În data de 19 noiembrie, de la ora 11.00 și de la ora 16.00, la Teatrul de Comedie din București vor avea loc două spectacole „Închide ochii și ai să vezi mai bine”, primul și momentan singurul spectacol din România creat pentru publicul larg și accesibilizat pentru nouă tipuri de dizabilități deodată.  

Un spectacol inedit, dedicat atât publicului larg, cât și copiilor si adulţilor cu dizabilități, se va juca şi în această stagiune la Teatrul de Comedie din București.

Considerat ,,Spectacolul – fenomen terapeutic”,  ,,Spectacolul care schimbă legi şi pansează suflete” și ,,Manifest cultural pentru respectarea dreptului persoanelor cu dizabilitati la cultură”, „Închide ochii și ai să vezi mai bine”, a fost premiat în anul 2022 de Uniunea Compozitorilor și muzicologilor pentru coloana sonora din spectacol (Iulian Vrabete – Holograf). De asemenea, a fost premiat la Gala Societăţii Civile 2023 cu Premiul pentru impact social la secţiunea ,,incluziune socială”.

„Copiii cu dizabilități nu pot merge la teatru, la operă sau la un muzeu fiindcă deranjează. Deși au aceleași nevoi ca şi noi, doar că se manifestă diferit, în România secolului XXI, încă nu s-a găsit o cale ca ei să poată beneficia în egală măsură de un proiect cultural la fel ca un copil tipic. Şi nu este vorba numai de copii. Acelaşi regim îl au şi persoanele cu dizabilităţi adulte, care au nevoie de socializare. Până acum, în doi ani și jumătate, am reuşit să scoatem la teatru peste 5000 de copii cu dizabilităţi, plus familiile lor. Și în această stagiune vom juca la Teatrul de Comedie, fiind singurul teatru de stat care a primit acest spectacol, respectând Legea 448, art 21, a explicat Oana Popa, scenaristă, regizoare și actriță.

Numit de criticii de teatru „spectacol-fenomen terapeutic”, „Închide ochii și ai să vezi mai bine” dorește să fie un spectacol mai mult decât incluziv.

Copiii sunt invitaţi să se întâlnească cu aventurile unei semințe care nu știe ce fel de sămânță e. Ea îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei întâlnește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre Empatie, Dragoste de aproape, Grijă, Neuitare, Cunoastere, Speranță.

„Închide ochii și ai să vezi mai bine” este o adaptare după „Povestea seminței”, scrisă de autorul Dumitru Radu Popa și este o poveste cu ajutorul căreia copiii curioși pot să înțeleagă mai bine lumea în care cresc.

Facilități de accesibilitate

Spectacolul va avea interpretare în limbajul semnelor române, în timp real, pentru persoanele cu deficiențe de auz, dar și interpretare narativă, live pentru nevăzători. Tantrumuri, plânsete, sunete specifice, nu doar că nu vor supăra pe nimeni, dar nici nu vor fi judecate. Suntem cu toții în aceeași poveste! Participanții vor avea libertatea de a se mişca în timpul spectacolului şi de a schimba locurile, informează organizatorii.

De asemenea, copiii cu nevoi speciale sunt invitați să își aducă obiecte cu rol liniștitor, pentru un confort senzorial cât mai mare. Sunetul va fi jos, lumina va sta tot timpul aprinsă în sală. Ușile vor sta deschise. Accesul și îndrumarea participanților cu deficiențe de vedere de la intrare spre sala de spectacol și invers va fi asigurată cu ajutorul voluntarilor. În plus, va exista accesibilizare pentru cei cu scaune rulante: trei locuri, potrivit organizatorilor.

Persoanele cu dizabilitati sunt rugate să se înscrie in formularul din linkul de mai jos:

https://docs.google.com/forms/d/1Qzw22WwQjh-sqhMMNbNwDQum-ZjuOGHdNMKLcsJf8Jc/edit

Biletele pot fi obținute accesând linkul: https://bilete.comedie.ro/alege-spectacol/242

Mesaj text/vocal (nevăzători), la numărul de telefon: 0734 547 551.

Distribuție: Alexandra Pribeagu – Sămînța de nap/fluturele/vîntul; Taisia Orjehovschi – Hîrciogul/Mătrăguna/Floarea bătrînă; Varinia Mitrea – Buburuza/Omida/Mamă/Furnica/ajutor picioare hîrciog; Andrei Cristea – Voce vînt; Oana Popa – Sămînța/floarea tînără.

Interpretare în limbajul semnelor române: Lavinia Chițu

Interpretare narativă – nevăzători: Andrei Cristea/Miki Brebinaru Gheorghe

Scenariul și regia: Oana Popa

Asistent regie: Taisia Orjehovschi

Muzica: Iulian Vrabete

Versuri: Iulian Vrabete, Oana Popa, Alexandra Pribeagu

Schițe păpuși: Oltea Clara Rîșnoveanu

Scenografie: Andreea Maria Pană

Mișcare scenică: Nadia Dimitriu

Consultant accesibilizare: Asociația Supereroi printre noi

Accesibilizare sunet/lumini: Alin Halațiu

Parteneri: Asociația Magic, Asociaţia ,,O lume pentru toţi”, Supereroi printre noi, Help Me Be A Rockstar, Galantom, Sweeteria,, Silvercraft, 926 advertising.

One Comment

  1. Șerban Victoria

    Bună ziua, doresc să particip la spectacol

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.