Joi, 25 noiembrie, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, deputata USR Oana Ţoiu a anunțat că, alături de colega sa, deputata Oana Cambera, a depus o propunere legislativă care vizează includerea victimelor violenţei domestice în categoria beneficiarilor de locuinţe sociale şi posibilitatea de acordare a locuinţelor de necesitate. Statisticile sumbre din România arată că se impune suplimentarea măsurilor de protecţie şi sprijin pentru victimele violenţei domestice.

Pandemia COVID-19 a determinat o creștere a numărului de cazuri de violență domestică, acutizându-se nevoia de a găsi soluții suplimentare urgente, pe termen scurt, dar și pe termen lung, pentru oferirea unui spațiu în care victimele să se retragă și, ulterior, să își refacă viața. Comisia Europeană atrage atenția asupra acestui fenomen și recomandă statelor membre să ofere soluții alternative pentru adăposturi.

,,Imaginați-vă că sunt victime care nu au încredere în autorități și nu depun plângere împotriva agresorului din diferite motive, printre care frica. Frica de faptul că oricum vor fi trimise acasă, în mâinile agresorului. Mai mult, din martie 2020, odată cu instituirea stării de urgență, victimele violenței domestice au fost închise în casă alături de abuzatori, fără a li se oferi nicio soluție. (…) Este necesar să căutăm soluții suplimentare alternative pentru cazarea pe termen scurt și lung, iar administrațiile locale trebuie să rămână apropiate de cetățeni și inechitățile sociale. Administrațiile ce dețin locuințe în fondul locativ pot să vină astfel firesc în sprijinul victimelor pentru a le facilita reintegrarea în viața societății”, a afirmat Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, într-o postare pe Facebook.

Proiectul USR modifică și completează Legea locuinței nr. 114/1996 în sensul introducerii victimelor violenței domestice în categoria persoanelor care au dreptul să beneficieze de locuință de necesitate, respectiv locuințe sociale. Posibilitatea de a utiliza locuințe de necesitate pe perioada ordinului de protecție va oferi victimelor violenței domestice un sprijin pentru a face demersurile necesare ieșirii din situația de abuz.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse, în anul 2019 au fost înregistrate 14.074 de victime ale violenței domestice, în creștere cu 848 față de anul anterior, iar în semestrul I al anului 2020 au fost raportate 2269 de cazuri.

Oana Țoiu precizează că, în perioada 16 martie 2020 și 30 aprilie 2020 au fost efectuate 436 de apeluri către linia telefonică deschisă pentru victimelor violenței domestice, aproape de trei ori mai multe apeluri decât în aceeași perioadă a anului anterior.

Unul dintre motivele pentru care persoanele vulnerabile aflate în situații de violență domestică ezită să raporteze abuzurile este și faptul că nu au o altă locuință unde se pot muta pentru a-și reface viața. Astfel, găsirea unor soluții de lungă durată este imperativă pentru punerea la dispoziție a unui spațiu în care victimele să poată să-și continue viața și să își (re)dobândească independența prin integrare/reintegrare socio-profesională.

Acasă trebuie să fie un loc sigur, și victimele violenței domestice au nevoie de un acoperiș asupra capului și de soluții pe termen mediu, pentru că adesea agresorii revin și revin violent. Este ireal că în acest moment victimele violenței domestice nu fac parte din lista de potențiali beneficiari pentru locuințele sociale și de necesitate și doar arareori unele administrații locale au decis sa le includă. Reparăm asta și dăm dreptul victimelor să aplice pentru locuințe sociale și locuințe de necesitate. Avem speranța că declarațiile politicienilor pe acest subiect vor fi urmate și de votul și susținerea lor, pentru că până acum mai mult victimele însele și organizațiile non-guvernamentale au găsit soluțiile care au lipsit de la stat“, a mai declarat Oana Țoiu.

Ea a menționat că proiectul de lege, care prevede monitorizarea agresorilor prin brățări electronice, a fost un prim pas făcut spre a învinge teama și că în perioada următoare vor avea loc dezbateri publice, întâlniri cu ONG-uri, instituții abilitate, reprezentanți ai autorităților locale și alți actori interesați pentru a identifica și alte direcții de acțiune în susținerea persoanelor care se află într-un moment dificil al vieții și sprijinirea acestora pentru a fi reintegrate social.

,,Tot astăzi am lansat și o invitație la consultare publică „Locuințe pentru victimele violenței domestice” către toți actorii interesați și cei care ar trebui să fie interesați de această realitate absurdă a României (administrații locale, județene, ONG-uri etc.). Ne propunem să aducem în atenția publicului modificarea actului normativ menționat anterior, să identificăm cele mai bune soluții pentru prevenirea și reintegrarea socială a celor ce trec prin experiențe de violență familială, precum și să identificăm vulnerabilităților sociale și culturale care contribuie la perpetuarea fenomenului”, a transmis Oana Țoiu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.