Senatorul USR PLUS Remus Negoi a iniţiat un proiect de lege menit să asigure accesul facil  al persoanelor cu dizabilităţi pe plaje, precum și un număr minim de șezlonguri de plajă, lângă apă.

Senatorul Remus Negoi susține că în România nu există alei speciale amenajate care să permită accesul persoanelor cu dizabilități care ar dori să vină la plajă. În plus, accesul persoanelor cu dizabilități la luciul de apă este deosebit de dificil, în foarte puține cazuri fiind amenajate căi de acces pentru ei.

,,Inițiativa noastră este susținută inclusiv din dorința de a nu mai exista discriminări între cetățenii români cu dizabilități în diferite sectoare de activitate. Potrivit acestui principiu, conform OG.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, constatăm în cazul de față și încălcarea principiului egalității între cetățenii români cu dizabilități care doresc acces pe plajele din România și cei care au facilitățile prevăzute de lege, acordate în alte segmente de activitate, prin faptul că în anumite domenii li se creează condițiile de acces, iar în sectorul plajelor li se refuză acest drept”, afirmă Remus Negoi.

Sursa citată precizează că mulți turiști străini ocolesc litoralul românesc, din cauză că nu există o infrastructură care să permită accesul persoanelor cu dizabilități pe plajă.

,,Este nevoie să corelăm reglementările Uniunii Europene cu legislația noastră. Este imperios necesară facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități pe plajele din România și încurajarea participării și integrării în societate, depline și efective, prin acordarea de locuri rezervate, accesibile persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor lor. În acest moment, plajele din România nu sunt conforme Deciziei nr. 48/2010 a Consiliului Uniunii Europene”, a declarat Remus Negoi.

Conform inițiativei, operatorii economici sau administrațiile publice locale care dețin sau gestionează plaje amenajate pentru agrement vor rezerva pentru persoanele cu dizabilități 4% din numărul total, dar nu mai puțin de două șezlonguri pe primul rând spre luciul apei, pe toată durata sezonului estival și vor amenaja o cale de acces către acestea, potrivită scaunelor rulante.

Amenajările de acces vor trebui făcute din materiale ecologice, ușoare, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra mediului înconjurător. Amenajarea unor asemenea căi de acces vine şi în sprijinul părinților cu cărucioare pentru copii, precum și al vârstnicilor care se deplasează ajutați de bastoane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.