Premierul României a aprobat, miercuri, 22 septembrie, în cadrul şedinţei de Guvern, ordonanța de urgență pentru implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – ,,Din grijă pentru copii”, care prevede măsuri de sprijin privind asigurarea suportului psiho-emoțional pentru copii, precum și sporirea siguranței acestora. Ordonanța de urgență nr. 105/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.917/24 septembrie 2021.

Potrivit datelor furnizate de Guvern, pe parcursul pandemiei de COVID-19, 48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, la care s-au adăugat adesea situații de agresivitate, tulburări emoționale, depresie, tulburări alimentare sau de somn, abuz sau neglijare, dependență de ecrane, fobii, (cyber)bullying, tentative de suicid sau consum de substanțe. Pe parcursul anului 2020 au fost sesizate infracțiuni cu 8.122 de victime copii, iar în primele 7 luni din 2021 au fost sesizate fapte penale cu 5111 victime copii.

Un raport al Europol din 2020 arată că Europa de Est a devenit în timpul pandemiei o sursă a producerii materialului de abuz și/sau exploatare a copiilor în online, la nivel global din cauza restricțiilor de circulație și a prezenței excesive pe internet.

Pentru a răspunde acestor probleme, Guvernul României a demarat, în premieră, Programul Național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID 19 – ,,Din grijă pentru copii”, prin care cei cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani pot beneficia de suport psiho-emoțional și de siguranță în mediul online.

Conform actului normativ, prioritățile Programului sunt protejarea integrității psiho-emoționale a copiilor prin crearea unor mecanisme de evaluare și intervenție pentru asigurarea sănătății psihoemoționale și mintale a acestora în perioada pandemiei de COVID-19 și postpandemie, precum şi îmbunătățirea mecanismului de prevenire și intervenție multidisciplinară și în rețea pentru situațiile de violență asupra copilului, cu precădere pentru situațiile de violență de natură fizică, sexuală și emoțională în cadrul familial, instituțional, comunitar și online.

,,În afară de violența domestică, un alt trend alarmant îl reprezintă violența în mediul online. Fie că vorbim de cyberbullying sau de cazuri de abuz și exploatare online, cazurile de violență online au înregistrat o creștere semnificativă. (…) Mutarea activității educaționale și de socializare în mediul online a dus la o vulnerabilizare semnificativă a copiilor în contextul în care delimitările între spații sigure și pericolele percepute au devenit mult mai greu de reperat”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Conform actului normativ, acest program va oferi 70.000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de pandemia de COVID-19 și înființarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ. De asemenea, programul vizează introducerea de către Ministerul Educației în curriculum școlar a tematicilor de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor, siguranța online, precum și introducerea unui modul de formare a competențelor în domeniul psiho-emoțional pentru profesori la nivel de masterat didactic.

,,Pandemia, restricțiile, izolarea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu și lung. Tocmai de aceea programul vine într-un moment mai mult decat potrivit. Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite acolo unde este nevoie. Pe de altă parte, specialiștii și părinții vor avea acces la formare și resurse pentru a gestiona nevoile psiho-emoționale ale copiilor”, a transmis premierul Florn Cîțu.

Pe lângă organizarea de programe de formare continuă pentru specialiștii din domeniile vizate de Program, OUG de faţă prevede ca Serviciul de Telecomunicații Speciale să înființeze un număr unic național destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului și să dezvolte infrastructura necesară operării acestuia pentru situațiile care nu necesită intervenția imediată a agențiilor specializate din cadrul Serviciului de urgență 112 pentru direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului.

Numărul național destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului, pentru situațiile care nu necesită intervenția imediată a agențiilor specializate din cadrul Serviciului de urgență 112, este 119.

Durata Programului este de doi ani și va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro.

Decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică din Program se asigură de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale și cele de rectificare, prin bugetul alocat Ministerului Muncii și Protecției Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.