În perioada 8-10 decembrie, în Argeș, a avut loc prima ediție a Campionatului Național de Baschet în Fotoliu Rulant. Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Baschet în premieră și s-a desfășurat la sala Școlii Gimnaziale nr. 4 ,,Traian” din Pitești.

La startul campionatului, s-au aliniat echipele CS Comunitar Sibiu, ACS Academia de Baschet Phoenix Galați, AJ Ilfov Motivation, ACS Ralph Brașov, ACS Paralimpic Salvia 2000 Cluj-Napoca și ACS Temerarii Arad.

Cei mai mulţi dintre sportivi au suferit la un moment dat un accident care i-a făcut să nu se mai poată deplasa fără ajutorul scaunului rulant. Sportul le-a dat tăria și curajul pentru a-și schimba modul de viață și pentru a deveni activi.

Sportul în scaunul rulant este parte a procesului de recuperare activ pentru dobândirea abilităților de viață independentă și are ca scop incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

În România, sunt până în zece echipe de baschet pentru persoanele cu dizabilități, care doresc ,,să pună în mișcare, roțile schimbării”.

Încurajați de antrenori și de public, sportivii în scaun rulant s-au întrecut, timp de trei zile, în a-și demonstra abilitățile în ceea ce privește baschetul. 

La sfârșitul celor trei zile de competiție intensă, echipa Ralph Brașov a câștigat prima ediție a Campionatului Național de Baschet în Fotoliu Rulant, impunându-se în finală, cu scorul de 49-33, în fața jucătorilor de la Clubul Sportiv Comunitar Sibiu.

Sportivii brașoveni sunt antrenați de conf.dr. Veronica Mîndrescu și au evoluat sub reprezentarea Clubul Ralph Brașov, singura entitate sportivă cu finanțare exclusiv privată participantă în Liga 1 de baschet masculin.

Sâmbătă, 9 decembrie, s-a încheiat faza grupelor din cadrul Campionatului Național de Baschet în Fotoliu Rulant, cu următoarele rezultate:

Comunitar Sibiu – Academia Phoenix Galați 50-8

Motivation Ilfov – Temerarii Arad 16-42

Salvia 2000 Cluj-Napoca – Academia Phoenix Galați 53-13

Ralph Brașov – Temerarii Arad 33-38

Semifinalele s-au încheiat cu rezultatele:

Ralph Brașov – Salvia 2000 Cluj-Napoca 40-38

Comunitar Sibiu – Temerarii Arad 46-29

Duminică, au avut loc meciurile pentru stabilirea clasamentului final, care a fost următorul:

Locul I – Ralph Brașov

Locul II – Comunitar Sibiu

Locul III – Salvia 2000 Cluj-Napoca

Locul IV – Temerarii Arad

Locul V – Motivation Ilfov

Locul VI– Academia Phoenix Galați

Sportivii si antrenorii (printre care s-a numărat si fosta baschetbalistă de lot naţional Bianca Vescan, în prezent antrenoarea celor de la Salvia 2000 Cluj-Napoca) au fost felicitați şi premiați de către Carmen Tocală, președintele FR Baschet, şi  de către alte oficialităţi locale.

,,Încă o premieră la Pitești: prima ediție a campionatului național de baschet în fotoliu rulant! Premierea am oficiat-o alături de doamna Carmen Tocală, președintele FRB, Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, respectiv Lucrețiu Tudor, city-managerul Piteștiului. Locul I a revenit echipei din Brașov, însă vreau să îi felicit pe toți competitorii pentru ambiția dovedită! Pentru mine, cu toții sunt câștigători!Iar, ca de fiecare dată, Piteștiul demonstrează că sprijină inițiativele bune!”,  transmite primarul Cristian Gentea. 

Sorin Alexandru Pară, în vârstă de 39 de ani, unul dintre sportivii în scaun rulant, ce joacă la echipa Ralph Brașov, a vorbit despre aceste zile de competiție, cu meciuri intense, ce au reprezentat un spectacol de voință și ambiție.

,,Organizarea evenimentului a fost destul de bună, având în vedere că a fost organizat de Federația Română de Baschet în premieră. Bineînteles că au fost și probleme referitoare la condițiile pentru persoanele cu dizabilitati, utilizatoare de fotoliu rulant, și asta din cauza faptului că sportivii nu au avut acces la toaletă, a lipsit apa pentru hidratare, lucruri care țin de organizare, dar să nu uităm ca a fost pentru prima oară, iar organizatorii nu au avut prea multe cunoștințe despre modul cum se organizează o astfel de competiție.

Zilele de competiție au fost bine structurate si cu intensitate de joc ridicată a echipelor de baschet. Am fost foarte fericiți să câstigăm această cupă, care este foarte importantă pentru noi, fiind câstigată într-un concurs oficial. De asemenea, impactul asupra publicului argesean a fost unul pozitiv, spectatorii fiind surprinși plăcuți, pentru că nu se așteptau ca un asemenea eveniment, cu astfel de sportivi, să fie la un nivel ridicat de acțiune sportivă, de bun simț și cu un show pe măsură”, afirmă Sorin Pară pentru Jurnal Social.

El susține că dorința de a fi activ și de a socializa l-au determinat să se apuce de baschet, iar prin joc și prin atmosfera bună din sânul echipei, a început să se înfiripe ușor, ușor, dragostea față de acest sport.

,,Motivația pentru acest sport a venit în urma dorinței de a face mișcare și de a socializa cu colegii mei, apoi am început să fiu din ce în ce mai atras de sportul în scaun rulant. După ce am început să avem meciuri de antrenament cu alte echipe din țară, voiam mai mult să merg mai departe, investind în scaunele de sport. Între timp am avut ocazia să ieșim din țară, în Bulgaria, unde am avut meciuri cu turcii și bulgarii, unde am descoperit baschetul în scaun rulant la alt nivel, și atunci ne-am dorit mai mult”, adaugă sportivul brașovean.

Sorin Pară consideră că spiritul de echipă și faptul de a fi uniți reprezintă cele mai importante lecții pe care le-a învățat de când practică baschetul.

,,Dacă suntem uniți, suntem puternici și nimeni nu ne poate doborî, dacă unul dintre noi nu este cu echipa, toți pierdem. De fiecare dată îmi aduc aminte de sloganul celor trei muschetari, ,,unul pentru toti și toti pentru unul” .

,,Sportul pentru mine a fost și este cel mai important în dorința de a ma integra și mă ajută cel mai mult la menținere și recuperare. Fără sport nu aș fi reușit să mă reintegrez așa de bine, însă făcând sport sunt mai puternic, asta pentru că îmi întărește partea superioară a corpului pe care o pot controla, și astfel pot să fiu mult mai independent. Văzând ca pot, atunci și psihic sunt mult mai bine”, mai spune el.

,,Nu ne ia nimeni pensia sau alt venit dacă facem sport, și în Legea 448/2006 este trecut ca recuperare. Mergeți și faceți sport, doar așa vă puteți ajuta să fiți bine, ieșiți din casă, ca societatea să vă vadă că vreți, si atunci vor crea condiții! Avem nevoie de încurajare în privința sportului, avem nevoie de egalitate și echitate. Avem la USR Dizabilități un ghid pentru autorități, care poate fi descărcat de pe site-ul: https://ghid.dizabilitati.usr.ro/”, este mesajul lui Sorin Pară pentru persoanele cu dizabilități.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.