Primul cabinet stomatologic din România destinat persoanelor cu dizabilitati, copii și adulți, a fost inaugurat de Fundația Inovații Sociale Regina Maria, joi 23 mai 2019, la ora 10,30, în București, str. Dristorului nr. 81 – 88 sect. 3, în incinta Policlinicii Sociale Baba Novac.

Dr. Wargha Enayati, Președintele Fundației Inovații Sociale Regina Maria: ”Ne bucurăm că am reușit, cu sprijinul Kaufland Romania și IWA Bucharest (International Woman s Association of Bucharest), să dotăm cabinetul stomatologic unde ne propunem să oferim în mod gratuit pentru toate categoriile de persoane fără venituri și asigurări medicale servicii stomatologice complete la înalte standarde, adaptate nevoilor fiecărui pacient, adult, copil cu sau fără dizabilități. E un proiect la care noi, cei din Fundație, ținem foarte mult, obiectivul nostru de a mări cu peste 50% numărul pacienților și a consultațiilor oferite acestor categorii defavorizate este foarte important.”

Dr. Vlad Romanescu, manager medical, Policlinica Socială Baba Novac: ”De anul acesta am decis deschiderea unui nou departament de stomatologie în Policlinica Baba Novac, în primul rând pentru că am constatat cererea mare din acest segment și în al doilea rând pentru a întinde  o mână de ajutor persoanelor cu dizabilități cărora, în general accesul la serviciile stomatologice nu le este tocmai ușor. Aici ne referim la faptul că o mare parte dintre aceste persoane au venituri mici și le este foarte complicat în a accesa un serviciu de stomatologie de calitate”.

Noul department va funcționa în primul rând ca un cabinet de stomatologie generală pentru adulți și copii, complet echipat, pentru a crește numărul de pacienți ajutați până în prezent, cu servicii de stomatologie de bază și chirurgie unde este cazul, dar și ca o reală alternativă pentru semenii noștri cu dizabilități care au venituri mici.

”Pentru acești oameni se va face stomatologie de bază și chirurgie, cabinetul fiind dotat cu tehnica de bază, dar și cu aparatură mai complexă cum ar fi cea de inhalosedare, monitorizare a funcțiilor vitale, etc. Pentru cazurile complicate, vom asigura prezența unui medic specialist de terapie intensivă pe tot parcursul desfășurării intervenției”, a mai precizat dr. Romanescu.

Accesul pacienților cu dizabilități la serviciile cabinetului se va face în urma analizării dosarului medical și social de către o comisie interdisciplinară.
Cabinetul stomatologic inaugurat joi 23 mai, răspunde unei îndelungi așteptări din partea persoanelor cu diverse tipuri de dizabilități și familiilor acestora, pentru care este foarte dificil și costisitor rezolvarea problemelor lor stomatologice.

Daniela Tontsch, Președinta Consiliului Național al Dizabilității din România: ”Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) apreciază inițiativa Fundației Inovații Sociale Regina Maria de a asigura persoanelor cu dizabilități servicii stomatologice gratuite.
Ne-am confruntat cu solicitări de îndrumare privind accesul persoanelor cu handicap la servicii de medicină dentară, pentru care nu am avut răspuns.

Pe lângă problema de sănătate, o barieră majoră de limitare a accesului la astfel de servicii este de natură financiară. Nevoile speciale de îngrijire medicală stomatologică a persoanelor cu handicap, în general și a celor cu handicap neuropsihic sau cu boli cronice asociate nu pot fi soluționate în orice cabinet, mai ales că nu există prevenție. Experiențele acestor pacienți sunt de cele mai multe ori traumatizante pentru că li se fac numai extracții, asanări de focare și alte intervenții chirurgicale.

,,Legea 448/2006 republicată privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap’’ la articolul 6, litera a) prevede ,,dreptul persoanelor cu handicap la ocrotirea sănătății – prevenire, tratament și recuperare’’, drepturi pe care noi nu le primim.

Consiliul Național al Dizabilității din România va încheia un acord de partenerat cu Fundația Inovații Sociale Regina Maria în vederea conectării persoanelor cu dizabilități la aceste oportunități privind sănătatea orală și acordării de consiliere de către doamna doctor Claudia Brătan, având o experiență de zece ani în tratamente stomatologice pentru persoanele cu handicap neuropsihic. Doamna Claudia Brătan este directorul executiv al CNDR.’’

La inaugurarea noului cabinet stomatologic au fost invitați beneficiari și aparținători, organizații  nonguvernamentale, asociații și fundații  din domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, (ASOCIAŢIA SF. ANA, Asociația Misericors precum și reprezentanți ai Consiliului Național al Dizabilității din România, dar si finanțatorii și donatorii proiectului și presa.

Cristiana Mateoiu, Director Executiv Fundația Inovații Sociale Regina Maria: ”Preocuparea noastră pentru semenii noștri, mai puțin norocoși merge acum chiar mai departe, ne bucurăm să vă anunțăm că începând cu săptămâna trecută, în cadrul celeilalte policlinici a fundației noastre, cea de la Sala Palatului, toate persoanele cu dizabilități se pot programa la celebra doamna doctor PROF. UNIV. DR. SIDENCO LUMINITA ELENA care va oferi servicii de recuperare în special persoanelor cu dizabilități. Mulțumim partenerilor nostri, Asociația Misericors, care au oferit policlinicii aparatura (echipamente de recuperare) în valoare de aprox 40.000 euro. În cadrul proiectului vom putea oferi servicii gratuite sau cu discount de pana la 50 % pacienților sociali. Suntem dornici să dezvoltăm parteneriate durabile cu alte asociații si fundatii active în susținerea persoanelor cu dizabilitați și care să poată conta pe noi pentru ceea ce ne dorim a fi cele mai bune condiții disponibile în acest moment pentru această categorie de pacienți.”.

Fundația Inovații Sociale Regina Maria este un ONG care oferă de 9 ani o gamă largă de servicii medicale gratuite persoanelor fără venituri și asigurări medicale și care îngrijește, alături de mai bine de 15 dascăli angajați și voluntari, un număr de 200 de copii din familii defavorizate în cele două centre educaționale ale fundației (Clinceni și Băneasa).

ALBUM FOTO AICI…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.