Există oameni înzestrați cu o voință nemaipomenită și cu o determinare ieșită din comun, care devin o sursă de inspirație pentru ceilalți. Există oameni care arată că pot să miște munți, figurativ vorbind, chiar dacă nu-și pot mișca bine corpul, printr-o ambiție de fier și o credință de neclintit. Un astfel de om este Alex Szollo, din Timișoara, un învingător, care nu a lăsat handicapul să-l definească și care demonstrează în fiecare zi că ,,viața bate filmul” și chiar merită trăită.

Alex Szollo, în vârstă de 30 de ani, s-a nascut cu paralizie cerebrală, însă această dizabilitate nu i-a ucis aripile în zbor și nici dorința de a face o diferență în viață. În ciuda condiției sale, care îi face aproape imposibilă mobilitatea, a reușit să cucerească cele mai îndepărtate orizonturi, devenind conștient de puterile mentale și sufletești cu care este înzestrat și încercând să și le șlefuiască cu migală și curaj.

Cu o minte strălucitoare și un spirit invincibil, a reușit să fie cel mai bun student al Facultății de Litere, scrie recenzii de cărți, face traduceri internaționale și publică cărți. El arată că omul se poate ridica deasupra tuturor obstacolelor vieții, prin optimism și voință, iar ,,zidurile” există doar în minte.

,,Foarte multă lume îmi spune, tu ai reușit, tu ești un învingător, tu ți-ai depășit condiția. Nu. După mine, singurul om din istoria umanității care și-a depășit condiția a fost Hristos și rămâne. Am fost învățat mereu că cei mulți nu vor adapta niciodată mediul la nevoile celor puțini și trebuie să lupt, să răzbesc și să fiu foarte, foarte hotărât să obțin ceea ce vreau, în același timp fiind cât mai discret și cât mai …nu știu exact cum să zic, cât mai aproape de decența umană, fără să ridic pumnul în aer să spun eu sunt, eu vreau, eu am drepturi, eu trebuie să fiu respectat”, spune Alex Szollo.

Alex a absolvit Universitatea de Vest din Timișoara și a urmat cursurile Universității din Toronto, Canada. Hotărârea și atitudinea lui pozitivă de care dă dovadă i-a inspirat atât pe colegi, cât și pe profesori.

Alex consideră că adevăratul handicap ţine de ignoranţă și că fiecare hotărăşte singur cât este sau nu de handicapat. Este conștient că este diferit și acceptă acest lucru, încercând prin exemplul său să schimbe mentalități și vieți.

,,Vocea voastră contează, faceți-vi-o auzită, fiți demni, fiți conștienți că sunteți diferiți și îmbrățișați cu toată forța lucrul ăsta. Pentru că există două moduri de a te raporta la ideea de a fi diferit, să te cramponezi de ea, să spui că mie nu-mi iese cutare lucru în viață pentru că sunt diferit și mi se pun piedici sau poți să spui da, uite, sunt diferit fizic vizibil, și pot să fac o diferență mare în viața cuiva și uite, voi începe chiar de azi”, a povestit Alex Zsollo.

Alex consideră că a reușit să-și împlinească visurile, deoarece a avut lângă el oameni care nu i-au tăiat aripile, care au văzut mai mult în el decât niște limite și i-au,, hrănit” crezul de a reuși. El a putut să treacă prin toate furcile caudine ale vieții, fiind sprijinit de părinții săi, oameni deschiși și dedicați, care l-au ajutat să înțeleagă că singurele bariere sunt, de fapt, cele pe care și le ridică omul cu propriile mâini.

Tânărul își dorește ca prin atitudinea lui să-i inspire și să-i ajute pe cei din jur să-și urmeze visurile.

,,Viața-i frumoasă. Căutați minunea din fiecare clipă și continuați-vă aventura cunoașterii în fiecare zi…”,  a mai spus Alex Szollo.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.