Un exemplu de exces de zel al  unor polițiști locali din Constanța ne-a demonstarat încă o dată cât de greu de acceptat este faptul că persoanele cu dizabilități pot avea o viață socială activă. Până și reprezentanților Poliției locale Constanța le-a venit greu să creadă că printre cele patru mașini care aveau semnul de handicap lipit pe parbriz și care erau parcate pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități, în parcarea unui centru comercial, se află vreauna al cărei proprietar să fie persoană cu dizabilitate.

Alina și Dan sunt persoane cu dizabilități și formează o familie care trăiește demn. Aceștia, împreună cu fiica lor în vârstă de doi ani, au parcat, ieri, 3 ianuarie 2023, după amiază, pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilități, în parcarea unui centru comercial din Constanța, dar au omis să lase pe bord cardul-legitimație pentru locuri gratuite de parcare. Când s-au întors de la cumpăraturi nu și-au mai găsit mașina, aceasta fusese ridicată de poliția locală.

Referitor la acest incident, Primăria Constanța transmite: ”Un echipaj format din doi polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de patru autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil, așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept. În consecință, doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 2000 lei, iar pentru două autoturisme s-a dispus măsura tehnico administrativă de ridicare, inclusiv pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art. 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată care prevede următoarele: „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”. Menționam că la autoturism nu s-a prezentat conducătorul auto.

La restituirea vehiculului, s-a ținut cont de faptul că persoana care utiliza vehiculul în cauză era o persoana cu handicap care deținea card/legitimație, dar nu a ținut cont de prevederile legale, în sensul că nu l-a avut afișat la loc vizibil. Având în vedere aceste aspect, persoana a fost sancționată cu avertisment.

Cu privire la modul de acțiune și comportamentul polițiștilor locali, vă comunicăm faptul că se fac verificări, iar în situația în care se constată că au fost încălcate prevederile legale se vor dispune măsuri în consecință.

Reamintim că, în conformitate cu prevederile art. 65 alin. 2 și 3 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, 2. Persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card legitimație beneficiază de parcare gratuită. 3. Modelul cardului-legitimație va fi stabilit în normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi. Eliberarea cardurilor se face de către autoritățile administrației publice locale„.

De asemenea, facem precizarea că anual Direcția generală poliția locală Constanța desfășoară campanii de informare a cetățenilor cu privire la utilizarea locurilor rezevate persoanelor cu handicap care pot fi ocupate doar prin afișarea la loc vizibil a cardului/legitimației model al comunității europene prevăzut în mod express de art. 40 din NORMELE METODOLOGICE din 14 martie 2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Facem apel pe această cale la toate persoanele îndreptățite să ocupe locuri de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap să respecte prevederile legale, în sensul că atunci când ocupă un astfel de loc de parcare să afișeze la loc vizibil cardul/ legitimația pentru a evita situații de natura celor mai sus menționate , iar cei ce nu dețin astfel de carduri/legitimații să solicite de la autoritățile publice locale eliberarea acestuia.

Totodata, precizăm faptul că sprijinirea și îndrumarea acestor categorii de persoane reprezintă o prioritate pentru Direcția generală poliția locală Constanța, iar incidentul petrecut în data de 03.01.2023 este unul regretabil, fapt pentru care în perioada următoare vom desfăsura noi campanii de informare și conștientizare a persoanelor cu handicap pentru a beneficia în mod corect de toate drepturile conferite de Legea 448/2006 actualizată.”

Alina admite că a greșit prin faptul că a uitat să lase la vedere cardul-legitimație, dar este indignată de atitudinea înjositoare cu care i s-a adresat unul dintre cei doi polițiști local: ”L-am rugat să mă ajute să ajung la mașină, s-o recuperez, iar acesta mi-a spus că el nu este taxi. Ne-a dat adresa locației de unde putem recupera mașina și ne-a spus că nu ne va costa nimic, dar am plătit 570 lei, în condițiile în care indemnizația mea de handicap este de 526 lei. Am trăit clipe de disperare și de coșmar, torturată de comportamentul celor doi polițiști locali, de față fiind și fiica noastră în vârstă de doi ani”, afirmă Alina Mititelu, pentru Jurnal Social.

Președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, doamna Daniela Tontsch, afirmă că acesta nu este un caz izolat:

”Cazuri similare s-au întâmplat la Cluj, Timișoara, Arad. Agenții locali știu că pe aceste locuri de parcare, destinate persoanelor cu dizabilități, parchează persoane care nu sunt îndreptățite să parcheze sau care folosesc în mod fraudulos astfel de carduri-legitimație, le scot la imprimantă și le pun în bord, mai degrabă la aceste cazuri să fie atenți. Cei doi polițiști locali au urmat procedura de sancțiune fără nicio verificare, pentru că sunt convinși că persoanele cu dizabilități nu ies în spațiul public, și, mai ales, la cumpărături în centre comerciale. Este o problemă de mentalitate: persoanele cu dizabilități nu au, nu pot, nu ies, nu, nu, nu…Vom urmări acest caz, familia Mititelu a depus plângere la Poliția Constanța. De asemenea, sper să recupereze banii pe care i-au plătit pentru ridicarea mașinii din Parcul auto al municipiului Constanța.

Am avut discuții legate de întărirea elementelor de siguranță incluse în cardul-legitimație de parcare și în legitimațiilor persoanelor cu dizabilități cu președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, domnul Mihai Tomescu. Există deschidere și va fi mai facilă identificarea persoanelor cu dizabilități după introducerea obligativității autorităților administrației publice centrale și locale de a utiliza permanent sistemul național de management privind dizabilitatea, pentru o evidență în timp real a situației persoanelor cu handicap. Sistemul constă în dezvoltarea și implementarea unei platforme naționale centralizate pentru colectarea, stocarea și distribuirea informațiilor referitoare la persoanele cu dizabilități (adulți și copii) către autoritățile publice centrale și locale, beneficiari individuali și parteneri instituționali ai ANPDPD.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.