Noul program Erasmus + se va derula în perioada 2021-2027. Forumul european pentru dizabilități (EDF) îndeamnă factorii de decizie să facă programul Eramus + incluziv nu doar în teorie, ci și în practică. Pentru a atinge obiectivul de a face din noul Erasmus + un program incluziv și accesibil pentru toți tinerii și pentru alți beneficiari, inclusiv pentru persoanele cu mai puține oportunități, EDF sugerează îmbunătățiri în patru domenii principale: incluziune, accesibilitate, finanțare și rolul agențiilor naționale.

Incluziune: este esențial ca definițiile utilizate să fie în conformitate cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (UNCRPD), semnată și ratificată de UE și de toate statele membre.

Accesibilitate: Programul Erasmus + trebuie să înlăture în mod activ barierele de participare, luând în considerare cazarea rezonabilă și să se asigure că instrumentele online respectă Directiva UE privind accesibilitatea web existentă. Accesibilitatea instrumentelor online este crucială cu utilizarea tot mai mare a mobilității virtuale în cadrul programului.

Finanțare: o finanțare adecvată este esențială pentru implementarea corectă a măsurilor pentru creșterea accesibilității și promovarea incluziunii. Regulamentul trebuie să recunoască acest lucru și să se asigure că prețul incluziunii nu poate fi un motiv pentru a refuza cuiva posibilitatea de a participa la noul Program Erasmus +.
Agenții naționale: o nouă reglementare trebuie să încurajeze agențiile naționale să sprijine și să selecteze proiecte în care actorii principali sunt persoane cu mai puține oportunități. Aceasta înseamnă că agențiile naționale ar trebui să primească instruire pentru a-și spori cunoștințele privind incluziunea, care pot fi furnizate de ONG-uri ce reprezintă și lucrează cu grupuri specifice din domeniu. Agențiile naționale ar trebui, de asemenea, să fie finanțate în mod adecvat pentru a evita refuzul proiectelor din cauza costurilor crescute legate de incluziune.

EDF s-a alăturat Alianței pentru Mobilitate Incluzivă și Coaliției Erasmus + în vederea promovării programelor de mobilitate incluzivă. Cu primul grup, a creat Recomandări pentru factorii de decizie la nivel european și național, pentru agențiile naționale și beneficiari.

Yannis Vardakastanis, președintele Forumului european pentru dizabilități, consideră Recomandările o foaie de parcurs pentru atingerea incluziunii.

,,Erasmus + este obligat să creeze toate accesibilitățile și facilitățile pentru a permite studenților cu dizabilități să se bucure de drepturile lor în condiții de egalitate cu restul cetățenilor. Acest lucru poate fi realizat numai dacă punem în aplicare acțiuni măsurabile și practice care să răspundă nevoilor oamenilor”, a subliniat el.

Chiar dacă educația și incluziunea sunt competențe ale statelor membre, poziția domnului Vardakastins este clară: UE are o bază legală pentru a acționa, Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport în Europa. Acesta va oferi milioanelor de persoane posibilitatea de a studia, de a se forma și de a dobândi experiență în străinătate.

Potrivit europarlamentarului Damiano Zoffoli, 9 milioane de studenți beneficiază de programul Erasmus + în fiecare an. Chiar dacă este o cifră remarcabilă, aceasta reprezintă doar 8% dintre studenții din UE și mai puțin de 1% sunt studenți cu dizabilități. Prin urmare, numărul studenților cu dizabilități care participă la programe de schimb este foarte scăzut.

Când se vorbește despre Unitate în diversitate în UE, nu ar trebui să se facă referire doar la naționalități diferite, ci și la nevoi diferite .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.