Departamentul de Ju-Jitsu și Federația Română de Arte Marțiale (FRAM) au organizat, vineri, 19 iunie 2021, la Brașov, primul Campionat Național de Para Ju-Jitsu. Acest eveniment reprezintă un nou răsărit important în istoria artelor marțiale practicate de nevăzători în România.

Meritul acestui succes aparține, în primul rând, tenacității lui Shihan Adrian Belean care, timp de 9 ani, le-a predat arte marțiale, voluntar, nevăzătorilor din Tg-Mureș.

„Eu, întotdeauna, m-am transpus în situația celui pe care-l învăț. Când am încercat să predau pentru nevăzători, mi-am legat ochii. Când am încercat să văd ce simte un surdomut, mi-am pus dopurile de înot în urechi, luate de la fiul meu cel mic, ca să văd, să înțeleg cum să direcționez sunetele pentru cei care nu aud și imaginile pentru cei care nu văd, în așa fel încât să mă înțeleagă ce vreau să le comunic”, a spus Adrian Belean.

Disponibilitatea lui Shihan Belean s-a îmbinat perfect cu consecvența lui Szanto Attila și a lui Tinu Vasile Pop de a învăța și de a-și depăși propriile limite. Acum, cei doi au centură maro. Ei sunt membrii de bază ai echipei de para Ju-Jitsu și de Karate adaptate, datorită faptului că ei practică artele marțiale din 2012, de când Shihan Adrian Belean a inițiat pentru nevăzători primul program de autoapărare. Prin tenacitate, dedicare, spirit de echipă și determinare au ajuns împreună de la auto apărare la performanță.

Attila Szanto şi Tinu Vasile Pop sunt multipli medaliaţi mondial.  Attila Szanto, în vârstă de 59 de ani, a câştigat, în 2016, medalia de bronz de la Campionatul Mondial IKF din Anvers. Pe lângă medalia de argint la duo demonstrativ şi câştigător al medaliei de bronz de la mondialele pentru arme din Anver, Attila Szanto a ocupat locul II la Mondiale la Goju Ryu – Bucureşti, 2017, iar la campionatele naţionale a obţinut trei medalii de aur (Timişoara 2017). În 2018, el a obținut o medalie de argint în proba Para Ne-Waza la Campionatul Mondial de la Malmö (Suedia).

Campionul Tinu Vasile Pop, în vârstă de 56 ani, a reuşit, în 2016, după trei ani de antrenamente să devină campion mondial, iar în 2017 a obţinut locul al doilea, fiind vicecampion mondial, la Goju Ryu de la Bucureşti. În 2018, el a câștigat o medalie de aur și una de argint la Campionatul Mondial de Para Ju-Jitsu din Suedia.

Clubul Sportiv Sport Grup Sakura din Târgu Mureş a înfiinţat din 2012 un Departament pentru Persoanele cu Dizabilităţi practicante de arte marţiale, la ora actuală lucrând cu persoane cu dizabilităţi de vedere şi de auz, iar Federaţia Română de Arte Marţiale, Departamentul de Ju Jitsu i-a recunoscut pe sportivii acestui club ca sportivi de performanţă.

Cu astfel de rezultate, sportivii nevăzători devin exemple de viață pentru colegii lor mai mici, deoarece la clubul Sakura din Tg-Mureș se antrenează simultan sportivi cu vârsta cuprinsă între 6 și 56 de ani, sportivii cei mai în vârstă fiind nevăzători. Cei mai micuți învață cum să relaționeze cu nevăzătorii, cum să-i conducă, iar unii dintre karatiștii adolescenți devin asistenți ai nevăzătorilor, și astfel devin și ei campioni, cu 2dan, centură maro, albastră, verde, portocalie.

