Societatea Română de Pneumologie (SRP) a lansat, miercuri, 5 mai, cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului, proiectul www.casapneumologilor.ro, o platformă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice respiratorii.

,,Prin această platformă încercăm să răspundem unor semnale pe care, de-a lungul timpului, le-am primit fiecare dintre noi de la pacienţi, mai ales de la pacienţii consultaţi în spitalele mari sau în centrele universitare. Primim mereu întrebarea: Nu ştiţi un medic pneumolog care să mă ia în evidenţă la mine în oraş? Așadar, ne-am propus să furnizăm un astfel de răspuns, într-o manieră modernă, folosind instrumente simple şi accesibile”, precizează reprezentanții SRP.

Având dublu rol, atât informativ, cât și educativ, prin oferirea de informații medicale pertinente, validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii, platforma Casa Pneumologilor Români va pune la dispoziția utilizatorilor două instrumente noi și utile: Harta pneumologilor români şi aplicaţia Navigator.

În prima etapă a programului va fi implementată Harta pneumologilor români, un instrument care vine în sprijinul celor care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate. Harta răspunde la cea mai simplă, dar importantă întrebare pe care oamenii și-o pun atunci când apare nevoia unui consult medical: UNDE şi CUI mă pot adresa? Ea va permite fiecărui utilizator să localizeze rapid specialistul aflat cel mai aproape de el.

Aplicaţia Navigator va deveni funcțională într-o a doua etapă, după ce Harta Pneumologilor va fi completată. Prin intermediul acestei aplicaţii, pacienţii se vor putea programa la o consultație la un medic pneumolog înscris în platformă, apeland call center-ul pus la dispoziţie prin numărul de telefon 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-18.00.

Operatorul va prelua apelul şi, în funcţie de opţiunile exprimate de pacient (medic, judeţ, localitate), va realiza programarea consultației de specialitate la medicul indicat, informându-l ulterior cu privire la data programării.

,,Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât şi în cele private. În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituţia în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contra cost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator”, menţionează SRP într-un comunicat de presă.

Pe 5 mai, Societatea Română de Pneumologie (SRP) a marcat, pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ziua Mondială a Astmului. Tema de anul acesta a fost: ,,Mituri şi adevăruri despre astm”.

Potrivit Global Asthma Report 2018, la nivel mondial, 339 milioane de persoane suferă de astm și se estimează că până în anul 2025, 400 de milioane de persoane vor suferi de această afecțiune. Astmul este cauzat de alergii în peste 50% dintre cazuri la adulți și 80% la copii, se arată în raport.

În România, prevalenţa astmului este de sub 3 persoane la 100 000, la grupa de vârstă de până la 45 de ani şi 1-1.5, la grupa de vârstă de până la 15 ani, estimându-se un total de peste 1 milion de astmatici, în condițiile în care boala este sub-diagnosticată. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte importanţa astmului şi îl consideră una dintre problemele de sănătate majore la nivel mondial. Chiar dacă astmul nu poate fi vindecat, cele mai îngrijorătoarele manifestări ale sale – crizele de astm– pot fi diminuate şi prevenite.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.