Guvernul a prezentat, miercuri, într-o conferință,  „Planul naţional de investiţii şi relansare economică“, un plan întins pe zece ani, care prevede investiţii cumulate de aproximativ 100 de miliarde de euro, în domenii, precum sănătatea, educaţia, infrastructura, agricultura.

Potrivit documentului propus de Guvern, criza sanitară și economică provocată de pandemia globală cu Covid-19 a arătat vulnerabilitățile României determinate de modelul de dezvoltare promovat de guvernările anterioare.

Planul de relansare al Guvernului propune o schimbare de paradigmă: creșterea prin investiții, nu prin consum. Un nou model de creștere economică, axat pe:

  • stimularea și dezvoltarea capitalului autohton și a competitivității companiilor românești;
  • investiții în domenii strategice ale infrastructurii publice;
  • transformarea digitală a economiei și a administrației publice;
  • pregătirea economiei pentru noua revoluție tehnologică;
  • tranziția către o economie durabilă.

Obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media Uniunii Europene, în următorii 5 ani.

Guvernul se așteaptă ca anul acesta Produsul Intern Brut al României să se reducă cu 1,9%, însă menționează că o revenire a pandemiei va afecta perspectivele de creștere și va cauza daune semnificative companiilor și locurilor de muncă.

Printre măsurile propuse de Planul de Relansare se numără oferirea de sprijin IMM-urilor, granturi și fonduri nerambursabile, scheme de garantare, înființarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investiții și înființarea Fondului Român de Dezvoltare.

Documentul mai prevede măsuri active de sprijin pentru ocuparea forței de muncă, cum ar fi:  prelungirea indemnizației de șomaj tehnic pentru personalul din domeniile a căror activitate a fost întreruptă temporar, ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţi, sprijin pentru program flexibil de muncă, granturi pentru formarea profesională a angajaților, stimularea angajărilor din rândul tinerilor şi a persoanelor vulnerabile, precum şi a românilor care au revenit din străinătate, stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă.

De asemenea, sun prevăzute măsuri de protecție socială, printre care vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă, vouchere pentru copiii care provin din familii cu venituri mici și pachete pentru persoanele vulnerabile.

În ceea ce privește sănătatea, Guvernul Orban promite construirea primelor 3 spitale regionale în perioada 2021 – 2027, cu o valoare totală de 1,64 miliarde euro (Spitalul Regional de Urgență Cluj, Spitalul Regional de Urgență Iași, Spitalul Regional de Urgență Craiova), precum și programe de investiții locale în sistemul sanitar pentru perioada 2021-2027, cu un buget de aproximativ 17,5 miliarde lei prin construirea/modernizarea/reabilitarea a 1.450 de centre medicale în mediul rural, 25 spitale județene și 110 spitale orășenești.

În sistemul de educație, Planul prevede modernizarea a 2500 de școli, cu un cost de 6,046 miliarde de lei, și amenajarea de grupuri sanitare la 375 de școli.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.