Gabi Shull, o fetiță de 15 ani, din Missouri, a devenit o sursă de curaj și inspirație pentru milioane de persoane din întreaga lume. Videoclipul în care ea dansează folosind un pantof de balet special creat, după ce o parte a piciorului i-a fost amputată, a smuls lacrimi și zâmbete de admirație, devenind viral pe internet.

Gabi Shull și-a dorit dintotdeauna să devină balerină. Pe măsura ce timpul trecea, visul ei prindea tot mai mult contur. Până într-o zi, când a fost diagnosticată cu osteosarcom – o formă rară și agresivă de cancer osos. Deși Gabi avea doar 9 ani, ea avea să demonstreze voință și determinare.

Spiritul ei puternic și-a păstrat zâmbetul surâzător în fața acestei grele încercări. Au existat și momente în care s-a lăsat copleșită de frustrare și tristețe, însă ea nu a renunțat la luptă… Familia și pasiunea sa pentru dans i-au fost aripile care au înalțat-o în tăria cerului.

Acest diagnostic grav avea să o conducă la o operație mai ,,specială’. În loc să-i amputeze întreg piciorul de la mijlocul coapsei în jos, un chirurg ortoped din Kansas a efectut o operație de rotațioplastie.

Rotațioplastia este procedura prin care o parte dintr-un membru e indepărtată și bucata rămasă e rotită la 180 de grade și reatașată. De obicei, glezna devine încheietura genunchiului.

În timpul intervenției chirurgicale, care a durat 6 ore, doctorul i-a indepărtat genunchiul care era afectat de cancer, apoi i-a atașat, în locul lui, glezna.
Era o imagine destul de neobișnuită. Iniațial, părinții fetei nu au fost de acord cu o astfel de intervenție. Însă li s-a explicat că piciorul și glezna rotită ar putea acționa ca o articulație sănătoasă a genunchiului. Exceptând estetica ciudată, intervenția era probabil cea mai bună opțiune pentru un copil în creștere, cu mai puține complicații decât alte opțiuni, precum genunchii artificiali.. Cu proteze adecvate, ea avea puține limite.

,,Într-adevăr, ea poate face orice dorește”, a spus chirurgul ortoped Howard Rosenthal, cel care a efectuat operația lui Gabi, la Centrul Medical Menorah din Kansas.
El a explicat că operația este rară și că se fac doar 10 intervenții de rotațioplastie în fiecare an în Statele Unite.

În 26 de ani de practică, a spus dr. Rosenthal, el a efectuat doar șase intervenții de acest fel, deoarece acestea sunt în special pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, în circumstanțe rare în care au cancere asemănătoare cu cele ale lui Gabi.
,,Un alt pacient de-al meu a jucat baschet în timpul liceului și chiar în timp ce era la facultate,” a mai spus dr. Rosenthal.

Gabi și cele trei surori ale ei au dansat la un nivel competitiv de când avea fiecare vreo 3 ani: jazz, hip-hop, balet contemporan.
După operație, Gabi a avut nevoie de doisprezece sesiuni de chimioterapie în urma cărora și-a pierdut părul și a trecut prin stări cumplite. Apoi, a făcut terapie fizică dureroasă timp de un an pentru ca ea să învețe să-și recâștige mobilitatea și să poată merge din nou. În momentul când adolescenta a încercat piciorul protetic, ea a contastat cu bucurie că putea să se miște liber.

,,Mi-am spus de fapt, că voi trece de ședințele de chemo, am să învăț să merg, iar apoi voi putea să dansez din nou”, a povestit Gabi.
Această intervenție chirurgicală i-a dat posibilitatea să danseze, să patineze, să urce pe stânci – să fie independentă. În plus, Gabi oferă inspirație prin povestea ei de viață.

Adolescentă le transmite un mesaj încurajator tuturor celor care se află într-o situație similară:
,,Trăiți-vă visurile și nu renunțați niciodată”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.