Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat, miercuri, 27 octombrie, de Parlament, măsurile urmând să se aplice de la 1 noiembrie, după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Proiectul a trecut cu 285 de voturi „pentru” și unul ,,împotrivă”.

Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 stabilește pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienții casnici, IMM-uri, cabinete medicale și alte profesii liberale, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, spitale publice și private, unităţi de învăţământ publice și private, ONG-uri, precum și unități de cult.

,,Schema de sprijin prevăzută cuprinde următoarele măsuri pentru clienții casnici: acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale”, se arată în proiectul de Lege.

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, a precizat că românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie, datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor.

,,Românii nu vor da mai mulți bani decât în decembrie 2020 pentru plata facturilor la energie. Asta datorită plafonării prețului și a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Vreau să le mulțumesc colegilor parlamentari pentru munca depusă, că am reușit să venim cu măsuri concrete pentru a-i ajuta pe români să treacă peste această iarnă”, a scris ministrul Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, preţurile plafonate, 0,37 lei KWh pentru gaze naturale şi 1 leu KWh pentru energie electrică, sunt preţurile finale care pot fi facturate de către furnizori celor care beneficiază de prevederile referitoare la plafonare,

,,Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA”, se mai precizează în prezenta Lege.

Pe de altă parte, de schema de compensare a facturilor la electricitate vor beneficia clienţii casnici. Astfel, cantităţile de energie pentru care se acordă compensaţie sunt 300 kwh/lună-1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021-martie 2022) şi echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale tot pentru întreaga perioadă.

Ministrul Energiei a subliniat că se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%.

Pentru IMM-uri se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei.

În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

,,În cazul CET-urilor, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh”, a mai declarat ministrul.

Mai jos puteți consulta Proiectul de lege adoptat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.