Echipa paralimpică de Tir cu Arcul a Romaniei a participat, în perioada 30 iunie – 08 iulie, la Cupa Europeană de Para Tir cu Arcul, care a avut loc la Nove Mesto, în Cehia. Echipa noastră, formată din sportivii Filip Ghiorghi, Pegulescu Augustin, Raicu Bogdan, Butoi Ionuț și Codrea Daniel, împreună cu antrenorul Robu Aurel, a câștigat în premieră medalia de argint, în cadrul acestei competiții destinate persoanelor cu dizabilități.

La acest eveniment au participat 177 de sportivi și 110 oficiali din 31 de țări. Au concurat sportivi din toata Europa si nu numai, unii provenind din Brazilia, Canada, Hong Kong, Kazahstan, Coreea, Mongolia, Singapore, Emiratele Arabe Unite si SUA.

Marți, 3 iulie, s-au desfășurat rundele de calificări la categoria Compound open, masculin. Filip Ghiorghi a obținut 656 de puncte, fiind cel mai bun punctaj al său, iar Butoi Ionuț a obținut 653 de puncte, cel mai bun rezultat al său la o competiție de para-archery.

După încheierea rundelor de calificare, au urmat meciurile eliminatorii, unde militarul Butoi Ionuț s-a calificat în runda a-II-a. Deși a tras 139 de puncte, din 150 de puncte maxim posibile, el a fost eliminat de un sportiv din Iran.

Pe 5 iulie, echipa României a întâlnit echipa Cehiei, pe care a învins-o cu scorul de 208 la 199. A urmat meciul cu echipa Iranului, care după proba de calificări era pe primul loc. Echipa României a învins Iranul cu scorul de 218 la 213. Cel de-al treilea meci a fost cu echipa din Hong Kong, pe care a învins-o cu scorul de 219 la 207, fiind, în același timp, cel mai bun rezultat obținut de echipă.

În urma acestor rezultate, România s-a calificat în finală, unde a concurat împotriva Indiei. Din păcate, în această ultimă fază a competiției, echipa României s-a clasat pe locul secund, obținând argintul, însă rezultatele extraordinare din această perioadă pot face întreaga țară să-i considere mai mult decât învingători.

Sportivii românii și-au reprezentat țara cu cinste. Aceștia sunt exemple de voință și curaj – oameni care au decis să lupte prin sport pentru o viață mai bună.

,,Dacă sportul de performanță ar fi ușor l-ar face toată lumea, așa că trebuie să depunem un efort mult mai mare. Sperăm să ajungem acolo unde ne dorim”, a declarat Ghiorghi Filip pentru TVRSport.

Românii speră să fie prezenţi şi la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Calificările pentru Tokyo se decid anul viitor, la Campionatele Mondiale de Tir cu Arcul.

,,Sunt speranțe, dar ca în orice sport de performanță nu depinde numai de cât ai muncit, ci depinde și de ziua respectivă, când ai concursul: cât de bine psihic ești antrenat pentru lucrul ăsta”, a adăugat el.

Pentru Ghiorghi Filip prezența la Jocurile Paralimpice ar fi un vis împlinit. Astfel, el și-ar demonstra, în primul rând, lui însuși, că dacă vrei, poți reuși, iar mai apoi celor din jur.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.