,,Viața oamenilor și întreaga societate crește și se dezvoltă, precum o fac semințele florilor și a pomilor fructiferi. Inițiativele pe care le avem sunt asemeni semințelor care, plantate într-un sol roditor, dau recoltă bogată și pe termen lung. Grupul Sportiv Sakura din Târgu-Mureș este un exemplu viu, care arată cum dintr-o idee s-a dezvoltat un întreg sistem benefic pentru societate. Ideea (sămânța) a avut-o sensei Adrian Belean care, muncind voluntar și, chiar învățând de unul singur, a deschis noi perspective pentru cei care, până atunci, puteau doar să viseze la ele. Căci înainte de 2012, mulți nevăzători din România își doreau să practice și ei artele marțiale, dar se izbeau de prejudecățile sau neștiința antrenorilor. Iar solul fertil pentru această idee au fost atât nevăzătorii încântați de posibilitatea ce li se oferea, cât și asistenții voluntari, instituții ale statului, organizații neguvernamentale și, din când în când, unii sponsori discreți”, a declarat Rodica Sonea,  persoană nevăzătoare care practică arte marțiale la clubul Sakura.

Potrivit sursei citate, artele marțiale sunt, în primul rând, o luptă cu tine însuți, un mijloc de autoapărare și o metodă de autocunoaștere. De aceea, și persoanele cu diverse dizabilități au nevoie de aceste arte, deoarece practicându-le ele își mențin aptitudinile și deprinderile fizice existente, și, prin antrenament constant chiar își dezvoltă alte abilități și deschid astfel noi drumuri pentru cei care se confruntă cu limitări similare. Un astfel de drum este și Campionatul național de Para Ju-Jitsu.

În artele marțiale sunt unii maeștri care și-au pierdut o parte a corpului sau o anumită funcție a unui organ. Iubind artele marțiale și practicându-le în continuare, acești maeștri au devenit modele și au deschis noi drumuri pentru cei aflați în situații similare. În România, un astfel de exemplu este Kancho Florentin Marinescu.

„Cu ani în urmă, am avut niște dureri extraordinar de mari la nivelul gambelor. Un doctor absolut senzațional, din România, a început să-mi explice că, în viață, de multe ori, ajungem să nu mai putem alerga foarte mult, și când mergem să fim mulțumiți; și de acolo, dacă mergem foarte, foarte încet, tot e foarte bine. Dar sunt și momente când trebuie să taie picioarele. Aveam probleme majore cu circulația. Doctorul îmi spunea că sunt ca o plantă care nu e udată niciodată, dar care, totuși, trăiește. Am depășit momentul, datorită a tot ce am învățat în arte marțiale. Chiar și doctorul, când vorbește despre mine, mă dă ca exemplu. Ducea filmele cu picioarele mele la congrese și-i întreba pe ceilalți „ce credeți despre ele?”. Majoritatea răspundea că sunt amputate. Dar eu pot să merg, pot să fac antrenamente în continuare și asta, pentru mine, e o mare victorie!”, spunea Kancho Florentin Marinescu într-un interviu pentru Junior Sport.

Kancho Florentin Marinescu practică artele marțiale de la 10 ani, fiind președintele Federației Române de Arte Marțiale și în 2018, când echipa României de Para Ju-Jitsu a cucerit medalia de aur la campionatul mondial de JU-Jitsu și Para Ju-Jitsu din Suedia. Tot dumnealui este și acum președintele FRAM, când au debutat oficial în România competițiile de Para-Ju-Jitsu.

Rodica Sonea a mai menționat că sportivii nevăzători din Tg-Mureș, pregătiți de Shihan Adrian Belean și asistați de Elena Maria Bodnar și Alexandru Belean, elevi la Liceul Pedagogic, au adus patru medalii de aur și patru de argint, obținute în probele de Duo Show Demonstrativ și de Newaza la Campionatul Național de Para-Ju-Jitsu: Szanto Attila – două medalii de aur, Tinu Vasile Pop două medalii de argint, Nagy Biro Ibolya și Rodica Sonea câte o medalie de aur și de argint.

Sensei Adrian Belean este și inițiatorul proiectului Academia Para Sport la care sunt invitați să se alăture și persoanele cu dizabilități de intelect, sindrom Down și cu deficiențe locomotorii. De asemenea, sunt bine veniți și tinerii dornici de voluntariat, precum și sponsorii care doresc să susțină astfel dezvoltarea societății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.