Poşta Română anunţă că adaptează, în Bucureşti, primul oficiu poştal destinat persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere. Iniţiativa aparține Companiei Naţionale „Poşta Română”, în parteneriat cu Asociaţia Framinor şi Asociaţia Alfabetul Scripor.

„Compania Națională Poșta Română îi sprijină pe clienții nevăzători și adaptează primul oficiu poștal, astfel încât atunci când o persoană cu deficiențe de vedere îi trece pragul, să obțină cu ușurință informațiile necesare deplasării în interiorul oficiului și a accesării serviciilor poștale, fără a avea nevoie de un însoțitor”, se arată într-un comunicat transmis de companie.

Proiectul-pilot, unic în România, este implementat în cadrul Oficiului Poştal nr. 39, situat în zona Iancului din Capitală, în proximitatea Asociației Nevăzătorilor din România.

Potrivit sursei citate, oficiul Poștal București 39 se află, începând de joi, 13 aprilie, la dispoziția oricărei persoane cu deficiențe de vedere din cele 100.000 care trăiesc în România.

Cu ajutorul societății Framinor care a instalat, în cadrul subunității, un sistem high-tech pentru asigurarea orientării în spațiul înconjurător a persoanelor cu deficiențe de vedere, acestea vor ști ce servicii găsesc în oficiul poștal, unde anume sunt situate ghișeele, cum să ajungă neînsoțiți la un ghișeu sau cum să iasă din oficiul poștal.

,,Sistemul Step-Hear constă într-o aplicaţie care se descarcă gratuit în telefonul mobil şi care, în momentul în care se interconectează cu senzorii instalaţi în oficiul poştal, va comunica un mesaj audio preînregistrat care conţine toate informaţiile necesare deplasării şi accesibilităţii clienţilor. Astfel, persoanele cu deficienţe de vedere se vor putea descurca singure în interiorul oficiilor poştale, doar folosind această aplicaţie”, mai transmit reprezentanții Poștei Române.

Tot în cadrul Oficiului Poştal Bucureşti 39, Asociaţia Alfabetul Scripor a oferit gratuit mai multe dispozitive pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere:

  • felicitări tactilo-vizuale tipărite în alfabetul limbii române, alfabetul Braille și în alfabetul tactil al culorilor – Scripor;
  • etichete de uz general, tipizate, cu reprezentarea tactilo-vizuală a culorilor (pot fi folosite pentru identificarea culorilor ouălor de Paști, a globurilor de Crăciun, pentru documente sau accesibilizarea electrocasnicelor, etc);
  • jocul tactil Alb & Negru;
  • kituri de tastatură în alfabetul Braille;
  • kituri pentru accesibilizarea ascensoarelor;
  • planșe cu alfabetul Braille și alfabetul culorilor;
  • cecograme – acestea sunt trimiteri poștale prezentate deschise, însemne pe hârtie specială destinate doar pentru folosința nevăzătorilor, care se admit gratuit în oficiile poștale dacă sunt expediate ca trimiteri neînregistrate şi în sistem Neprioritar.

Toate acestea vor fi vândute în curând şi în oficiile poştale.

Alfabetul Scripor este, de fapt, alfabetul tactil al culorilor – un concept bazat pe extinderea alfabetului Braille. Acesta permite fiecărei persoane cu deficienţe de vedere să citească, să scrie, să înţeleagă, să-şi amintească, să diferenţieze şi să identifice culorile în mod eficient.

,,Ne bucură faptul că putem aduce beneficii celor cu deficienţe de vedere şi că putem contribui, într-o mică măsură, la uşurarea vieţii acestora. Încă o dată, Poşta Română îşi demonstrează rolul social şi îşi arată sprijinul pentru persoanele vulnerabile, contribuind prin acest parteneriat la incluziunea socială şi la înlăturarea barierelor de mobilitate pentru nevăzători”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română.

Potrivit Poștei Române, urmează să fie adaptate şi alte oficii poştale cu sistemul Step-Hear, în funcţie de interesul acordat şi de cerinţele clienţilor cu astfel de nevoi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.