În urmă cu ceva timp, controversatul neurochirurg Sergio Canavero anunța primul transplant de cap uman, stârnind multă vâlvă în rândul comunității medicale. Vineri, 17 noiembrie, mediul online a fost asaltat de știrea că această intervenție inovatoare s-a realizat cu succes. Însă realitatea este departe de ceea ce te-ai fi așteptat.
Operația promisă arăta faptul că ea va dura două zile și va implica 150 de doctori, tehnicieni și asistenți, cu costuri uriașe, de aproximativ 20 de milioane de dolari. Însă lucrurile nu au decurs conform planului inițial.
Într-o conferință de presă susținută la Viena, profesorul italian Sergio Canavero, directorul Advanced Neuromodulation Group din Torino, a anunțăt că o echipă de la Universitatea Harbin Medical din China a realizat cu succes primul transplant de cap uman, în urma unei intervenții revoluționare, care a durat 18 ore. Însă ,,reușita” a fost obținută pe cadavre (ridicând comparații cu doctorul Frankenstein și cu monstrul său) și nu pe un om viu, așa cum se aștepta toată lumea.
Procedura a fost condusă de către dr. Xiaoping Ren, care în trecut a efectuat cu succes o astfel de intervenție pe o maimuță. Prof. Canavero a precizat că următoare etapă este schimbul între un corp de donator aflat în moarte cerebrală şi un cap încă viu.
„Și acela este ultimul pas în transplantul de cap pentru tratarea unor probleme medicale, care este iminent”, a adăugat el.
Neurochirurgul Canavero susține că această procedură demonstreză că este posibilă reconectarea coloanei vertebrale, a nervilor şi a vaselor de sânge. Cu toate acestea, scepticismul și controversele nu au întârziat să apară, la fel ca atunci când și-a făcut publice planurile. În 2015, el a declarat că intenționează să realizeze primul transplant de cap pe un om viu (ceea ce a condus un val de critici), iar cel care se avea să se supună unei astfel de intervenții riscante era rusul Valery Spiridonov, în vârstă de 31 de ani, diagnosticat cu boala Werdnig-Hoffman, o maladie incurabilă care duce la atrofierea musculaturii spinale. Între timp, pacientul rus s-a răzgândit. În urmă cu ceva timp, el a anunțat că nu mai dorește să ia parte la acest experiment extrem de costisitor, deoarece doctorul nu-i promitea că va putea merge din nou.
Lumea medicală consideră că o astfel de operație nu poate fi posibilă. În plus, ea este lipsită de etică și extrem de periculoasă, putând să provoace traume teribile celor care se supun acesteia.
Există, după cum vă puteți imagina, o serie de obstacole majore pentru finalizarea cu succes a unei operații de transplant de cap. Nu numai că țesutul capului și al gâtului, celulele nervoase și măduva spinării trebuie să fie transplantate împreună pentru a crea unități funcționale, dar pacientul care se supune unei astfel de proceduri extensive ar trebui să rămână în viață suficient de mult pentru ca aceasta să funcționeze, iar apoi trebuie să speră că noul său corp nu respinge capul străin. Cu toate acestea, italianul Sergio Canavero este dispus să meargă mai departe cu planul său, iar experimentele din prezent ne arată că tratează cu seriozitate această problemă.
,,De prea mult timp, natura ne-a dictat regulile ei. Ne-am născut, creştem, îmbătrânim şi murim. De milioane de ani, oamenii au evoluat şi au murit 110 de miliarde de oameni. Acesta este un genocid la scară largă. Am intrat într-o epocă în care ne vom lua destinul în propriile mâini. Se va schimba totul. Te te va schimba la toate nivelurile. Primul transplant de cap uman a fost realizat. Toată lumea a afirmat că este imposibil, dar operaţia a fost un succes,” a spus prof. Sergio Canavero.