Joi, 7 iunie 2018, s-a lansat, în premieră națională, o aplicație mobilă și totodată o platformă web prin care persoanele cu deficiență de auz din România pot apela video un interpret, pentru servicii de interpretare mimico-gestuală în timp real.

Serviciul a fost dezvoltat de Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala București, cu o finanțare din partea Fundației Orange, prin fondul „Lumea prin Culoare și Sunet”

Aplicația se numește „Voci pentru mâini”, poate fi accesată pe http://www.vocipentrumaini.ro/ sau descărcată gratuit din App Store și Google Play și este la dispoziția oricărei persoane cu deficiențe de auz, pe baza unui cont de utilizator pe care și-l poate crea în platformă

Persoanele cu deficiențe de auz întâmpină dificultăți mari de comunicare atunci când merg la bancă, la avocat, la un oficiu poștal sau în alte interacțiuni cu autoritățile statului ori servicii comerciale. De aceea, au nevoie frecvent de un interpret în limbaj mimico-gestual.

Până acum, deficientul de auz putea să solicite să fie însoțit de interpret, care intermedia această comunicare la fața locului, însă distanța, agenda încărcată sau indisponibilitatea interpretului făceau dificile sincronizările deficienților de auz cu interpreții.

„Persoanele surde au adesea nevoie de un interpret, când simt că nu pot să controleze o discuție cu persoanele tipice și, până acum, nu ne puteam ocupa de toate cererile pe care le primeam. Practic aplicația este soluția noastră digitală la o problemă geografică, de spațialitate, pe care am întâmpinat-o.” a spus Ion Muntean, Director Executiv A.N.S.R. – Filiala București.

După logare, aplicația oferă o serie de situații prestabilite, prin care persoana surdă poate să descrie contextul în care se află și pentru care solicită sprijin: farmacie, poliție, bancă, primărie etc. Selectând una dintre aceste opțiuni, deficientul de auz lansează un apel către toți interpreții în limbaj mimico-gestual disponibili în acel moment în platformă. Cel care este disponibil în momentul respectiv preia apelul și traduce în timp real conversația dintre persoana surdă și interlocutorul său.

„Este primul proiect de acest fel din România și vine să acopere o nevoie deja cunoscută a deficienților de auz. Voci pentru mâini este un proiect inovativ și demonstrează, încă o dată, că digitalul și tehnologia pot aduce soluții eficiente și sustenabile în sprijinul integrării persoanelor cu deficiențe. Sprijinim proiecte pentru persoane cu deficiențe de auz și de văz de cinci ani, iar suma destinată acestora depășește un milion de euro. Idealul nostru este să prezentăm modele pilot care pot fi extinse în beneficiul multor oameni”, a declarat pentru Jurnal Social, Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.

Bogdan Anicescu, managerul proiectului „Voci pentru mâini”, a explicat că aplicația vine în sprijinul celor 23000 de persoane cu deficiențe de auz care beneficiau în prezent de serviciile a numai 136 de interpreți în limbaj mimico gestual autorizați, respectiv un interpret pentru 200 de persoane surde, deci, o imposibilitate evidentă de a oferi servicii de interpretare pentru toți cei care au nevoie, la care se adaugă faptul că o bună parte a acestor 136 de interpreți autorizați de află în Buzău, Cluj și București, existând, în multe situații, un interpret autorizat pe județ.

„Este foarte important că acest proiect are perspective reale e sustenabilitate și de implementare la nivel general, pentru că implică resurse umane și tehnologia disponibilă.

Probabil va dura câțiva ani până când aplicația va ajunge peste tot în țară, dar pentru noi și acești câțiva ani înseamnă o victorie importantă, un ideal”, a subliniat Bogdan Anicescu.

Despre proiect

Persoanele surde înregistrate pot solicita servicii de interpretare prin trimiterea unui apel către toți interpreții disponibili pe platformă, urmând ca primul interpret care acceptă apelul să între în legătură audio-video cu solicitantul, oferindu-se astfel posibilitatea de a interpreta la distanță.

Beneficiarul are posibilitatea de a alege una din situațiile de interpretare predefinite (spre exemplu, „bancă”, „poștă”, „farmacie” etc.) pentru a oferi o informație în plus interpretului care ar urma să preia solicitarea. Interpretul în cauză va vizualiza, pe lângă informația privind contextul de interpretare, și numele de utilizator al persoanei.

Nu doar persoanele surde pot deveni beneficiari pe aplicația „Voci pentru Mâini”! Orice instituție / organizație / companie care intră în contact cu persoane din comunitatea surzilor poate solicita și utiliza sistemul nostru de interpretare.

Proiectul are o valoare totală de 195655 RON, din care 89% a fost acoperită din finanțarea Fundației Orange, prin fondul de finanțare Lumea prin Culoare și Sunet, ediția 2017.

Asociația Națională a Surzilor din România este o organizație nonprofit, apolitică, cu caracter social umanitar, înființată în anul 1919 pentru a apăra și promova interesele sociale, cultural-educative și profesionale ale persoanelor cu deficiență de auz, în vederea integrării acestora în societate, prin egalizarea șanselor.
Contact: Bogdan Anicescu – bogdan.anicescu@gmail.com

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 5 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 3,5 milioane de euro in proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.