Există o nevoie covârșitoare și urgentă de asistență medicală integrată și socială pentru categoriile defavorizate, aflate în afara sistemului național de sănătate. În România, unu din cinci locuitori suferă de o boală cronică sau invaliditate, iar 11% din populație nu este acoperită de sistemul asigurărilor de sănătate, potrivit raportului Health at a Glance 2018, realizat de OECD. Doar în București există peste 6.000 de persoane fără adăpost, iar peste 200.000 de persoane nu beneficiază de asigurarile de sănătate.

Astfel, a fost înființată, în 2011, Policlinica Sociala Baba Novac, proiect al Fundaţiei Regina Maria, cu scopul de a oferi asistență medicală integrată pentru persoanele fără venit și fără asigurare medicală.

Conform Fundației Inovații Sociale Regina Maria, persoanelor excluse social le este facilitat accesul la servicii medicale de calitate, gratuite, în mod necondiționat. Proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții atât a beneficiarilor direcți, cât și a familiilor acestora. De asemenea, pentru 80% dintre beneficiari, sprijinul medical și social oferit prin proiect reprezintă un suport de bază în perioada de tranziție a pacientului către reintegrarea socială, facilitând acest proces.

Beneficiarii Policlinicii Sociale sunt persoane din București, fără venituri, fără asigurare medicală, iar, în multe cazuri, fără adăpost.

,,La Policlinica Socială Baba Novac oferim servicii medicale gratuite pentru persoanele fără venit, dar și prețuri speciale pentru cei care doresc să beneficieze de serviciile noastre și să îi ajute pe cei mai puțin norocoși”, transmit reprezentanții Fundației Inovații Sociale Regina Maria.

Potrivit sursei citate, persoanele fără venit beneficiază de servicii medicale oferite gratuit: medicină generală, medicină internă, cardiologie, dermatologie, oftalmologie (inclusiv ochelari sau intervenții medicale), pneumoftiziologie, psihiatrie, asistență psihologică, diabet, ginecologie, imagistică, teste de laborator, stomatologie (inclusiv protezare și chirurgie), tratamente, management de cazuri medicale, certificate medicale. De asemenea, există o arie largă de servicii non-medicale oferite gratuit: duș, îmbrăcăminte, încălțaminte și jucării, donații produse panificație săptămânal, trimiteri și facilitare către alte instituții și organizații pentru servicii sociale, cantine, adăpost și locuri de muncă. 

Din 2011, în Policlinică s-au oferit servicii medicale pentru 2700 de persoane provenind din această categorie. În perioada 2017-2019, s-au oferit peste 16000 de servicii medicale, subliniind nevoia existentă pe piață și faptul că notorietatea policlinicii în rândul persoanelor vulnerabile crește.

Datorită contextului socio-economic, majoritatea pacienților sunt cu boli cronice care necesită consultațiii și investigații medicale și stomatologice frecvente și complexe. Jumătate dintre consultațiile oferite în policlinică sunt pe stomatologie. În 2019, a fost inaugurat primul cabinet stomatologic pentru adulți si copii care provin din categoria persoanelor cu dizabilități.

Pentru persoanele care au venituri mici și întâmpină dificultăți în a accesa un serviciu de stomatologie de calitate au fost extinse serviciile stomatologice oferite în Policlinica Baba Novac. Așadar, orice pacient cu un venit net de maxim 1.700 Lei poate beneficia de tratament stomatologic, plătind un tarif fix de doar 55 RON /manoperă.

Demersurile legate de activitatea medicală, desfășurată în cadrul Policlinicii Sociale Regina Maria, sunt coordonate, încă de la înființare, de către dr. Vlad Romanescu, director medical.

,,Policlinica Socială Regina Maria ne face să conșientizăm ce înseamnă, cu adevărat, dragostea față de aproapele nostru, lucru important, pe care, din păcate, mulți dintre noi îl trecem cu vederea în ultimul timp. Chiar dacă traim într-o lume în continuă mișcare, care pune accent mai mult pe competiție decât pe latura umană a lucrurilor, există și oameni care dedică o parte din  neprețuitul lor timp, pentru a ajuta și pe cei aflați în suferință. Acești oameni sunt medicii voluntari cu care lucrez in policlinică de doi ani, oameni cu suflet mare, cărora le datorez foarte mult. Persoanele de care ne ocupăm sunt persoane defavorizate, fără venituri și majoritatea sunt persoane bolnave, cu stare precară de sănătate. Pentru ei suntem un fel de oază în deșert, încercând să le oferim unul dintre cele mai importante lucruri de care are nevoie ființa umană pentru a supraviețui – sănătatea”, spune dr. Vlad Romanescu.

Fundația Inovații Sociale Regina Maria coordonează, în prezent, următoarele șase programe sociale, atât în domeniul sănătății, cât și în cel al educației: Policlinica Socială Baba Novac, Policlinica Sala Palatului, Afterschool Clinceni – Micul Prinț, Centrul Educațional Băneasa, Centrul Educațional Corbeanca, Proiectul Umanager.

Policlinica Baba Novac se află pe str. Dristorului nr.81-88, sector 3, București. Cei care au nevoie de servicii stomatologice se pot programa la numărul de telefon: 0 213 223 020, în intervalul orar 9:00 – 16:00, de luni până vineri sau pot trimite e-mail la: policlinicasocialababanovac@fundatiainovatiisociale.ro.

Fundația Inovații Sociale Regina Maria este un ONG care oferă o gamă largă de servicii medicale, gratuite, persoanelor fără venituri și asigurări medicale și care îngrijește un număr de 200 de copii din familii defavorizate, în cele trei centre educaționale ale fundației. Mai multe informații puteți găsi pe site-ul: https://fundatiainovatiisociale.ro/.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.