Climb Again, o organizație neguvernamentală care sprijină copiii cu dizabilități, anunță că a încheiat prima etapă din construcția unui nou Centru de terapie prin sport și antrenament paralimpic, la Gruiu, în județul Argeș. Acolo a fost organizat deja un prim eveniment, în parteneriat cu Comitetul Național Paralimpic.

Potrivit ONG-ului, investiția totală pentru acest centru va fi de 1,5 milioane euro. El are o suprafață totală de 5 hectare, o suprafață de joacă și sport de 5.000 de mp și este dedicat atât copiilor și tinerilor cu nevoi speciale din toată țara, cât și comunității locale.

,,În umbra marelui Moldoveanu, se ridică noul Centru Climb Again Gruiu dedicat atât copiilor și tinerilor cu nevoi speciale sau tipici din toată țara, cât și comunității locale. Este locul tuturor și vârful de lance al misiunii Climb Again: șansa la o viață independentă, puternică și la împlinirea potențialului personal pentru copiii noștri”, transmit reprezentanții Climb Again.

Sursa citată precizează că acest centru a găzduit deja o tabără cu 20 de sportivi paralimpici din mai multe discipline: escaladă, tenis de masă, tenis de câmp, tir cu arcul, atletism.

Centrul de terapie prin sport și antrenament paralimpic Climb Again este prezentat drept un spațiu terapeutic și sportiv destinat diferitelor tipuri de dizabilități. 

,,Centrul Climb Again este un spațiu de joacă destinat diferitelor tipuri de dizabilități și accesibilizat cu indicii vizuale sau auditive pentru copiii hipoacuzici, nevăzători sau cu deficiențe de vedere, prin căi de acces facile, cu suprafețe de joacă și recuperare multifuncționale și polisenzoriale concepute după schema terapiei sportive”. afirmă reprezentanții Climb Again.

În prezent pot fi cazaţi 20 de sportivi, urmând ca la finalizarea construcţiei, centrul Climb Again să poată găzdui 100 de copii. În centru vor fi organizate patru tabere pe an, iar acesta va cuprinde, pe viitor: un parc de aventură, o sală de sport, o sală de escaladă, teren de sport adaptat persoanelor nevăzătoare, săli de kinetoterapie și psihoterapie și un bazin terapeutic.

Printre atracţiile prevăzute la Centrul Climb Again se numără traseul de aventură pentru copii şi tineri cu dizabilităţi, care include şi tiroliană accesibilizată pentru scaunul rulant, escaladă, glamping, ture cu caiacul, trasee cu biciclete tandem, simple sau handbikes, tenis de masă, tenis de câmp, sporturi de minge, arte marţiale.

Claudiu Miu, președintele asociației Climb Again, a vorbit despre cum a pornit inițiativa centrului de terapie prin sport și antrenament paralimpic de la Gruiu, sublinind că aici tinerii și copiii cu dizabilități vor fi ajutați să-şi descopere potenţialul maxim şi să aibă o viaţă independentă.

,,Centrul acesta a fost visul nostru încă din primul an de Climb Again când am văzut ce minuni poate face escalada pentru copiii cu dizabilităţi. Escalada este o terapie extrem de eficientă pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi, dar oferă şi oportunităţi de socializare şi networking între copii cu nevoi speciale şi copii tipici, acestea fiind baza unei dezvoltări psihice armonioase. Încă de atunci ne-am imaginat un spaţiu în care să putem să ducem mai departe misiunea noastră. Este un centru în care sportivii cu dizabilităţi se pot antrena în cele mai bune condiţii pentru a putea, la un moment dat, să ne aducă şi medalii olimpice. De asemenea este un Centru în care copii şi tinerii cu dizabilităţi vor fi susţinuţi prin toate activităţile care se desfăşoară să-şi descopere potenţialul maxim şi să aibă o viaţă independentă. Le mulţumim partenerilor care ne-au ajutat până acum să creăm o comunitate incluzivă la Gruiu şi aşteptăm şi alte companii care doresc să susţină cauza noastră. Ne dorim să finalizăm proiectul până în 2025”, a declarat Claudiu Miu.

Principalele obiective ale sportivilor care se vor antrena în cadrul Centrului de terapie sportivă şi antrenament paralimpic sunt participarea la Jocurile Paralimpice şi, specific pentru cei care practica escalada, ascensiuni pe cele mai înalte vârfuri din lume, 7 Summits.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Mai multe informații aici: https://climbagain.ro/climb-again-bucuresti/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.