștri, prin apariția unor tehnologii uluitoare. În prezent, există o mulțime de dispozitive care sunt proiectate să spună tot felul de lucruri despre corpurile noastre, dar puține sunt acelea pe care le-am dori lipite de corpul nostru, pentru foarte mult timp.

Având în minte acest lucru, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo, în colaborare cu Dai Nippon Printing, au inventat un ecran ultra-subțire care se lipește de piele și afișează semnele vitale (de exemplu, pulsul), în timp real.

Dispozitivul, denumit ,,piele electronică”, este foarte elastic și se poate întinde cu până la 45% din lungimea sa inițială. Este mult mai rezistent la uzură și la întindere decât ecranele anterioare care pot fi purtate.

Noul dispozitiv este format din multe micro-LED-uri 16×24, fixate pe o foiță subțire de cauciuc. Cercetătorii japonezi susțin că acest tip de afișaj poate rezista o săptămână pe pielea pacientului, fără să provoace inflamații.

,,Pielea noastră electronică prezintă o grafică simplă cu mișcare. Pentru că este fabricată din materiale subțiri și moi, poate fi deformată liber”, a declarat profesorul Takao Someya, conducătorul proiectului.

S-ar putea să fiți tentat să utilizați ecranul pentru a vă verifica notificările, însă a fost conceput ca o alternativă la actualele dispozitive medicale folosite pentru monitorizarea semnelor vitale.

Pielea electronică este conectată la o electrocardiogramă care afișează, în timp real, informații despre bătăile inimii persoanei monitorizate. Cu ajutorul unei conexiuni wireless, semnele vitale ale pacientului pot fi trimise apoi către un cloud sau către un dispozitiv medical, ca medicul curant să le poată interpreta.

Un astfel de dispozitiv i-ar putea ajuta pe cei infirmi sau pe cei în vârstă pentru a le monitoriza starea de sănătate. Ei pot fi verificați rapid, în timp real, fără să mai fie nevoie de alte dispozitive. Având în vedere îmbătrânirea accelerată a populației din Japonia, un astfel de sistem ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora.

,,Actuala societate în curs de îmbătrânire necesită gadgeturi ușor de utilizat pentru monitorizarea semnelor vitale ale pacientului la domiciliu, pentru a reduce povara asupra pacienților și a membrilor familiilor care oferă îngrijire medicală. Sistemul nostru ar putea servi drept una dintre soluțiile mult așteptate pentru a îndeplini această necesitate, ceea ce va duce în cele din urmă la îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, a adăugat profesorul Takao Someya.

Noul dispozitiv nu este cu mult mai avansat decât tehnologiile existente, însă interconectivitatea și natura lui unitară îl fac extrem de ușor de folosit. Pacienții care au nevoie de monitorizarea constantă a semnelor vitale ar putea utiliza tehnologia pentru a se asigura că informațiile sunt trimise direct de la dispozitiv la medicul lor, dar într-un mod care este neinvaziv, convenabil și fiabil.

Ecranul, care are doar 1 mm grosime, are încorporate un senzor compus dintr-un electrod și un modul de comunicare wireless. Aplicat direct pe mână, afișajul trimite și notificări, astfel încât pacientul să nu uite să-și ia la timp medicamentele. De asemenea, acesta face posibilă comunicarea la distanță cu medicul sau rudele.

Deși acest ecran, dezvoltat într-un studiu anterior, a fost capabil să măsoare temperatura, presiunea și ,,mioelectricitatea” (proprietățile electrice ale mușchilor), el a înregistrat cu succes o electrocardiogramă pentru prima dată în ultimul studiu.

Compania Dai Nippon Printing, care a colaborat la acest proiect, speră ca pielea electronică să poată fi lansată pe piață în următorii trei ani, dar acest dispozitiv inovator are nevoie mai întâi de câteva îmbunătățiri în ceea ce privește viabilitatea structurii sale. Cercetătorii japonezi realizează studii ample pentru a vedea dacă această tehnologie poate fi produsă pe scară largă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.