Asociaţia Caiac SMile a lansat, luni, 26 septembrie 2022, împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, un traseu de caiac pentru persoanele nevăzătoare, care pot vâsli singure, fiind ghidate de sunete emise din boxe amplasate în zona lacului din Gheorgheni.

,,Primul traseu de caiac accesibilizat din România a fost inaugurat luni, 26 septembrie, pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Persoanele nevăzătoare au vâslit independent din caiace, ghidate de sunetele emise de boxele de pe margine. Activitatea a făcut parte din proiectul «Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret», SMile 2 Sport şi este inclusă în manifestările sportive organizate la Cluj-Napoca în cadrul Săptămânii Europene a Sportului de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Asociaţia Caiac SMile se alătură, astfel, iniţiativei autorităţilor locale de accesibilizare a sportului pentru persoanele cu dizabilităţi”, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatori.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii asociației speră ca, în viitor, proiectul să fie extins şi pe alte lacuri din mai multe oraşe ale ţării.

,,De anul trecut, de când am început acest proiect, am căutat soluții să accesibilizăm lacul pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru că e sportul pe care eu îl iubesc foarte mult şi ştiu că e întâi terapie, şi apoi sport. Și mai ştiu ce mult înseamnă pentru ei să aibă un sport accesibilizat, dar mai ales un sport pe apă. Cei nevăzători sunt fascinaţi că plutesc pe lac. Am întâlnit aici, la Cluj, foarte mulţi nevăzători şi am zis hai să facem ceva inedit pentru ei, ceva ce n-am mai întâlnit pe niciunde în România, nici prin alte țări unde am umblat: să accesibilizăm lacul, dar în aşa fel încât să se poată descurca singure, fără niciun ajutor, altul decât pentru urcarea în caiac. În rest, boxele își fac treaba: sunete diferite din puncte diferite ale lacului îi ghidează în ce direcție să vâslească. E un proiect pe care ne-am dorit să îl facem atât de uşor, încât să poată fi implementat în orice oraş din România unde există un lac și persoane cu deficiențe de vedere”, a declarat Ionuţ Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

Printre participanţi s-au numărat primarul Emil Boc şi nevăzătorul alpinist, Alex Benchea.

,,E un sentiment foarte fain să ştii că te poţi plimba singur pe lac, fără să depinzi şi de alţi oameni. Ionuţ a avut o idee bună să accesibilizeze lacul, nu am întâlnit aşa ceva în altă parte. Noi aici am stabilit trei puncte. Trei sunete distincte şi aşa ne orientăm, ne facem o hartă mentală. Mergem de la mal, de la primul sunet, apoi mergem de la 1 la 2, când ne apropiem de 2 virăm să ne întoarcem. Când ajungem prin mijloc, mergem spre sunetul trei şi apoi la unu. E ca un triunghi, de obicei. Îmi place, e frumos să pluteşti, să fii în natură, să simţi adrenalină şi bucurie”, a spus Alex Benchea, supranumit „alpinistul cu ochi albi”.

Voluntarii asociației aderă, prin acest proiect, la inițiativa Comisiei Europene și a Ministerului Sportului din România de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile practicării activităților sportive și fizice regulate.

Datorită proiectului ,,Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” SMile 2 Sport, tineri cu diferite deficiențe și dizabilități, cei proveniți din casele de copii sau din medii defavorizate din Cluj, au posibilitatea să facă sport, săptămânal, alături de voluntarii Caiac Smile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.