Photo: Joe Carrotta / NYU Langone Staff

O echipă de chirurgi de la spitalul NYU Langone din New York a anunțat că a efectuat cu succes primul transplant total de ochi din lume la o persoană în viață.

Aaron James, cel care l-a primit, a suferit un accident de muncă acum doi ani, în urma căruia și-a pierdut ochiul stâng și o parte din față. La sfârșitul lunii mai, el a beneficiat de un transplant total de ochi și unul parțial de față.

Operația de transplant realizată de chirurgii de la NYU Langone Health pe 27 mai a durat 21 de ore și a inclus o echipă formată din peste 140 de medici, asistenți medicali și alți profesioniști din domeniul sănătății, se arată într-un comunicat al spitalului publicat joi, 9 noiembrie.

Intervenția chirurgicală a inclus transplantul întregului ochi stâng şi a unor părţi ale feţei de la un singur donator, ceea ce face ca acesta să fie primul transplant total de ochi din istoria medicinei și singurul caz de transplant combinat de acest tip care a avut succes.

Potrivit echipei medicale, ochiul stâng transplantat a dat semne ,,remarcabile” de sănătate, inclusiv fluxul sanguin direct către retină – zona din spatele ochiului care primește lumina și trimite imagini către creier. Deşi nu poate vedea cu ochiul, el rămâne cu speranţa că vederea ar putea veni cu timpul, și că procedura în premieră ar putea contribui la progresul medicinei de transplant.

Aaron, un veteran militar în vârstă de 46 de ani, din Arkansas, lucra ca instalator de linii electrice de înaltă tensiune, iar într-o noapte, în iunie 2021, bărbatul s-a electrocutat atunci când faţa sa a atins accidental un fir aflat sub înaltă tensiune.

În ciuda multiplelor operații de reconstrucție, Aaron a suferit leziuni extinse la nivelul feței. Din cauza șocului electric mortal de 7.200 de volți, el a rămas fără aproape jumătate din față, fiindu-i afectate ochiul stâng, întregul nas și buzele, zona obrazului stâng și bărbia, precum și brațul stâng.

Soția lui Aaron nu spera că el se va recupera. Bărbatul a fost inconștient timp de șase luni. Iar medicii i-au spus să se aștepte la ce este mai rău. 

„Îi puteam vedea orbita ochiului şi totul. Îi vedeam craniul şi cred că asta a fost partea care m-a cam speriat. Eram ca şi cum, oh, Doamne, faţa lui dispăruse”, a povestit soţia bărbatului, care la rândul său a spus că nu-şi aminteşte deloc accidentul.

Echipa de îngrijire medicală a menţionat opţiunea unui transplant de ochi şi de faţă.

Dr. Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de faţă de la spitalul NYU Langone, efectuase până atunci patru transplanturi de faţă.

El a declarat că este „remarcabil” faptul că Aaron a supravieţuit.

,,Să-l vezi mergând, după ce a fost complet distrus în spital – insuficiență a sistemului multiorganic, tub de respirație, va supraviețui, va avea leziuni neurologice – să îl vezi fără niciuna dintre aceste sechele este foarte impresionant”, a declarat dr. Rodriguez pentru CNN.

,,Este o mărturie pentru progresul medicinei moderne”, a adăugat el.

Dr. Rodriguez i-a spus bărbatului despre posibilitatea de a face nu doar un transplant parțial de față, ci și un transplant total de ochi, însă l-a avertizat că ochiul donator ar putea să nu-i redea vederea.

Pentru ca să existe vedere, ar trebui să existe o anumită comunicare între ochiul transplantat și creier.

Aaron a intrat pe listă ca potențial beneficiar în februarie 2023. Oportunitatea de a efectua transplantul total de ochi și transplantul facial parțial a venit doar câteva luni mai târziu, în luna mai.

A fost o operație ,,riscantă” pentru Rodriguez și colegii săi. Nicio echipă medicală din lume nu mai efectuase până atunci un transplant de ochi uman de succes la un pacient viu.

Pentru transplantul de ochi, echipa a combinat ochiul donatorului cu celule stem adulte derivate din măduva osoasă a donatorului, injectând celulele stem adulte în nervul optic în timpul transplantului. Aceste celule stem pot contribui la îmbunătățirea regenerării nervilor.

„Am reușit să definim o celulă specifică, o CD34, care este o celulă stem adultă ce are unele beneficii potențiale – nu numai în ceea ce privește modularea imunitară, deoarece este vorba de un transplant –, dar și regenerarea neurologică”, a spus dr. Rodriguez.

„La conexiunea nervului optic de la donator la primitor, chiar în acel loc, am injectat aceste celule stem CD34″, a mai menționat el.

Dr. José-Alain Sahel, purtător de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie, consideră că ,,un pas cheie în operația de transplant de ochi a fost reconectarea nervului optic al lui Aaron la ochiul donator”.

El nu a fost implicat în procedură, dar este președintele Departamentului de Oftalmologie de la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh și a fost implicat în cercetări experimentale conexe.

,,A fost foarte inteligent faptul că nu au tăiat nervul optic prea departe de globul ocular atunci când ochiul a fost îndepărtat la primitor”, a declarat dr. José-Alain Sahel, după ce a urmărit activitatea echipei de la NYU Langone Health.

Potrivit acestuia, o acțiune majoră va fi cum să regenereze nervul optic, să ghideze fibrele sau axonii săi către țintele corespunzătoare, precum și să se asigure că nervii corneeni sunt bine conservați.

Aaron continuă să fie monitorizat îndeaproape și trebuie să ia în continuare medicamente pentru a reduce riscul ca organismul său să respingă transplantul. Cu toate acestea, el nu încetează să aibă o atitudine pozitivă, fiind veșnic recunoscător că și-a recăpătat multe elemente de viață pe care le-a pierdut după accidentul din 2021, în special capacitatea de a gusta, mirosi și mânca alimente solide.

,,Sunt recunoscător dincolo de cuvinte pentru donator și familia sa, care mi-au oferit o a doua șansă la viață în timpul propriilor lor momente de mare dificultate. Sper ca familia să găsească consolare în a ști că o parte din donator trăiește în continuare cu mine. De asemenea, îi voi fi veșnic recunoscător doctorului Rodriguez și echipei sale pentru că mi-au schimbat viața. Familia mea și cu mine nu am fi putut să parcurgem această călătorie dificilă fără expertiza și sprijinul lor. Speranța noastră este că povestea mea poate servi drept sursă de inspirație pentru cei care se confruntă cu leziuni faciale și oculare grave”, a declarat Aaron.

Procedura marchează un pas important pentru domeniul medicinei de transplant. Fiind o operație extrem de tehnică și complexă, aceasta reprezintă un progres semnificativ în domeniul transplantului de față, potrivit experților americani.

Ei susțin că dacă transplantul de ochi se dovedește a avea succes în restaurarea oricărei forme de funcție nervoasă sau a semnalelor vizuale, acest lucru ar fi un progres extraordinar în medicină pentru pacienții care au suferit pierderea ochiului din cauza unui traumatism sau a cancerului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.